Eenderde van de studenten wil bachelor-break

| Redactie

Dertig procent van de studenten is van plan om een pauze te nemen tussen de bachelor- en masteropleiding. Daarin willen ze werken of reizen. Dit blijkt uit onderzoek van de Open Universiteit. Volgens rector Fred Mulder van de Open Universiteit onderstreept dit het belang van leven-lang-leren; het kan even duren voor de studenten weer doorstomen. De Open Universiteit – gespecialiseerd in &ldq

Dertig procent van de studenten is van plan om een pauze te nemen tussen de bachelor- en masteropleiding. Daarin willen ze werken of reizen.

Dit blijkt uit onderzoek van de Open Universiteit. Volgens rector Fred Mulder van de Open Universiteit onderstreept dit het belang van leven-lang-leren; het kan even duren voor de studenten weer doorstomen.

De Open Universiteit – gespecialiseerd in “open en flexibel afstandsonderwijs” - heeft een online-enquête laten houden onder ruim tweeduizend scholieren en ruim elfhonderd hbo- en wo-bachelorstudenten. Over de uitkomsten van het onderzoek verschijnt binnenkort een rapport. Morgen presenteert de rector alvast enkele resultaten op de dies natalis van de OU.

De respondenten is ook gevraagd of de universitaire bacheloropleiding “op zichzelf staat” of dat het een “deeldiploma” is. Eén op de vijf respondenten koos voor het eerste, ruim twee op de vijf kozen voor het laatste. Het verschil tussen scholieren en studenten is miniem. Maar hebben de respondenten hun wens of hun inschatting ingevuld? Met andere woorden: willen ze dat het bachelordiploma op zichzelf staat of denken ze dat dit al zo is?

“Dat weten we inderdaad niet zeker”, antwoordt Fred Mulder, rector van de Open Universiteit. “Als we de vraag naar hun wens preciezer gesteld hadden, vermoed ik dat meer respondenten zouden willen dat de bachelorfase met een eigenstandig diploma wordt afgesloten. Maar dat is speculeren.”

Ook vroeg de universiteit naar de voorkeur van studenten en scholieren voor een brede, multidisciplinaire opleiding versus een smalle, monodisciplinaire opleiding. Ongeveer de helft had een voorkeur voor een brede bachelor. “Dat is een aansporing om zulke opleidingen aan te bieden”, vindt Mulder. Volgens hem laten studenten zich bij hun studiekeuze vooral leiden door hun woonplaats en bieden universiteiten nog te weinig brede bacheloropleidingen aan.

 

HOP, Bas Belleman

 

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.