Geautomatiseerde brouwpan van BRAK

| Olaf de Kruijff

Het Enschedese studentenleven bruist en dat is niet in de laatste plaats te danken aan alle disputen die aan de UT gerelateerd zijn. Hoog tijd om die disputen eens beter te leren kennen. Aan het woord zijn Bas Huisman (23), Ruben Hofsink (22) en Martijn van den Belt (24) van technisch natuurkundig dispuut Brouw Ridders der Arago Kelder (BRAK).

Opgericht: 1996
Leden: 52, waarvan 11 actief. Mannelijke studenten technische natuurkunde van S.V. Arago
Borrel: Woensdag vanaf 21:30 in Café Friends
Proost: ‘Proost suïcidaal!’

Hoe is het brouwridderschap ontstaan?

Martijn: ‘Arago heeft altijd een tapcommissie gehad en een aantal commissarissen kwam op het idee om naast alleen te tappen ook zelf bier te gaan brouwen om te schenken in de Arago-kelder.’

Ruben: ‘De oprichters hadden al zoveel bier gedronken dat ze de wereld iets terug wilden geven. Ze hadden een groot doel: de dorst op aarde lessen. Ze hebben een fust doormidden gezaagd om in te brouwen. Deze brouwpan gebruikten we tot twee jaar geleden, omdat we een nieuwe brouwpan hebben gewonnen bij een brouwwedstrijd.’

Hoeveel bieren hebben jullie gebrouwen?

Bas: ‘We zitten nu op lichting 162.’

Martijn: ‘Degene die in het huis woont waar we gaan brouwen, beslist over het recept en is brouwmeester. Het biertje smaakt elke keer net wat anders. We kunnen recepten zo goed testen. Dat is wel handig nu we commercieel zijn gegaan.’

Ruben: ‘De oprichters hadden als doel een brouwimperium op te richten. We zijn inmiddels echt een corporatie gestart.’

Bas: ‘We hebben Bracque Single Blonde op de markt gebracht. In eerste instantie hebben we 1000 liter gebrouwen, dat was binnen een week uitverkocht. Inmiddels zijn we bij de vierde lichting en is er 4000 liter gebrouwen. Het wordt momenteel verkocht in Bierlokaal België, de Vestingbar en we zijn bezig om het bij De Vluchte te krijgen. Als kers op de taart zijn onze flessen Bracque dit jaar het Bedrijvendagen-cadeau geweest. Daar zijn we best trots op!’

Gebeuren er weleens opmerkelijke dingen bij het brouwen?

Bas: ‘Twee jaar geleden hadden we een volcano-biertje gebrouwen. Doordat er te veel suiker en werkend gist in de fles zaten spoot het uit de flessen als we ze openden. Het knalde zo hard dat mijn huisgenoten dachten dat we met pistolen schoten.’

Ruben: ‘Bij het brouwen moet er veel geroerd worden met een houten lepel. Dat is niet het leukste taakje en na een tijdje worden de armen een beetje moe. Toen hebben we met een boormachine en een cementmixer een automatische roermachine gebouwd. Die hangt met ducttape boven de brouwpan.’

Bas: ‘Daarnaast is het belangrijk de temperatuur te monitoren. Als technisch natuurkundigen kunnen we wel wat met MATLAB, dus we hebben een script geschreven dat de temperatuur constant monitort en de warmte regelt.‘

Martijn: ‘Bier brouwen moet natuurlijk wel leuk blijven, dus door het automatiseren hebben degenen die bezig zijn met het brouwproces genoeg biertijd voor zichzelf.’

Hebben jullie speciale tradities of mores?

Ruben: ‘Onze spencers worden nooit gewassen.’

Bas: ‘De eersten waren van wol en die konden dus niet zo goed tegen de was.’

Martijn: ‘Bovendien zijn spencers eigenlijk werkkleding, dus die kunnen prima een beetje vies worden tijden het brouwen.’

Ruben: ‘Een ander belangrijk ding is dat je altijd moet kunnen adten alsof je leven er vanaf hangt. Er kan zomaar een bierestafette zijn en die moeten we natuurlijk wel winnen. Daarnaast zijn we bierbrouwers, dus we drinken geen wijn. We hebben een commissie die wijndrinkers opspoort en vervolgt.’

Hebben jullie nog een mooie afsluitende anekdote?

Martijn: ‘We gaan elk jaar op zeilweekend. Een aantal jaar geleden kwamen we vrijdag in Akkrum. Een deel van de groep lag te slapen in tenten of op een van de boten. De tweede groep die aankwam leek het toen een goed idee om een boot vast te binden aan een boot waar mensen op sliepen, en weg te varen. Het idee was ze weer los te laten in de open wateren. Alleen iedereen was te dronken om het nog klaar te spelen, dus werden ze teruggeroepen door de havenmeester.’

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.