Pas afgestudeerde academici hebben nog steeds weinig moeite om werk te vinden. Hun eerste baan hebben ze meestal binnen drie of vier maanden. Vooral bij enkele alfa- en gammastudies duurt het echter langer.
Anderhalf jaar na afstuderen is slechts twee procent van de academici werkloos. Dat blijkt uit de jaarlijkse enquête van weekblad Elsevier, uitgevoerd door de Stichting Economisch Onderzoek in Amsterdam. Die twee procent is iets meer dan bij collega's met een hbo-studie, maar historisch gezien nog altijd een zeer gunstig cijfer.
De salarissen van pas afgestudeerden liggen bij zowel hbo'ers als academici vier procent hoger dan vorig jaar. Vergeleken met twee jaar geleden is de stijging bij academici zelfs tien procent - tegen elf procent bij hbo'ers.
Van terughoudendheid bij werkgevers vanwege een mogelijke economische terugval is volgens Elsevier nog heel weinig te merken. De enquête is overigens in januari gehouden, onder de afgestudeerden van studiejaar 1998/'99. De meesten vonden werk toen het geloof in de 'nieuwe economie' nog volop heerste. Daarna raakten er wel vele ICT-bedrijven in de problemen, maar als geheel bleef de arbeidsmarkt kennelijk gunstig.
De hoogste, en ook de snelst stijgende, salarissen zijn weggelegd voor jonge tandartsen: volgens de enquête krijgen zij netto 6100 gulden per maand. Mijlenver daarachter volgen elektrotechnici en fiscalisten met salarissen rond de vier mille. Bedrijfs- en bestuurskundigen en artsen staan in de subtop met bedragen rond de f 3750.
Jonge informatici met een academische opleiding komen volgens de Elsevier-enquête uit op een salaris van 3400 gulden. Dat is voor het eerst iets een lager bedrag dan wat informatici met een hbo-studie verdienen (3600).
Een zwakkere positie hebben vooral biologen en afgestudeerden in een aantal alfa- en gammastudies. Van de biologen is vijf procent werkloos, en hun salaris is gemiddeld maar 2500 gulden. Cultureel antropologen verdienen honderd gulden meer, maar van hen zit wel tien procent zonder werk.
Vergeleken met vorig jaar is de positie van mensen met een diploma Nederlands of Engels wat verslechterd. Datzelfde geldt in nog sterkere mate voor communicatiewetenschappen. Bij die laatste studie ging de werkloosheid van een naar vier procent, en stegen de salarissen minder dan het gemiddelde. Toch verdienen de communicatiewetenschappers met 3300 gulden nog steeds vijfhonderd gulden meer dan de neerlandici.