Huisvesting buitenlandse studenten schiet tekort

| Redactie

Terwijl onderwijsbestuurders hameren op het belang van internationalisering, is er in veel steden te weinig woonruimte voor buitenlandse studenten. Sommigen slapen op de achterbank van een auto. Internationale studenten in Rotterdam wonen noodgedwongen in toercaravans, jeugdherbergen, of in flats vlakbij vliegveld Zestienhoven die ruim zeshonderd euro per maand kosten, bericht Erasmus Magazine dez

Terwijl onderwijsbestuurders hameren op het belang van internationalisering, is er in veel steden te weinig woonruimte voor buitenlandse studenten. Sommigen slapen op de achterbank van een auto.

Internationale studenten in Rotterdam wonen noodgedwongen in toercaravans, jeugdherbergen, of in flats vlakbij vliegveld Zestienhoven die ruim zeshonderd euro per maand kosten, bericht Erasmus Magazine deze week. Het staat in schril contrast met de grote ambities van de Erasmus Universiteit. “Alles van kwaliteit is in ons metier internationaal”, bezwoer collegevoorzitter Oosterwijk bij de opening van het academisch jaar.

In andere steden spelen vergelijkbare problemen. Buitenlandse studenten in Delft bivakkeerden tijdelijk in een hostel in Den Haag. In Groningen is niets geregeld voor Duitse studenten. “Een meisje mailde dat ze al drie weken in een auto sliep en daar toch wel genoeg van had,” vertelt Bob de Greef van de Groninger Studentenbond. Circa zeventig buitenlandse studenten uit Wageningen zijn gehuisvest in Hoenderloo, dertig kilometer verderop, met zes personen per drie slaapkamers.

Het is lastig om goedkope kamers te regelen voor internationale studenten, stelt Remco de Maaijer, directeur van Kences, het samenwerkingsverband van studentenhuisvesters. “Ze moeten gemeubileerd zijn, studenten moeten ze binnen een dag kunnen betrekken en je weet nooit hoeveel er precies nodig zullen zijn. Maar caravans zijn natuurlijk een noodmiddel. Ik ga ervan uit dat dit snel opgelost wordt.”

Tien jaar lang was het schimmig of studentenhuisvesters überhaupt buitenlandse studenten onder mochten brengen, zegt De Maaijer. Ze moeten handelen in het belang van ‘volkshuisvesting’, maar vallen buitenlandse studenten daar ook onder, of moeten die hun heil op de particuliere markt zoeken? “Het was een rare situatie: je loopt toch op eieren. Pas een paar weken geleden heeft het ministerie van VROM de huidige praktijk formeel goedgekeurd.”

Bij de huisvesting zijn veel partijen betrokken: woningcorporaties, onderwijsinstellingen, gemeenten en immigratiedienst IND. Centrale aansturing ontbreekt. “Zowel het aanbod als de problemen verschillen per stad,” zegt Lisa Westerveld van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). “Sommige steden zeggen: onze eigen studenten gaan voor. Buitenlandse studenten worden dan gehuisvest in containers.”

Bij accreditatie van opleidingen wordt gelet op internationalisering, maar de huisvesting van buitenlandse studenten speelt daarin geen rol, zegt een woordvoerder van de Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO). “Internationale studenten moeten genoeg faciliteiten krijgen om het programma te volgen: voldoende computers, boeken, Engelssprekende docenten. Maar een student kan ook onderwijs volgen als hij in een portocabine woont.”

Toch moet er volgens Remco de Maaijer van Kences snel iets gebeuren. “Want als we op deze manier doorgaan, trekken we te weinig buitenlandse studenten en behoort Nederland over tien jaar niet meer bij de landen met de snelst groeiende kenniseconomie. In China lachen ze hier om.”

HOP, Ana van Es

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.