Studieschuld: gevolgen en voorkomen

| Specials U-Today

Meer en meer studenten hebben een studieschuld. Ook hebben steeds meer studenten problemen met het aflossen van hun schuld. Niet iedereen staat voldoende stil bij de gevolgen van een lening.

In dit artikel legt Prisewise je uit wat de gevolgen zijn van de studieschuld. Ook vertellen ze hoe je die zo laag mogelijk kunt houden.

Je mag tegenwoordig 35 jaar doen over het terugbetalen van het geleende geld. Grote kans dat jij gedurende deze periode een huis wilt gaan kopen. Hoeveel invloed heeft dit geleende geld dan op het afsluiten van een hypotheek? Bij een gemiddelde studieschuld van 26.000 euro houden banken er rekening mee dat je elke maand 117 euro (0.45%) aflost aan DUO. Kun je zonder studieschuld 600 euro per maand betalen aan een hypotheek, dan kun je met studieschuld nog maar 483 euro betalen. Dit kan dus grote gevolgen hebben of je een huis wel of niet kunt betalen.

Starter
Ook als je niet van plan bent om een huis te kopen, is een studieschuld vervelend. Al twee jaar nadat je bent afgestudeerd, moet je beginnen met aflossen. Als je nog niet voldoende verdient, kan dit worden uitgesteld. Maar hoe dan ook is het als starter niet leuk om je eerste, zuurverdiende geld te moeten gebruiken voor het aflossen van je studiegeld.

Leen minder
Een studieschuld voorkomen? Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Reken goed uit wat je elke maand nodig hebt voor je woonlasten en studiekosten. Leen niet meer geld dan je nodig hebt. Houd je elke maand wat geld over? Stel dan je lening lager af. Dit is snel geregeld via DUO. Het is niet aan te raden om dit overgebleven geld op je spaarrekening te laten staan. Dit geld zal je toch eerder uitgeven dan geld dat je niet hebt.

Bijbaan
Om te voorkomen dat je geld moet lenen, is het belangrijk om een bijbaantje te nemen. Misschien heb je geen tijd om elke week een vast aantal uren te werken. Kijk dan eens bij een uitzendbureau, zodat je af en toe een dag kunt werken. Ook is het misschien een goed idee om in de zomer vakantiewerk te zoeken.

Vakantie
Daarnaast zijn er genoeg studenten die vakanties boeken van hun geleende geld. Dit lijkt lekker makkelijk, want een studielening is zo aangevraagd. Ga na al het harde studeren eens op vakantie in eigen land en bezoek een museum bij jou in de buurt. Wil je echt graag naar het buitenland? Zoek dan vakantiewerk in het buitenland. Ga samen met vrienden aan het werk als reisleider, animator of barmedewerker.

Toeslagen en belastingaangifte
Ook is het belangrijk om te zorgen dat je al het geld krijgt waar je recht op hebt. Denk hierbij aan het aanvragen van je zorgtoeslag en eventuele huurtoeslag. Heb je een bijbaan? Vergeet dan niet om belastingaangifte te doen. Grote kans dat je nog geld terug krijgt van de belastingdienst. Je kunt niet alleen aangifte doen over het afgelopen jaar, maar tot wel vijf jaar terug.

 

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.