UK
Folia
Slechts twintig procent van de beginnende studenten op universiteiten en hogescholen in Amsterdam streeft eigen ondernemerschap na, in tegenstelling tot tachtig procent in de Verenigde Staten. Daarom hebben vier hoofdstedelijke hogeschoolinstellingen onlangs CASE opgericht, wat staat voor het Centrum van Amsterdamse Scholen voor Entrepreneurship. Dit programma moet stimuleren dat ondernemerschap kernkwaliteit wordt van alle Amsterdamse studenten door het ondernemersklimaat te versterken en studenten de gelegenheid te bieden hun kwaliteiten optimaal in te zetten. Naast het adviseren van startende ondernemers wil CASE microfinanciering beschikbaar stellen en kleinschalige bedrijfsruimtes voor hen bouwen.
Delta
Meer dan zestig docenten van de TU Delft hebben de afgelopen anderhalf jaar meegedaan met het zogenoemde Grassroots-project om met ict-middelen hun colleges uitdagender, boeiender en interactiever te maken. In 2006 gingen de eerste projecten van start op de faculteit Techniek, Bestuur en Management en door de positieve ervaringen besloot de TU het uit te breiden naar alle faculteiten. Zowel docenten als studenten zijn enthousiast. In veel gevallen bleek dat de docenten op zoek waren naar oplossingen voor dezelfde onderwijsproblemen, zoals tijdgebrek of het vinden van manieren om complexe theorieën begrijpelijk te maken tijdens hoorcolleges. Een van de succesvolle toepassingen was het geven van online colleges.
Resource
De campus van de Wageningen Universiteit kampt met wateroverlast. Na een flinke regenbui blijven op sommige plekken de plassen te lang liggen. In het najaar werd een aantal knelpunten weggewerkt, maar het probleem is nog niet helemaal verholpen. Vorige week werd de slechte waterafvoer weer zichtbaar, toen een voetpad gedeeltelijk onder water kwam te staan. Op advies van een extern bureau zijn de meeste natte plekken behandeld. Hoe de resterende plekken worden weggewerkt is nog niet duidelijk. Als er oppervlaktewater in de buurt is, is drainage via een pijp een optie. Medewerkers spreken inmiddels gekscherend over `swampus', een giftige octopus die in het moeras leeft.
Erasmus Magazine
Honderden Nederlanders willen hun lichaam na hun dood schenken aan de wetenschap. Het aanbod is zo groot dat alle ziekenhuizen een stop hebben gezet op aanmeldingen. Zo ook het Erasmus Medisch Centrum. Dat krijgt gemiddeld 30 tot 45 lichamen per jaar binnen. Rotterdamse geneeskundestudenten krijgen anatomieles aan de hand van geconserveerde menselijke lichamen, zogenaamd humaan materiaal. Ook moeten ze snijden in de lichamen. Daarbij valt er wel eens een student flauw. Geprepareerde lichamen gaan soms wel dertig jaar mee, totdat ze door te veel handen zijn gegaan en beschadigd raken.