Moneybird maakt van boekhouden een bijzaak

| Nicole Besselink

De komende tijd brengen wij een serie inspirerende artikelen over ondernemerschap. In deze reeks laten we ondernemers met grote en kleine bedrijven aan het woord. Ze hebben één ding gemeen: hun theoretische kennis deden ze op bij de Universiteit Twente en daarna sloegen ze hun vleugels uit.  Wie zijn ze, wat drijft hen en welke kansen zien ze voor de toekomst? Aflevering 9: Edwin Vlieg, oprichter en CEO van boekhoudplatform Moneybird.

 

De een speelt dwarsfluit, de ander hoorn. Al blazend in het Studenten Harmonie Orkest Twente ontstaat begin van de eeuw een klik. Vijftien jaar later runnen Edwin Vlieg en Joost Diepenmaat samen een van de grootste online boekhoudplatforms van Nederland: Moneybird. Inmiddels gebruiken ruim 250.000 ondernemers de bedrijfspakketten uit Enschede.

Facturen bleven liggen

Als tiener timmerde Vlieg al websites in elkaar in het ouderlijk huis in Apeldoorn. Zijn vader ging met hem mee naar de Kamer van Koophandel om zijn bedrijf te registreren. Toen Vlieg merkte dat zijn facturen bleven liggen, draaide hij daar een programmaatje voor in elkaar. ‘Heel simpel: ik voerde de gegevens in en er kwam een pdf’je uit. Als ik iets zie dat beter kan, denk ik: laten we het automatiseren.’ Bijna afgestudeerd trekt Vlieg dit idee weer uit de la. Hij sluit zich in de zomer van 2008 met twee studievrienden op in een kantoortje bij de campus om de basisversie van Moneybird in elkaar te sleutelen.

Logisch nadenken

Slimme software schrijven is één ding, een succesvol bedrijf opbouwen is een ander verhaal. Of toch niet? ‘Ik heb tijdens mijn studie van alles erbij gedaan, van bestuurscommissies tot marketingvakken. Ik houd van puzzelen en de radertjes laten draaien. Als je maar logisch kunt redeneren, kom je een eind. Ook met een bedrijf. Zo moesten we besluiten wat Moneybird zou gaan kosten. We keken naar de markt, lazen boeken en wisselden ervaringen uit bij businessclubs. Zo ging het ook toen we onze eerste medewerker aannamen en de eerste collega een hypotheek nam met zijn contract bij ons. Het zijn allemaal kleine stapjes en je verlegt steeds je grenzen.’

Concurrentie buitenspel zetten

Moneybird begon met geautomatiseerde facturen om een einde te maken aan het gehannes met Word, printpapier en postzegels, maar heeft de ondernemer inmiddels veel meer te bieden. Zo kunnen zzp’ers en mkb’ers hun hele boekhouding doen met de huidige software, van uren bijhouden tot geld opzij zetten voor de btw-aangifte. Sinds vorig jaar geeft Moneybird ook eigen betaalrekeningen en betaalpassen uit. Daarmee schuurt het bedrijf aan tegen online ondernemersbanken als Bunq en Knab. ‘We manoeuvreren ons in een andere markt. We willen de concurrentie voor zijn of buitenspel zetten doordat wij wél de complete oplossing bieden voor de ondernemer. Het is eergevoel: je wilt beter zijn dan je concurrentie. En als je dan iets moois hebt ontwikkeld, wil je ook dat veel mensen het gaan gebruiken.’

FACTS & FIGURES

Oprichtingsjaar: 2008

Aantal medewerkers: 60 (hybride is mogelijk)

Standplaats: Enschede

Omzet: maken ze niet meer bekend, maar is de 10 miljoen euro gepasseerd

Belangrijke mijlpalen: aankoop huidige hoofdkantoor aan de Moutlaan in Enschede (2019), uitgifte van eigen betaalrekeningen en betaalpassen (2022)

Patenten en/of octrooien: nee

Vergeten te schreeuwen

Aan een sprong over de grens waagt Moneybird zich voorlopig niet. ‘We zijn hier succesvol omdat we de markt zo goed kennen. In het buitenland zijn de regels weer anders. We kunnen in Nederland ook nog heel veel ondernemers bereiken. Joost en ik zijn allebei bescheiden. We vergeten soms dat we het uit moeten schreeuwen dat we zo’n goed product hebben. Daarom hebben we onlangs een chief marketing officer aangesteld.’
Ondertussen maken de snelle ontwikkelingen in AI en de komst van ChatGPT dat Vlieg weer op allerlei nieuwe ideeën broedt. ‘Elke startende ondernemer moet bij Moneybird terechtkomen. Als je de Kamer van Koophandel uitloopt, wil je op een knop kunnen drukken en je Moneybird-account activeren. Wie weet kunnen we in de toekomst tot zoiets komen.’

tips 

  • Kijk eens goed rond voordat je uit Enschede vertrekt. Twente is een superondernemende regio en we kunnen je hier goed gebruiken.
  • Vraag je je tijdens je studie af hoe toepasbaar het is wat je leert? Heb geduld.  Het besef van de waarde van de studie komt met de jaren.
  • Extracurriculaire activiteiten vormen je misschien nog wel meer dan je studie: stap in een bestuur, doe mee met een commissie.

 

booming business

Dit artikel is onderdeel van de ondernemersserie Booming Business, ook te vinden op onze Linkedin pagina. Wil jij ook in de spotlights komen als ondernemer met een UT link? Mail ons! [email protected]. We maken graag een afspraak.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.