Hoe minder je schrijft, hoe lastiger het wordt

| Specials U-Today

Heb jij ook het idee dat je alleen maar kunt schrijven als je lange, aaneengesloten blokken tijd hebt? Die vraag stelt  Arjenne Louter van Louter Promoveren. In haar blog legt ze uit dat een kwartiertje schrijven per dag het verschil maakt.

‘Als je je andere dingen hebt afgerond, als je bureau leeg is, en als je een hele dag, een hele avond, of vijf dagen achter elkaar hebt? Omdat dat de enige manier is waarop je je kunt concentreren.

Blijf vooral wachten tot die tijd eindelijk tevoorschijn komt, wacht erop, hoop erop, reken erop. Hou het weekend vrij, reken op die paar dagen vrij, stel het uit tot de vakantie… en voor je het weet, blijf je maar wachten op die onafgebroken blokken tijd en komt die tijd nooit.

Of stel je  het schrijven liever uit tot het laatste moment, zodat je onder druk wel moet? Tsja, de kans dat je in die in die laatste uren met veel stress precies weet wat je moet doen en briljante ideeën krijgt is niet zo heel groot. Ook niet een effectieve strategie dus.

Wat kun je wél doen?

Er zijn allerlei studies waaruit duidelijk wordt dat je geen enorme hoeveelheden tijd nodig hebt om te schrijven. Integendeel: schrijvers die weken- of maandenlang niet schrijven en dan lange schrijfsessies houden, zijn veel minder productief dan schrijvers die elke dag een beetje schrijven.

Elke dag een kwartier schrijven, levert je een heleboel op. Je hoeft me niet te geloven, maar doe me een plezier: probeer het komende week. Plan elke dag een kwartier schrijftijd in en kijk wat het je oplevert.

Gebruik niet als smoes dat je bureau niet op orde is, dat je niet de juiste spullen hebt, dat je niet in de juiste omgeving zit. Zorg gewoon dat je dat kwartiertje schrijft. Hoe dan ook, waar dan ook.

Gemerkt dat het inderdaad werkt? Kijk dan eens hoeveel tijd je vrij kunt maken. Kijk naar je werkschema voor de komende periode, en plan het schrijven in. Minimaal een kwartier. Een paar uur als het kan. Meer dan dat werkt vaak niet.

Zorg ervoor dat je doel realistisch is. Probeer niet na een dag werken nog een paar uur te gaan schrijven ’s avonds. Als je een volle week hebt gehad, ga dan niet in je weekend schrijven. Dat weekend kun je beter gebruiken om op te laden en bij te komen. Wees dus niet te ambitieus, maar geef jezelf elke dag een kwartiertje om te schrijven. Kan er meer? Dan is dat mooi meegenomen. Plan je schrijftijd in. Dat maakt de kans veel groter dat je het ook daadwerkelijk doet.

Onafgebroken hoeveelheden tijd bestaan niet. Schrijven in die tien minuten die overblijven tussen verschillende afspraken in kan echt.

Als je elke dag een klein beetje schrijft, kan ik je beloven dat de keren dat je dan wat langer tijd hebt, veel productiever zullen zijn. Simpelweg omdat je veel minder tijd nodig hebt om op te warmen. Dat opwarmen doe je tijdens al die korte sessies.

Hoe minder je schrijft, hoe lastiger het wordt

Zorg dus dat je elke dag schrijft. Creëer een schrijfverslaving. Maak een gewoonte van schrijven. En hou op met smoesjes bedenken en jezelf belazerenGewoon elke dag doen. Net als tanden poetsen. Daar denk je ook niet over na.

En net als je minder bang bent voor de tandarts omdat je elke dag je tanden hebt gepoetst (zo werkt het in elk geval bij mij), wordt schrijven en feedback krijgen op je tekst minder eng als je elke dag schrijft.’

Arjenne Louter

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.