Voor spek en bonen: Spruiten met spekjes en walnoten

| Redactie

Spruitjes, je houdt ervan of je haat ze. De spruit heeft niet zo’n heel goed imago en volgens ons is dat onterecht. Ja, de kleine kooltjes kunnen bitter zijn, maar dat is het gevolg van te lang koken. In dit recept gaan we de spruitjes niet (gaar) koken, maar roerbakken. De spekjes en walnoten geven een lekkere hartige smaak aan de spruitjes.

Moeilijkheid : **

4 personen

Inleiding:

Ingredienten:

1 kilo aardappels waarvan de schil gebakken mag worden (bijvoorbeeld pommes primeur of pommes culinair van Appie Heijn)

1 goede scheut olijfolie en 1 klont boter

Peper en zout

Gedroogde rozemarijn (ongeveer 2 eetlepels)

1 kilo spruiten

250 gram spekreepjes

1 runderworst of saucijs

100 gram walnoten (gehakt)

Gedroogde tijm (ongeveer 2 eetlepels)

3 tenen knoflook, in stukjes gehakt.

Nog een goede scheut olijfolie

Bereiding:

Maak de spruiten schoon door de achterkant eraf te snijden en de buitenste (vieze) bladeren te verwijderen. Kerf een kruis in de achterkant van de spruitjes (dan zijn ze sneller gaar). Maak nu een snede in het vel dat om de worst zit en peuter de worst eruit. Maak met je vingers blokjes van ongeveer 1x1 cm van de worstvulling.

Snijd de aardappels in parten. Verhit de olie en de boter in een pan en doe de aardappels erbij. Bak deze in een minuut of 20-25 op niet te hoog vuur krokant bruin. Voeg vijf minuten voor de aardappels klaar zijn een niet te bescheiden hoeveelheid rozemarijn toe.

Breng, als je de aardappels in de pan gedaan hebt, in een pan een ruime hoeveelheid water aan de kook en kook de spruiten daarin een minuut of 7. Giet de spruiten af en spoel ze af met koud water (anders koken de spruiten intern nog door).

Verhit in een koekenpan of wok de goede scheut olijfolie (ongeveer vijf minuten voor de aardappels klaar zijn) en bak de spekjes daarin ongeveer 1 minuut op hoog vuur. Voeg de worstdobbelstenen toe en bak deze een minuut of twee mee. Draai het vuur naar een middenstand en voeg de spruiten toe. Doe na een minuut de knoflook erbij, na weer een minuut de walnoten en, ten slotte, na weer een minuut de tijm.

Tip: Het geheim van goudbruine gebakken aardappels is niet door ze op hoog vuur kort te bakken maar juist door ze in veel olie en/of vet op een niet te hoog vuur te bakken. Neem ook bij klant-en-klaar aardappels meer tijd dan op de verpakking staat aangegeven voor een aanmerkelijk beter resultaat.

Drank: Een jonge rode wijn, bijvoorbeeld een merlot of een cabernet sauvignon. Neem er een uit een ‘nieuw’ wijnland, zoals Chili of de VS, die zijn vaak vol, maar met toch een frisse smaak.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.