UT-arts: goedkoop, flexibel en jong

| Redactie

De UT wil dolgraag een geneeskundeopleiding. De aanvraag kan bijna op de bus. Twente goes medical moet het tekort aan medici ledigen, maar ook voorzien in een nieuw type arts. De opleiding wordt 'effectief, efficiënt, en vernieuwend', belooft het plan. De bal ligt bij de politiek. Wat in 1969 mislukte, mag dit keer niet fout gaan. Destijds deed de THT een ultieme poging om geneeskunde naar de camp

De UT wil dolgraag een geneeskundeopleiding. De aanvraag kan bijna op de bus. Twente goes medical moet het tekort aan medici ledigen, maar ook voorzien in een nieuw type arts. De opleiding wordt 'effectief, efficiënt, en vernieuwend', belooft het plan. De bal ligt bij de politiek.

Wat in 1969 mislukte, mag dit keer niet fout gaan. Destijds deed de THT een ultieme poging om geneeskunde naar de campus te halen, maar zag zijn inspanning onbeloond. Maastricht kreeg de opleiding. Ook ditmaal lijkt er sprake van een alles-of-nietspoging.

De UT heeft het offensief op de beslissers in Den Haag volledig geopend. Nog voor de Adviescommissie Onderwijsaanbod een aanvraag heeft gezien, bracht rector magnificus Frans van Vught zijn wensen voor het voetlicht in dagblad Trouw: Twente wil vanaf 2002 jaarlijks 200 artsen opleiden.

Met de Haagse lobby lijkt het goed te zitten: fractiespecialisten van CDA, PvdA en VVD zien, zo meldt Trouw, reikhalzend uit naar de Enschedese plannen. Tijdens een debat in juli liet minister Borst van Volksgezondheid doorschemeren dat zij en collega Hermans (Onderwijs) open staan de Twentse optie.

Het tekort aan artsen en opleidingsplaatsen groeit. De aanvraag, in concept in bezit van UT-Nieuws, speelt hier uiteraard op in. Berekeningen, uitgevoerd door de zorgsector zelf, wijzen uit dat de komende tien jaar, om aan de zorgvraag te kunnen blijven voldoen, het aantal eerstejaars geneeskunde met bijna duizend studenten zal moeten toenemen. Momenteel ligt de instroom net iets boven de tweeduizend.

'Het lijkt daarom noodzakelijk om in Nederland één of twee nieuwe medische opleidingen te starten', aldus de conceptaanvraag. Dat Twente de eerst aangewezene is, wordt in de tekst met twee hoofdargumenten ondersteund: de UT bezit ideale randvoorwaarden en garandeert een opleiding nieuwe-stijl.

De vernieuwing zal zitten in een sterker accent op ICT, modernere onderwijsvormen, naadloze inpassing in bachelor-master, multidiciplinairiteit door middel van major-minor, en tenslotte, een vijfjarige in plaats van zesjarige opleiding tot basisarts. Korter en efficiënter, lijkt het Twentse credo. Dit moet ondermeer bereikt worden door grote practica te vervangen door onderwijs via de computer.

Volgens de aanvraag bestaat er in de landelijke politiek een roep om vernieuwing van de bestaande geneeskundeopleidingen. Die zouden, aldus de concepttekst, "te oude, te dure, en te knappe" artsen afleveren. 'De moderne geneeskunde vraagt om minder encyclopedische kennis. Artsen moeten in plaats daarvan snel actuele informatie kunnen vinden. Ze moeten een leven lang willen leren.'

De inbedding van de opleiding is volgens de aanvrager geen probleem. De banden met de belangrijkste Twentse zorginstellingen zijn sterk. Het Medisch Spectrum Twente zal optreden als leidend ziekenhuis. Maar ook revalidatiecentrum 't Roessingh, het Twents Psychiatrisch Ziekenhuis, het Riagg Enschede, en de ziekenhuizen van Almelo en Hengelo 'ondersteunen' een eventuele Enschedese geneeskundeopleiding 'van harte'. Of de ACO en vervolgens minister Hermans, even enthousiast zijn, zal in het voorjaar blijken.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.