Geen recht meer op studiefinanciering, wat nu?

| Specials U-Today

Geen recht op studiefinanciering? Er zijn verschillende opties om je studie alsnog te financieren. De vergelijkingssite Geld.nl zet ze voor je op een rij.

We hoeven je natuurlijk niet te vertellen dat studeren duur is, héél duur. Maar gelukkig heb je als student de eerste jaren recht op studiefinanciering. Maar wat als je studievertraging hebt opgelopen? Of als je naast je baan een nieuwe studie wil volgen? Hoe financier je een studie als je géén recht meer hebt op studiefinanciering? Er is een aantal mogelijkheden:

  • Geld lenen bij DUO
  • Collegegeldkrediet
  • Geld lenen bij de bank

Geen recht op studiefinanciering en geld lenen bij DUO

Wanneer je als student geen recht meer hebt op studiefinanciering, mag je vaak wel nog geld lenen bij DUO. Officieel heb je hier onder voorwaarden zeven jaar recht op. Ideaal als je nog niet genoeg spaargeld hebt om de studie zelf te betalen of je het spaargeld hier simpelweg niet aan wilt besteden. In 2020 leen je maximaal 494,39 euro per maand bij DUO en vraag je de lening eenvoudig aan met je DigiD op de website van DUO.

Let op! Leen niet onnodig te veel! Ondanks het feit dat de rente nu op 0 procent staat, stapelt de schuld zich snel op. En een hoge studieschuld heeft straks ná je studie weer negatieve gevolgen als je bijvoorbeeld een hypotheek wilt afsluiten. Ga er dus slim mee om.

Geen recht meer op studiefinanciering en het Collegegeldkrediet

Een andere manier om geld te lenen voor je studie wanneer je geen recht meer hebt op studiefinanciering is het Collegegeldkrediet. Ook het Collegegeldkrediet sluit je af bij DUO, waardoor er dezelfde regels gelden als voor geld lenen bij DUO. Het enige verschil is dat de hoogte van het Collegegeldkrediet afhankelijk is van de hoogte van je collegegeld.

Geld lenen bij de bank als je geen recht meer op studiefinanciering hebt

Is het niet mogelijk om via DUO geld te lenen of een Collegegeldkrediet af te sluiten, bijvoorbeeld omdat je een studie wilt volgen naast je baan, dan is geld lenen bij de bank een serieuze optie.  

Sommige banken bieden zelfs een speciaal studentenkrediet aan. Hiermee betaal je in één keer je collegegeld en begin je pas met terugbetalen als je studie is afgerond. Maar pas op! De rente gaat wél in vanaf dag één. Hierdoor is een persoonlijke lening meestal goedkoper.

Let op! De rente die je betaalt is hoger dan bij DUO. Het is belangrijk om niet onnodig te veel te betalen voor je lening. Vergelijk hiervoor altijd eerst het grootste aanbod leningen op rente en voorwaarden. Zo vind je de kredietverstrekker met de goedkoopste lening en bespaar je tot wel 700 euro per jaar op de kosten van je lening.

 

 

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.