Uit het lood

| Redactie

Dit is de markt. Als u denkt dat de prijs van een aandeel zal stijgen omdat het bedrijf gezond is, en ik denk dat die prijs zal dalen omdat het bedrijf problemen heeft, dan verkoop ik dat aandeel aan u. Krijgt u gelijk, dan maakt u winst en ben ik de sukkel die met onnozel gespeculeer zijn geld verliest. Maar krijg ik gelijk, dan maak ik winst en bent u het willoos slachtoffer van mijn nietsontziende hebzucht. De short-seller zit altijd fout.

Kraaien

Zo oordeelt de markt. Als de zaken fout gaan, is dat te wijten aan degene die daaraan verdient. De hoge olieprijs was de schuld van de olieproducenten. De hoge voedselprijzen, ja alle honger in de wereld, waren de schuld van de boeren. Dus de dalende koersen van bankaandelen zijn de schuld van de parasieten met een short-positie. Zij verdienen eraan, dus zij hebben het gedaan. Althans volgens de Peter Paul de Vriesen van deze wereld.

Ach ja, als mensen ziek zijn is dat de schuld van de behandelend arts. En als mensen sterven is dat de schuld van de begravenisondernemer. Vuile kraai! Wie van u ooit een put-optie heeft gekocht, beseffe welk een misdaad hij op zijn geweten heeft.

Terug naar onze deal. Toen u dat aandeel van mij kocht, had u geluk dat u mij trof. Want stel u voor dat iedereen net als u dacht dat het bedrijf gezond was, hoeveel had u dan voor dat aandeel moeten betalen? En toen later bleek dat ik gelijk had, mocht u weer van geluk spreken dat ik er was. Want wie anders was toen bereid dat aandeel van u te kopen? Voor welke prijs? Met mijn short positie heb ik u een groter verlies bespaard. Telkens als een markt ontwricht is, zijn degenen die eraan verliezen met teveel en degenen die eraan verdienen met te weinig.

De bankaandelen daalden niet omdat er partijen waren die deze aandelen short zaten, maar omdat er te weinig partijen waren die al eerder short waren gegaan. Te weinig partijen die op tijd beseften dat die banken helemaal niet zo gezond waren. Wie nu nog short gaat verandert daar natuurlijk niets meer aan. Vandaar dat het verbod op short gaan nu geen kwaad kan. Het kan zelfs een dag of drie positief uitwerken. Als een koortswerend middel. Maar het ware kwaad, de tumor van slechte leningen, zal er niet mee verdwijnen. En op de langere termijn schaadt het ontbreken van short-sellers de stabiliteit van de markt.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.