Reorganisatieplan weer stap verder

| Redactie

In het kader van het UT-reorganisatieplan belegt het CvB eind deze maand - op woensdagmiddag 31 januari - een bijeenkomst voor het UT-personeel. Het college zal daar een toelichting geven op de nota, die vlak voor Kerstmis naar de U-raad is gestuurd. De operatie voorziet in een teruggang van 53 fte en een versterking van de bedrijfsvoering. Over de personele en organisatorische consequenties komt in april duidelijkheid.

In de sector ict (huidige dienst ITBE) loopt de formatie terug van 123 naar 103,1 fte, in het onderwijs (BOZ's en andere onderwijsondersteuning) van 106 naar 86; de vorming van een nieuw facilitair bedrijf gaat ten koste van 5,5 plaatsen, terwijl de vorming van drie concerndirecties (PAO, FEZ en Strategie en Coördinatie) een bezuiniging van 7,5 fte oplevert. De bureaus DUB en Bureau Communicatie gaan op in de concerndirectie Strategie en Coördinatie. Samen met besparingen op de inzet van computersystemen en andere materiële voorzieningen wordt daarmee de bezuinigingsdoelstelling gehaald, aldus De Vries. Hij benadrukt dat het reorganisatieplan niet een `platte optelsom' is van de in december gepresenteerde eindrapportages. `Het CvB heeft zijn eigen afwegingen gemaakt.' Wel zijn er delen en passages uit gebruikt en komen ze weer van pas bij het opstellen van de zogenaamde implementatieplannen, waarmee intussen een begin is gemaakt. Bij het UT-reorganisatieplan hoort een personeelsplan, dat weer de basis vormt voor het sociaal beleidskader van de UT, dat binnenkort in overleg met het OPUT wordt vastgesteld. In dit stadium is nog niet vastgesteld (en dus ook niet bekend) welke medewerkers naar een andere baan buiten de UT moeten omzien. De onzekerheid bij de mensen kan volgens De Vries pas worden weggenomen direct nadat de U-raad heeft ingestemd met de reorganisatie en dat zal pas in april het geval zijn. Begin februari buigt de raad zich -voor een eerste bespreking- over het reorganisatieplan.

De contouren van de nieuwe UT-organisatie liggen nu wel vast, maar beperkte bijstellingen kunnen nog steeds worden verwerkt, aldus procescoördinator Kas de Vries. Het CvB maakt de komende weken een, wat wordt genoemd, consultatieronde langs de medezeggenschapsorganen van de universiteit. Dat zijn niet alleen de U-raad en een speciale commissie daarvan, maar ook de dienst- en faculteitsraden. De UR heeft daarbij de beschikking over een externe adviseur, P. Miedema, die onlangs ook bij een soortgelijk proces aan de TU Delft werd ingeschakeld.

De vlak voor Kerstmis door het CvB vastgestelde reorganisatienota voorziet in de vorming van een drietal servicecentra voor onderwijs, ict-ondersteuning en wetenschappelijke informatievoorziening, een nieuwe opzet van het Facilitair Bedrijf en de vorming van drie concerndirecties.

Het gehele proces is volgens de nota gericht op een versterking van de bedrijfsvoering van de universiteit en de dienstverlening richting primair proces (onderwijs en onderzoek). Aspecten als gemeenschappelijkheid, standaardisatie van processen, optimale taakverdeling, en duidelijkheid over taken en verantwoordelijkheden is daarvoor het instrumentarium. De betere bedrijfsvoering leidt zoals gezegd tot een besparing van vijf miljoen euro, te realiseren in januari 2008 en over te hevelen naar onderwijs en onderzoek. Volgens Kas de Vries loopt het proces redelijk op schema en ligt de uitkomst van de operatie dicht bij de medio vorig jaar geformuleerde uitgangspunten. `We krijgen signalen dat de aanvankelijke weerstand en scepsis zijn afgenomen. Het besef dringt door dat de voorgenomen veranderingen leiden tot een effectievere en beter werkbare situatie. Ik erken dat we het proces medio vorig jaar nogal fors hebben neergezet, maar we hebben snel bijgeleerd en onze benadering bijgesteld. Zorgvuldigheid en transparantie hebben we hoog in het vaandel staan.' Een belangrijke stap voorwaarts noemt De Vries ten slotte de vastgestelde rolverdeling en onderlinge verhouding tussen de faculteitsdecaan en wetenschappelijk directeur.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.