Studieverenigingen één blok

| Redactie

Normaal gesproken is het voorzitterschap van het Overleg Studieverenigingen een functie van zes maanden. Maar Eelco Eerenberg bekleedde deze positie twee jaar. De 24-jarige informaticastudent vindt het tijd om te stoppen en meer uren te steken in zijn studie. Die wil hij volgend jaar zomer afronden.

Eelco Eerenberg: na zijn afstuderen de consultancy in. Foto: Gijs van Ouwerkerk.
Eelco Eerenberg: na zijn afstuderen de consultancy in. Foto: Gijs van Ouwerkerk.

Eelco Eerenberg trad in 2006 aan als voorzitter van het Overleg Studieverenigingen. Hij kende de koepelorganisatie al, omdat hij destijds als voorzitter van Inter-Actief, de studievereniging voor informatica, telematica en bedrijfsinformatietechnologie, deelnam aan vergaderingen van het OS. Het Overleg is sinds 1998 de koepel van alle studieverenigingen op de UT. De voornaamste taken van het OS zijn het behartigen van de belangen van de vijftien studieverenigingen en het bevorderen van de onderlinge contacten. De leden komen elke laatste donderdag van de maand bij elkaar tijdens een algemene ledenvergadering.

Toen Eelco twee jaar geleden voorzitter werd, was dat in eerste instantie voor een periode van een jaar. `Als je iets op de rit wilt krijgen, is een half jaar voorzitterschap te kort. Ik heb een plan gemaakt om uit te zoeken wat onder meer de taken zijn van een goede koepelorganisatie en hoe vergaderingen beter zijn te organiseren. Na een jaar had ik driekwart van dat plan gerealiseerd en omdat er nog geen opvolger was, heb ik gezegd dat ik het voorzitterschap tot maximaal twee keer een half jaar zou verlengen. En dat is dus gebeurd', vertelt hij.

De vertrekkend voorzitter heeft verschillende ideeën ontwikkeld, in gang gezet of daadwerkelijk gerealiseerd. Zoals een kennissysteem. `Studieverenigingen weten soms niet goed hoe ze iets moeten organiseren. Via dat kennissysteem kunnen ze onderling informatie uitwisselen en zo van elkaar leren', legt hij uit. Of neem het gezamenlijke boekenbestelsysteem. `De huidige manier van boeken bestellen op de campus is achterhaald. Nu heeft iedere studievereniging zijn eigen boekenleverancier. We hebben een nieuw boekenbestelsysteem ontwikkeld. Over een paar maanden moet dat klaar zijn. We willen samen bij een externe boekenleverancier boeken bestellen. Dat levert meer korting op.'

Het Overleg Studieverenigingen dankt zijn bestaan aan de Student Union. Het is ontstaan als tegenbeweging van de Student Union en dat was nog te merken toen Eelco voorzitter werd. Er was vooral wrijving over de verschillende verantwoordelijkheden. `Een paar jaar geleden stapten enkele studieverenigingen uit het OS en klopten bij de Student Union aan. Maar ze zijn weer terug. Ze moesten wennen aan de nieuwe rol van het OS. Het OS praat met de studieverenigingen en praat vervolgens namens die verenigingen met de Student Union. Nu werken we perfect samen met de Student Union. Zeker de laatste anderhalf jaar hebben we heel goed contact', meent Eelco.

Zijn opvolger is Erik Hegeman, student technische informatica en oud-voorzitter van IAPC, de computerwinkel die door studenten wordt gerund op de campus. `Hij hanteert natuurlijk een andere stijl dan ik en hij moet het wiel ook opnieuw uitvinden, maar ik heb alle vertrouwen in hem', aldus Eelco. Hij vindt dat een goede voorzitter over verschillende kwaliteiten moet beschikken: vergaderingen kunnen leiden, een onderhandelaar en bruggenbouwer zijn, boven de partijen staan en een neus hebben voor wat er speelt binnen de studieverenigingen. `Ik heb mezelf wel eens gekscherend de burgemeester van de studieverenigingen genoemd. Ik zie de voorzitter van het OS-bestuur als burgemeester en de penningmeester als de wethouder financiën', lacht hij.

Die vergelijking kan hij goed maken, want Eelco is ook op gemeentelijk niveau bestuurlijk actief. Hij is fractievertegenwoordiger bij de afdeling Enschede van D66 en woont drie à vier avonden in de week commissievergaderingen bij. Toch liggen zijn ambities niet in de politiek, maar wil hij liever het bedrijfsleven in. `Eind oktober hoop ik naar Amerika te gaan voor stage. Ik wil het liefst naar Silicon Valley, de regio rond San Francisco. In september volgend jaar probeer ik mijn studie af te ronden en daarna wil ik de consultancy in. Dat is heel breed en dan hou je je met veel verschillende projecten bezig. Dat is echt iets voor mij, want ik vind alles leuk.'

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.