Voor spek en bonen: Sabayon

| Redactie

Inleiding:Nou vooruit, omdat we zoveel goede reacties ontvingen op ons eerste 5-mutsen-recept van vorige week, hier nog een mooie uitdaging. Hiermee willigen we meteen een ander verzoek in; namelijk dat voor een lekker dessert. Dit recept doet het prima na een lange maaltijd. De sabayon kun je goed serveren met vers fruit of met cantuccini (Italiaanse harde koekjes).

Moeilijkheid: *****
4 personen

Ingrediënten:
4 eierdooiers
4 eetlepels suiker (afgestreken)
2 eetlepels marsala (Floriovo, Italiaanse likeurwijn)
2 eetlepels droge witte wijn

Bereiding:
Verwarm een ruime pan water tot net onder het kookpunt. Hou het water zo op een zacht vuur. Doe de eierdooiers, de suiker, de marsala en de witte wijn in een ruime steelpan.

Zet de steelpan in het water en klop krachtig. Als het mengsel dik en luchtig wordt, haalt u de steelpan uit het water. Blijf even kloppen, zodat de onderkant niet aankoekt. Giet de sabayon in wijnglazen of coupes en dien onmiddellijk op. Als je de sabayon laat rusten, gaat het schiften.

Als je de sabayon serveert met fruit laat dit zich leuk opdienen in een champagneglas waarin je onderin het fruit doet en daarover heen de sabayon. Kies altijd voor seizoensfruit. Zacht fruit (aardbeien, frambozen, perzik) zijn onze favoriete combi's.

Drank: een zoete dessertwijn kan hier goed bij passen. Liefhebbers die wat zoeters willen drinken kiezen voor een port of sherry PX. Onze favoriet is echter een moscato d'asti.

Wist je dat?
De Fransen zeggen sabayon, de Italianen zabaione danwel zabaglione, maar het principe is hetzelfde.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.