Uurtje frituurtje

| Michiel Schuhmacher

Huisgenoten, je hebt ze in alle soorten en maten. De een houdt van opgeruimd en netjes, de ander neemt het niet zo nauw met de corveedienst. Toch wonen ze samen onder één dak. UT Nieuws brengt wekelijks een rubriek waarin twee medebewoners over elkaar vertellen. Van smeuïge anekdote tot aan grootste irritatiepunt, met deze week:

Photo by: Arjan Reef

Op het Rotte Krot, het Gronausevoetpad 124, wonen Goffe-Jan Mellema (22, vierdejaars industrieel ontwerpen) en Bas van Loo (22, vierdejaars biomedische technologie, met bril).


Goffe-Jan over Bas:

‘Toen ik een halfjaar hier woonde, kwam Bas. Hij zocht eigenlijk geen kamer, maar we hebben hem over kunnen halen hier te komen. Sinds die tijd is een bekende uitspraak van Bas: “gooi er nog een euro tegenaan”. Vooral aan het begin van de maand horen we die uitspraak nog wel eens. Dan worden er brie en andere lekkere snacks meegenomen van de supermarkt.

Van de mensen die hier nu wonen kennen wij elkaar het langst. We hebben ook bijnamen in huis, die van Bas is Leendert en ik word Geertje genoemd.

Daarnaast speelt de frituurpan een grote rol in het huis. Spreuken als “the fatter the better” en “uurtje frituurtje” hoor je hier regelmatig.’

Bas over Goffe-Jan:

‘Geertje houdt altijd wel van een praatje. Als hij thuiskomt dan merk je dat meteen. Wanneer je zijn kamer binnen stapt om gedag te zeggen dan komt er meteen een heel verhaal uit. Hij kan een halfuur lang in geuren en kleuren een verhaal vertellen dat er uiteindelijk op neerkomt dat hij een kat heeft gezien.

Geertje verzaakt best vaak zijn schoonmaaktaken. Als je bij ons niet schoonmaakt dan staat daar een jenever tegenover. Deze moet je ook binnen een bepaalde tijd drinken, anders verdubbelt ie. Ik geloof dat hij momenteel wel op 100+ staat. Daar moeten we maar eens wat voor vinden.’

Stemmen voor huisfeuten

Bas: ‘Ons huissysteem is redelijk uniek denk ik. Wij hebben geen nestor en huisjongste, maar wij hebben de huisbaas en de huisfeut. Bij elke huisvergadering wordt er opnieuw bepaald wie dat zijn. Dit wordt gekozen aan de hand van hoeveel iedereen heeft gedaan voor het huis die maand. Het grootste wat je kunt verdienen is als eerste opscheppen en als huisfeut moet je de containers buiten zetten. Daar houdt het wel bij op.’

Goffe-Jan: ‘Het stemmen wordt net zo gedaan als bij Expeditie Robinson. Je kunt immuniteit winnen, dan word je sowieso geen huisfeut, en met een zwarte stem krijg je al een extra stem om huisfeut te worden.

De zogenaamde Rotte Proef wordt verzonnen door de huidige huisbaas. Er is al veel langsgekomen, zoals een touwtje doorbranden met waxinelichtjes, daarna een adje trekken en nog iets van sambal eten. Het zijn sowieso mooie avonden!’

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.