Oud papier

| Redactie

STRUCTUURVISIE. Een duur consultancybureau heeft zich gebogen over de structuur van het campusterrein. Men heeft gekeken of de verkeerssituatie optimaal is, of de verschillende onderwijs- en studentengebouwen wel goed ten opzichte van elkaar gesitueerd zijn en of er, als er toch nog gebouwd gaat worden, nog wat te sleutelen valt aan de totaalinrichting van het terrein. Het Nijmeegse bureau Haskoning, dat hierover een rapport heeft opgesteld, ziet nogal wat redenen om een aantal zaken ingrijpend te veranderen.

De TH-entree, de portiersloge, heeft te weinig allure, er is te weinig onderscheid in de hiërarchie der wegen, de wegen zouden fietsvriendelijker moeten zijn en minder aantrekkelijk voor sluipverkeer. Over de gebouwen wordt opgemerkt dat er te weinig samenhang tussen bestaat en dat het 'centrumgebied' (Vrijhof en Bastille) te geïsoleerd ligt. Dus opperde Haskoning twee alternatieven ter verbetering van de terreinstructuur.

Het ene alternatief is gebaseerd op het principe van een zogeheten landschapsplein. Hierbij zijn de gebouwen, zoals nu overigens ook het geval is, op evenwichtige wijze in het landschap geplaatst. (...) De onderwijsgebouwen zouden meer samenhang moeten gaan vormen door verdichting in ringvorm. Met andere woorden: nieuwe onderwijsgebouwen zo tussen de andere plaatsten dat ze een open, groene ruimte gaan omsluiten. Vanuit het 'centrum' zou ook meer richting onderwijsgebouwen gebouwd moeten worden. (...) De entree van de campus zou opgevijzeld moeten worden met een ingangspoort die in het teken staat van een staaltje hoogwaardig vernuft, zoals een hang-tent-dakconstructie, aldus het rapport-Haskoning.

Het tweede principemodel voor een nieuwe structuur van de campus heeft de naam Straat gekregen. Dit alternatief wil alle onderwijs- en cultuurgebouwen op één soort lange winkelstraat uit laten komen, die van WB langs TW en de Hallen richting Sportcentrum als eindpunt zal lopen. (...)

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.