Spanning tussen college van bestuur en decanen

| Redactie

Het Management Team van de UT (decanen en wetenschappelijk directeuren) en het college van bestuur hebben de strijdbijl nog niet begraven. Begin deze maand leek het erop dat de vrede was getekend en dat de decanen 'con amore' met de Hartslagplannen aan de slag zouden gaan, op basis van een op 5 juli gesloten convenant. Dat is niet het geval: mede door het begrotingsbod 2002 is de spanning de laatste dagen alleen maar toegenomen. Volgens betrouwbare bronnen hangt er een bestuurscrisis in de lucht.

Hoewel de betrokken partijen, 'gezien de gevoeligheid van de materie waarin ook personen in het geding zijn' geen opheldering willen verschaffen, leek het er bij het ter perse gaan van deze krant (woensdagnamiddag) op dat het Management Team aanstuurt op een vertrouwensbreuk met het CvB. Het college heeft het vooral aan de stok met tripeldecaan Jos de Smit, die zich al voor de zomer als woordvoerder van de decanen kritisch opstelde tegenover de Hartslagplannen van het CvB en ook nu niet nalaat de strategische en financiële plannenmakerij van het CvB met kritiek te bestoken. Het CvB heeft De Smit gewaarschuwd met 'maatregelen' als hij zijn benadering niet bijstelt en de raad van toezicht ingelicht. Welke maatregelen dat zijn is niet bekend, maar denkbaar is dat De Smit, die als triple-decaan de faculteiten TN, TW en CT vertegenwoordigt, door het CvB uit deze functie wordt gezet. Zijn collega-decanen hebben het CvB laten weten pal achter De Smit te staan. Medio deze week heette het dat zij De Smit gerehabiliteerd willen zien door het college. Bekend is verder dat decanen niet enthousiast zijn over het functioneren van sommige leden van het CvB. Het CvB wilde dinsdag niet op de kwestie ingaan, maar een van de decanen ging zover de dreigende breuk te ontkennen noch te bevestigen.

De affaire-De Smit lijkt terug te grijpen op de faculteitendiscussie van vóór het zomerreces. Toen kwamen de decanen, met als woordvoerder oud-rector magnificus De Smit, in opstand tegen het Hartslagplan om de faculteiten te reduceren tot één grote faculteit met daarin schools en institutes. Het college zwichtte onder de druk en ging schoorvoetend akkoord met (maximaal) vijf faculteiten.

Sindsdien gaat rector magnificus Frans van Vught ervan uit dat decanen en college op één lijn zitten, getuige deze krant van twee weken geleden: 'We zijn het volledig eens met elkaar. De decanen gaan er con amore mee aan de slag.' Nog geen week later echter werd De Smit, die als aanvoerder van decanen en directeuren wordt beschouwd, op het matje geroepen.

Intussen zijn CTiT-directeur prof. Henk Zijm en TBK/ BSK-decaan prof. Wouter van Rossum uit de vorige week ingestelde stuurgroep gestapt. Die stap lijkt verband te houden met het begrotingsbod 2002 dat het CvB, naar aanleiding van de Berenschotrapportage, aan de faculteiten, instituten en diensten heeft gedaan. Daarin zouden de faculteiten tezamen 10 miljoen gulden moeten bezuinigen, terwijl de diensten er 1,4 procent op vooruit zouden gaan. Een dergelijke ontwikkeling staat haaks op het Berenschotadvies, dat voorrang geeft aan de primaire processen.

Hugo Barbas, financiële man van het college: 'Klopt. De faculteiten hebben gelijk. Alleen loopt het begrotingsbod 2002 iets vooruit op de Berenschotoperatie. De effecten van Berenschot grijpen pas aan na 2002. Niettemin volgt er een correctie. De diensten gaan er overigens niet op vooruit. De inflatie moet er nog af.'

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.