Journalisten die een undercover-verslag willen schrijven over studenten-ontgroeningen, moeten bij de Groningse corpora Vindicat en Albertus, of het Utrechts Studenten Corps rekening houden met een claim van 25.000 gulden.
De boete is een reactie op een verslag in de Nieuwe Revu vorig jaar, toen verslaggever Bor Beekman undercover ging bij de ontgroeningen van Utrechts Studenten Corps. Berichten over mishandelingen, verbaal geweld en 'feuten' die in elkaar zakten werden door het USC glashard ontkend. Wel kwam het corps met zware sancties, een voorbeeld dat nu navolging krijgt in Groningen.
Volgens het Groninger Dagblad moeten eerstejaars voorafgaand aan de ontgroening een document ondertekenen waarin zij verklaren geen journalist te zijn. De tekst van dit 'contract' zou zijn opgesteld met behulp van een notaris en een advocaat.
Vindicat-preses Oscar Pfeiffer twijfelt niet aan de rechtsgeldigheid van de actie. 'Het is vooral bedoeld om de verslaggevers met verkeerde bedoelingen af te schrikken', zo vertelde hij de noordelijke krant.
Maar die rechtsgeldigheid hangt wel af van de manier waarop het contract is opgesteld. 'Het wordt lastig als er in staat: wie lid is van onze vereniging mag er nooit met anderen over praten', zegt docent privaatrecht W. Kolkman van de Rijksuniversiteit Groningen. Desalniettemin kan zo'n contract bindend zijn. 'Er bestaat natuurlijk een zekere mate van contractvrijheid. Als twee partijen iets afspreken in een contract dan telt dat. Dus als corpora maatregelen nemen om journalisten te weren die uit zijn op een sappig verhaal, dan is dat nergens mee in strijd', meent Kolkman. 'Het wordt wat anders als zaken als zedelijkheid of openbare orde in het geding zijn.'