Nieuwe hangplek

| Redactie

Met klinkende glazen en bruisende champagne werd afgelopen vrijdag onder toeziend oog van CvB-lid Kees van Ast en Marien Florijn van de Vastgoedgroep Drienerlo het vleermuizenhotel aan de lange muur van gebouw Citadel geopend. De vleermuizenkolonie, een van de grootste van Noord-Oost Overijssel, zit vooralsnog in het naastgelegen Ravelijn. Dat gebouw staat op de sloopagenda, maar de werkzaamheden kunnen pas worden hervat als alle vleermuizen zijn uitgevlogen.

Foto: Arjan Reef
Foto: Arjan Reef

Het hotel biedt de beestjes een nieuwe hangplek. De houten kast is 1,5 meter lang en één meter hoog. Ook op de aan- en uitvliegroute komt nog een nieuw onderkomen te hangen, bij voorkeur tegen een dakrand aan. Vleermuizen zijn warmbloedige beestje en hebben de warmte van een gebouw of de zon nodig. In de kast kunnen ze een voorkeursplekje uitkiezen die door schotjes van elkaar worden gescheiden. Met hulp van infraroodcamera's houdt Ekoza, een ecologisch onderzoek- en adviesbureau in de gaten of de hotels ook echt bevolkt worden.

Het gebouw zelf wordt ook geschikt gemaakt voor de dierenopvang. De voegen worden open gemaakt, zodat de diertjes erin kunnen kruipen. Ze hebben maar één centimeter nodig. Het gaat hier namelijk om een heel klein exemplaar, de gewone dwergvleermuis, dat in een luciferdoosje past en tussen de vier en negen gram weegt.

De maatregelen zijn nodig om de sloop van Ravelijn door te zetten. Maar dat valt niet mee omdat het hier om een beschermde diersoort gaat. De Vastgoed Groep Drienerlo was daarom genoodzaakt om een speciale ontheffing rechtstreeks bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit aan te vragen. Die ligt er nu. Voorwaarde is wel dat de beestjes tijdelijk ergens anders in de buurt kunnen verblijven.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.