Dit heb je als student aan een vergelijkingssite voor je vaste lasten

| Pricewise

Vergelijkingssites zijn er al jaren. Voor consumenten, om deze te helpen met het besparen op de vaste lasten. Of om te helpen bij het maken van een keuze voor een bepaald product. In dit artikel richten we ons op de sites die helpen bij het kiezen van het product met de laagste vaste lasten. Pricewise is een van de grootste vergelijkingswebsite in Nederland, en we nemen deze vergelijker in dit artikel als voorbeeld.

Pricewise vergelijkt en helpt bij het maken van een keuze voor iets minder sexy producten; verzekeringen, internet en tv, energiecontracten en leningen. Toch krijg je hier als student mee te maken. Sommigen nu, anderen tijdens het op kamers gaan, het aanschaffen van een eigen woning, huurhuis of auto. Veel van de producten heb je pas nodig zodra je op kamers gaat of een auto aanschaft. In dit artikel bespreken we de verschillende markten die Pricewise vergelijkt én vertellen we wat jij daar als student aan hebt.

Zorgverzekering
Wie de leeftijd van achttien aantikt, is vanaf dat moment verantwoordelijk voor de eigen zorgverzekering. Voor die tijd kon je nog gratis meeliften op de verzekering van je ouders. Zoals bij alles in het leven, is het op een gegeven moment tijd om op je eigen benen te staan. Ben je student? Dan kun je kiezen voor een ‘normale’ zorgverzekering, of een speciaal voor studenten. Met behulp van Pricewise kun je dan controleren welke zorgverzekering voor jou het voordeligst zal uitpakken. Kijk even bij je hogeschool, universiteit, studentenvereniging of sportvereniging of je collectiviteitskorting voor studenten kunt krijgen of iets dergelijks. Soms zijn er voor studenten wat extra’s.
Verzeker wat je nodig hebt
Met een zorgverzekering is het heel simpel; hoe uitgebreider de verzekering, hoe meer je betaalt. Vraag je dus af hoeveel je moet verzekeren. Als jonge god heb je vaak nog niet veel zorg nodig, dus zal enkel een basisverzekering met een hoog eigen risico voldoende zijn. Het eigen risico is minimaal 385 euro en maximaal 885 euro. Hoe hoger het eigen risico, hoe lager de zorgpremie die je maandelijks betaalt. Bedenk je wel dat je het eigen risico wel moet kunnen betalen op het moment dat je zorg nodig hebt. Het is daarom verstandig om geld dat je minder betaalt op een aparte rekening te zetten, of om toch te kiezen voor dat iets hogere eigen risico en de hogere premie.

Zorgtoeslag
Als student krijg je waarschijnlijk nog niet heel veel geld binnen. Voordeel daarvan is wel dat je zorgtoeslag ontvangt. Daardoor is de maandelijkse premie die je betaalt voor zorg eigenlijk heel laag. Het bedrag aan zorgtoeslag hangt af van het jaarloon dat je hebt. Bij de Belastingdienst kun je zien hoeveel zorgtoeslag je kunt ontvangen. Dit bedrag ligt maandelijks op maximaal 94 euro. Ontvang je deze maximale toeslag en betaal je 100 euro aan zorgpremie, dan betaal je dus eigenlijk maar 6 euro zelf. Zo valt het allemaal wel weer mee.

Internet, tv en bellen
Voor studenten in eerste instantie het meest belangrijke van alle producten: internet, tv en bellen. Vooral internet is niet meer weg te denken uit ons leven. Heel belangrijk voor tijdens het studeren, maar ook voor privédoeleinden. Via Pricewise kun je alles-in-1, internet en tv en internetabonnementen vergelijken. Handig om zelf even na te denken over welk abonnement je nodig hebt als je op kamers gaat. Tenzij de huurbaas de kosten hiervoor doorberekent in de huurprijs natuurlijk. Moet je zelf kiezen? Bij alles-in-1 gaat het om internet, tv en bellen (huistelefoon). Veel studenten zullen hier waarschijnlijk geen gebruik van maken. Grote kans dat je alleen gebruik wilt maken van internet, omdat je alle programma’s ook via internet kijkt. Bepaal met je huisgenoten (of de huisbaas) waar jullie behoefte aan hebben. Bij Pricewise kun je dan kijken wat op jouw adres het snelste en goedkoopste abonnement is.

Inboedelverzekering
Heb je veel belangrijke, dure spullen in je woning? Denk dan na over een inboedelverzekering. Hiermee verzeker je de losse spullen in huis. Daarbij kun je ook denken aan je mobiel en je laptop. Wel is het een voorwaarde dat je een deur kunt afsluiten.  Ook zijn deze buitenhuis niet verzekerd met de inboedelverzekering. Grote kans dat je niet veel waardevols hebt, naast die laptop en smartphone. Wil je die verzekeren, dan kun je dat misschien beter met een aparte verzekering doen. Heb je wel veel spullen van waarde in je kamer? Overweeg dan een inboedelverzekering af te sluiten. Kost je maandelijks maar een paar euro. Ook vergelijkt Pricewise de opstalverzekering voor je, maar kleine kans dat je daar al mee te maken hebt. Die heb je namelijk alleen nodig als je een huis koopt.

Energiecontract
Op kamers en een energiecontract afsluiten? Vaak zorgt de huurbaas voor het energiecontract en betaal jij als student een vast bedrag voor energie. Moet je het contract zelf regelen? Maak dan zeker gebruik van Pricewise. Hier kun je elk jaar weer opnieuw het voordeligste energiecontract uitkiezen – als je kiest voor een contract van een jaar. Vaak is dat het gunstigst, omdat je dan een welkomstkorting ontvangt en na een jaar weer verder kunt naar het voordeligste contract. Pricewise is dé energievergelijker van Nederland.

Lening
Als student kun je een studielening afsluiten om je studie te bekostigen. Sommige studenten maken hier echter geen kans (meer) op, door leeftijd bijvoorbeeld. Ben je dertig, dan kun je geen studiefinanciering meer ontvangen. Pricewise heeft een heel goed artikel over de studielening, waar in je alles kunt lezen over deze leningsvorm én waarin je leest over het alternatief; de persoonlijke lening, en over de nadelen die deze heeft ten opzichte van de studielening.

Autoverzekering
Ook is er de autoverzekering. Een belangrijke en verplichte verzekering voor iedereen die een auto op z’n naam zet. Minimaal verplicht is de WA-verzekering; de minst uitgebreide variant en daarmee ook vaak de goedkoopste. Hiermee ben je alleen verzekerd voor schade die jij bij anderen aanricht. Niet veel studenten hebben waarschijnlijk al de mazzel te beschikken over een auto, en vaak is dat ook nog niet echt nodig. Al zal het soms fijn zijn, in plaats van altijd maar dat ov terug te nemen naar je ouderlijk huis. Heb je wel een auto? Dan betaal je waarschijnlijk flink wat voor de autoverzekering, tenzij je de auto op naam van je ouders hebt staan – of iemand anders die ouder is en al flink wat schadevrije jaren heeft opgebouwd. Geen goed idee overigens, want zo bouw je zelf geen schadevrije jaren op. Jongeren tot 24 jaar betalen behoorlijk veel aan autopremie, omdat die een hoger risico vormen voor de autoverzekeraar. We rijden schijnbaar meer brokken door minder ervaring, en dat kost de verzekeraar geld. Logisch dan, maar lastig voor de student die toch al niet zo veel geld heeft. Juist daarom is het verstandig om de autoverzekering goed te vergelijken en een voordelige variant te kiezen.

Scooter en brommer
Grotere kans dat je een scooter of een brommer rijdt. Dure dingen, en gewild bij dieven. En daarom dus zeker verstandig om hier een verzekering voor af te sluiten (als je er veel aan uit hebt gegeven). Deze verzekeringen kun je bij de vergelijkingssite ook bekijken en vergelijken. En motorvoertuigloze studenten… Wist je dat je zelfs fietsverzekeringen kunt vergelijken (alleen niet bij Pricewise)? Al rij je waarschijnlijk een oud stationsbarrel en is dat niet nodig.

Kosten besparen
Als je kijkt naar alle verzekeringen en andere vaste lasten die jij al hebt, hoeveel zijn dat er dan? En wat betaal je hiervoor per maand? Vergelijk deze vaste lasten eens via Pricewise, of een andere vergelijkingssite, en ontdek of je wat kunt besparen. Vaak vallen er namelijk honderd(en) euro(‘s) te besparen door te kiezen voor een ander contract of een andere verzekering. De moeite waard om hier dus eens een blik op te werpen. Kost je weinig tijd, helemaal als je bedenkt hoeveel je hiermee ‘verdient’. Heb je hulp nodig? Dan kun je altijd de klantenservice bellen, want alles gebeurt dan wel online. Menselijke hulp is altijd nog aanwezig.
 

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.