| Monique Docter | Photo by: Arjan Reef

Stukafest: country, trucs, zingen en dansen

Achttien studentenhuizen, achttien optredens. Stukafest Enschede vond dinsdagavond voor de 11e keer plaats in het Enschedese centrum. Van swingende countrymuziek tot dansacts en een mentalist, het studentenkamerfestival bood voor ieder wat wils.

Opblaasdieren aan het plafond, een tafel van bierkratjes. De eerste ronde in het rommelige, maar knusse ‘Huize Pauperzicht’ bood plek aan zangtrio Lovers & Lions. Hoe langer het optreden duurde, hoe meer de aanwezige studenten meezongen met de countrymuziek. Een mondharmonica maakte het geheel compleet.

Het tweede huis deed niet onder voor het eerste. De muren van huize Probitas hingen vol met allerlei foto’s en ook hier pronkte een tafel van bierkratjes in het midden van de kamer. Mentalist Timon Krause liep zich al op te warmen in de studentenkamer. Toen Krause vroeg wie van de aanwezigen gelooft in gedachtenlezen, stak niemand zijn hand op. Zelfverzekerd riep hij een van de sceptici naar voren. Binnen een paar minuten ontfutselde de mentalist zijn code en trok hiermee direct de aandacht van het publiek.

In de loop van de ronde viel het publiek van de ene verbazing in de andere. Krause raadde tekeningen en vermaakte het publiek met kaartentrucs. Zijn flauwe grappen tussendoor maakten de sfeer ontspannen en sleepten iedereen mee. Aan het eind van de ronde werden zelfs een aantal vrouwen op date gevraagd.

Het derde huis, huize Phenix, oogde netter dan de eerste twee. Eigenlijk stond een dansact op het programma, maar een blessure van een van de dansers gooide roet in het eten. Voor alles een oplossing: de huiskamer werd binnen een mum van tijd omgetoverd tot podium voor singer/songwriter Eline Mann en drummer Thijmen Molema.

Al snel vergaten de aanwezigen dat ze eigenlijk voor een andere act kwamen. Na een korte inleiding over een nummer over dronkenschap steeg gelach op uit de kamer. Dit verhaal was maar al te herkenbaar. Na uiteindelijk een dubbele toegift, konden de echte diehards nog door naar uitgaansgelegenheid de N8 Kelder, voor het eindfeest.