Meisjes vinden hun draai wel in UT-mannenenwereld

| Redactie

De eerste colleges zitten er op voor de nieuwe lichting UT-studenten. Onder hen 248 meisjes. De dames vormen dit jaar 23,82% van de UT-bevolking, een half procentje meer dan vorig jaar. Het UT-Nieuws vroeg vier van hen naar hun eerste indrukken van een studie binnen een mannenbolwerk.

Marianne Westerdijk (18) studeert biomedische technologie. Deze opleiding draait dit jaar voor het eerst aan de UT en telt 43% vrouwelijke eerstejaars. Marianne koos de studie omdat ze 'iets medisch' wilde studeren en geen arts wilde worden. Techniek trok haar eveneens en de ideale combinatie vond ze in BMT.

De studie - zowel de sfeer als de vakken - voldoet helemaal aan haar verwachtingen. Ze woont in een studentenhuis in Enschede met voornamelijk jongens. Die moesten daar wel even aan wennen, maar ze kunnen het goed met elkaar vinden. En dat jongens alleen geïnteresseerd zijn in voetbal, geldt niet voor haar huisgenoten, vindt ze. 'Op dit moment zijn het voornamelijk computers en mobiele telefoons waar ze over praten', zegt ze. De scheve man-vrouw-verhouding in het huis maakt haar niet uit. 'Het gaat erom dat de persoon leuk is, het geslacht doet er niet toe'.

Marianne deed ook mee aan de Ladies Intro. 'Leuk, maar niet erg nuttig: de meeste deelnemers gingen TCW doen.' Tijdens de introductie werd Marianne lid van studentenvereniging Alpha, 'een leuke vereniging, met een damesdispuut en zonder ontgroening.'

Bij TN is Merel Leistikow een van de welgeteld drie meisjes die dit jaar begonnen. Ze koos TN omdat haar dat de leukste opleiding leek. Haar vriend studeert WB. Natuurkunde kwam heel theoretisch op haar over, maar de praktische benadering van de UT sprak haar erg aan. De vakken, de sfeer en de mensen, het komt goed overeen met wat ze er van verwachtte. Merel vindt wel dat er een duidelijk verschil is tussen het VWO-onderwijs en de universiteit. 'Het is een heel andere aanpak, je moet veel zelfstandiger werken'.

De overige 27 eerstejaars bij TN kent ze inmiddels en ze kan goed met zowel de dames als de heren overweg. In haar studentenhuis is ze eveneens in de minderheid: zes van haar zeven huisgenoten zijn van het mannelijke geslacht. De introductie vond Merel erg leuk en ook de doegroep sprak haar aan. Ze besloot trainingslid bij de hockeyvereniging te worden. Verder wil ze eerst nog even bekijken welke leuke dingen er als student te doen zijn.

Marjolein Zocca (19) begon dit jaar met Toegepaste Onderwijskunde, na een jaar conservatorium, maar dat beviel niet. Psychologie en pedagogiek leek haar ook wel wat, maar in toegepaste onderwijskunde heeft ze van beide wat gevonden. Een goede keus, en ook de sfeer is erg goed, vindt ze: 'De groep studenten is klein. Je kent iedereen en je maakt makkelijk contact. Daardoor is het erg gezellig.'

Tijdens de introductie heeft ze veel van haar studiegenoten al leren kennen, omdat ze in dezelfde doegroep zaten. De Ladies Intro vond Marjolein een prima initiatief. 'Je zoekt eerst de meisjes van je eigen opleiding op. Je leert wel meisjes van andere opleidingen kennen, maar die zie je naderhand jammergenoeg niet meer.'

Met haar kamer heeft Marjolein het helemaal getroffen, vindt ze zelf. Ze woont praktisch in hartje Enschede, in een huis met allemaal vriendinnen.

Marloes Kuiper is eerstejaars Toegepaste Communicatie Wetenschap. Na de middelbare school ging ze eerst een jaar naar Zuid-Amerika. Vanwege haar belangstelling voor communicatie en schrijven koos ze voor deze studie. Later wil ze 'de journalistieke richting op'. Een vak als psychologie vond ze een verrassing. Zelf dacht ze bij TCW meer aan tekstanalyses en het ontwerpen van folders en reclame.

Het feit dat 70% van de eerstejaars vrouw is, vindt Marloes wel gezellig. Er is veel te kletsen en te lachen. De jongens bij TCW hebben dezelfde interesses als de meisjes, maar jongens van de technische opleidingen zijn toch heel anders, is haar ervaring. Van de doegroep ziet ze iedereen nog en alle doegroepers zijn lid geworden van AEGEE. De Ladies Intro had voor Marloes weinig zin, 'maar voor meisjes die een technische opleiding gaan volgen kan het nuttig zijn.'

Van links naar rechts: Marloes Kuiper, Merel Leistikow, Marianne Westerdijk en Marjolein Zocca.
Van links naar rechts: Marloes Kuiper, Merel Leistikow, Marianne Westerdijk en Marjolein Zocca.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.