Slim omgaan met je energie(rekening)

| Specials U-Today

Meestal hoef je als student niet na te denken over je energierekening. Deze kosten zijn vaak al inbegrepen in je huurprijs. Maar wat nu als energie niet bij je huurprijs inbegrepen is of als je huisbaas helemaal geen idee heeft wat hij voor een energiecontract heeft afgesloten?

Hoe zorg je er dan voor dat je zo min mogelijk geld kwijt bent aan energie en ook nog eens duurzaam bezig bent? Hieronder vind je een aantal tips van Pricewise.

Vraag aan je huisbaas of hij weet waar hij een energiecontract heeft afgesloten. Er zijn tientallen energieleveranciers op de markt, maar grote kans dat hij al jaren teveel betaalt bij dezelfde leverancier. Maak je huisbaas bewust van de mogelijkheid om energie te vergelijken in een energievergelijker. Op deze manier kun je een goedkoper energiecontract afsluiten en zo besparen op de kosten. Ook als je als student gaat samenwonen met vrienden of andere studenten is het verstandig om een energievergelijker in te vullen.

'Maak je huisbaas bewust van de mogelijkheid om energie te vergelijken’

Natuurlijk wil ook jij graag milieubewust leven. Bij het invullen van de energievergelijker kun je kiezen voor groene, duurzame energie. Groene stroom is niet of nauwelijks duurder dan grijze stroom, maar wel veel milieubewuster. Tussen energieleveranciers zijn er verschillen in prijs. In Europa wordt gewerkt met energiecertificaten. Een bedrijf dat groene stroom opwekt, krijgt hier een certificaat voor.

Energiezuinig leven
Als je dan de juiste energieleverancier gevonden hebt, wil je natuurlijk alsnog graag je energierekening laag houden. Ook als deze kosten wel bij je huur inbegrepen zijn, worden ze vaak uiteindelijk alsnog aan jou doorberekend. Daarom kun je het beste zoveel mogelijk energie besparen. Beter voor de portemonnee én voor het milieu.

Energie besparen 

  • Waterbesparing: verkort je douchetijd, elke druppel warm water moet ook verwarmd worden. En laat de kraan niet open staan tijdens het tandenpoetsen.
  • Kleinere koelkast: hoewel het fijn is als je veel bier in je koelkast kwijt kunt, verbruikt een grote koelkast ook meer stroom. Koop een koelkast die past bij je eigen behoeften. En zet je kratten bier in de winter gewoon lekker buiten.
  • Volle wasmachine: bij mama wassen is natuurlijk het goedkoopst. Maar als je zelf de was doet, stop dan de wasmachine vol. Hoef je gelijk minder vaak te wassen. Stel hem in op de eco-stand om nog meer energie te besparen.
  • Warmtebesparing in de winter: houd de deur van je kamer dicht in de winter, dan blijft de warmte beter hangen. Ook gordijnen en een tochtstrip kunnen helpen om de warmte lekker binnen te houden.
  • Stand-by-killers: je kent ze vast wel, zo'n stekkerdoos met een oranje knopje eraan. Deze handige stekkerdozen zorgen ervoor dat je apparaten niet in stand-by modus blijven staan, waardoor ze niet langer stiekem energie slurpen.
  • Zuinige lampen: een spaarlamp of ledlamp verbruikt minder stroom dan een gloeilamp of tl-buis. Het kost een paar euro meer, maar dat verdien je vanzelf terug als je in de nachtelijke uren je tentamens moet voorbereiden.