Snelheden van 1 terabit (en meer) per seconde op de digitale snelweg zijn absoluut noodzakelijk voor het voldoen aan de explosief groeiende vraag naar infrastructurele capaciteit, voorzag niet alleen Huizer. De door de studentbranche van de IEEE bijeengebrachte sprekers van Alcatel, Lucent en Nortel waren eensgezind in hun visie op de behoefte aan high speed networking.
R&D-directeur Ino Bots van Lucent ziet het aantal mobiele-telefoonabonnees de komende tien tot vijftien jaar groeien van 200 naar 700 miljoen en het aantal kabel-tv-aansluitingen van 200 naar 300 miljoen. Daarnaast verwacht hij echter dat zich zo'n 1.000 nieuwe aanbieders van telefoon-, internet- en wireless-diensten zullen aandienen, die een moordende concurrentie zullen aangaan op de glasvezelnetten. Deze marktsituatie schept werkgelegenheid voor 'bandbreedtemakelaars', waarvan de eersten in Amerika al gesignaleerd zijn. Deze tussenpersonen onderhandelen ten behoeve van de afnemer met een of meer van de vele aanbieders over de te leveren netwerkdiensten.
Namens Nortel schatte Esther Roosdorp de behoeftegroei aan bandbreedte op 100% per jaar. In de (optische) internet-branche zal het concept van 'My internet' steeds belangrijker worden: een gespecialiseerd pakket van diensten, toegesneden op de wensen van de klant. Diensten als een soort 'video-Napster' kunnen daar onderdeel van zijn.
Ondanks de 58 miljoen kilometer glasvezelkabel die er mondiaal al ligt, kon het nog wel eens lang duren voordat er van pc tot pc puur 'optical' gecommuniceerd kan worden, verwacht ook Alcatel-researcher Marc Vandenhoute. De eerste proeven worden nu heel voorzichtig in Amerika en Japan genomen, maar er zal nog een ruim aantal jaren met een 'hybride' techniek gewerkt moet worden, waarbij lokale optische netwerken voor het transporteren van gegevens over grotere afstanden toch nog (deels) gebruik moeten maken van 'ouderwetse' elektronische technieken. Voordat er een router is, die terabits aankan en in een volledig optical traject zijn werk doet, duurt het nog drie jaar (denken Alcatel en Nortel) of zelfs vijf tot tien jaar (Lucent).
Tot die tijd kunnen we volgens Erik Huizer altijd nog terugvallen op de oudste vorm van 'wireless-optical'-communicatie: rooksignalen.