Vierde lustrum faculteit INF

| Redactie

Al in 1966 voorspelt professor Arie Duijvestijn dat Nederland dringend software-ingenieurs nodig heeft. Het duurt tot 1981 voordat het ministerie groen licht geeft voor een studierichting Informatica. Deze week viert de Twentse faculteit het vierde lustrum. Kunstenares Adrie Arendsman maakte voor de gelegenheid een plaquette met de beeltenis van Duijvestijn.

In 1966 stelt Duijvestijn in zijn inaugurele rede dat het nieuwe fenomeen, de computer, een spannende toekomst te wachten staat. 'De ontwikkelingen in de automatisering zijn stormachtig', spreekt hij. 'Mede op basis van Amerikaanse getallen zullen in Nederland in 1970 tussen de 5000 en 7000 systeemanalisten nodig zijn.' Vanaf het begin van de jaren zeventig pleit Duijvestijn voor zelfstandige informatica-opleidingen in Nederland op zowel HBO als WO niveau. In Twente wordt hij de grondlegger van de informatica-faculteit, de eerste zelfstandige van Nederland.

Gerrit van der Hoeven, opleidingsdirecteur Technische Informatica, over de in 1998 overleden professor. 'Hij praatte op landelijk niveau mee over de ontwikkeling van een hbo-opleiding informatica. Die begon al in 1971. Daarna heeft hij steeds geijverd om ook een wo-opleiding van de grond te krijgen. Hij vroeg daar telkens opnieuw de aandacht voor.'

Het duurde lang voordat het ministerie overstag ging. En dat terwijl de belangstelling voor de opleiding er zeker was. Vanaf 1967 deden al heel wat studenten bij EL en TW een afstudeerrichting informatica. In 1980 nam minister Pais de opleiding op in het Academisch Statuut. Vanaf dat moment konden studenten als informaticus afstuderen. In Twente ontstond meteen het idee van een aparte faculteit. Van der Hoeven: 'Dat is de verdienste van Duijvestijn geweest. Hij zag informatica als een apart vakgebied.' Duijvestijn werd decaan van de nieuwe faculteit en bleef dat tot zijn afscheid in 1989. In 1998 overleed hij.

Deze week viert Informatica haar twintigjarig bestaan. Ter ere daarvan werd gisteren een plaquette onthuld met de beeltenis van de professor. Na de onthulling was er een lustrumcongres, gewijd aan 'virtual humans.' Drie onderzoekers uit Zürich, Genève en Genua lieten hun licht schijnen over fysieke en virtuele simulaties van mensen, hun intelligentie, emotioneel, sociaal en kunstzinnig gedrag, hun verschijningen en vooral hun interactie met elkaar en met werkelijke mensen. Vandaag krijgen de festiviteiten een sportief tintje, het personeel van de faculteit onderneemt dan een gezamenlijke fietstocht.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.