De Universiteit Maastricht stapt desnoods naar het Europese Hof nu opnieuw blijkt dat de Vlaamse overheid Nederlandse bachelor- en masterdiploma’s niet automatisch erkent.
Universiteitsblad Observant publiceerde deze week een brief van een Vlaamse vrouw die in 2006 afstudeerde bij de faculteit cultuur- en maatschappijwetenschappen. Toen ze eind 2007 solliciteerde naar een functie bij het stadsbestuur van Antwerpen, bleek dat haar Maastrichtse diploma’s niet automatisch werden erkend. Haar bachelor kreeg vrij snel de zegen van Naric, de Vlaamse evenknie van Nuffic, die het niveau van buitenlandse diploma’s bepaalt. De feitelijke weging gebeurt door drie universiteiten, waarvan die van Gent het masterdiploma aan de maat vond, Brussel het verzoek afwees en Leuven na negen maande nog altijd niets heeft laten horen. De baan ging daardoor aan de neus van de vrouw voorbij.
Rector Mols is woedend over de gang van zaken. Hij noemt het in Observant absurd dat concurrerende universiteiten Maastrichtse diploma’s beoordelen en wil graag persoonlijk van ze horen hoe ze daarbij te werk zijn gegaan. Hij zegt de Vlaamse vrouw steun toe bij juridische procedures tot aan het Europese Hof en hij heeft brandbrieven verstuurd naar de Vlaamse en Nederlandse ministers, de VSNU en de Nederlands Vlaamse Accreditatie Organisatie.
De NVAO laat desgevraagd weten dat internationale wederzijdse erkenning van accreditatiebesluiten iets anders is dan de wederzijdse erkenning van diploma’s door nationale instanties als Nuffic. Het Nederlandse masterdiploma psychologie bijvoorbeeld voldoet in de ogen van sommige landen ook niet omdat de (geaccrediteerde) opleiding eenjarig is en elders tweejarig. Omgekeerd beschouwt Nederland bepaalde Britse master of science-diploma’s als hbo-master omdat het niveau voor Nederlandse begrippen niet universitair zou zijn.
Vooral voor studenten is dit alles zeer verwarrend. In april komen de Europese onderwijsministers in Leuven bijeen. Daar staat ook de wederzijdse diploma-erkenning op de agenda.
HOP, Hein Cuppen