Download
Download de app

U-Today

Free - in store

x

Snel weg hier

| Femke Nijboer

Columnist Femke Nijboer vraagt zich af of internationale studenten en medewerkers zelf wel zo graag in Twente willen blijven. Je kunt ze immers wel banen aanbieden, maar voelen ze zich ook welkom?

Photo by: AJF

Twentse onderwijsinstellingen, burgemeesters en de Twente Board schreven onlangs een brandbrief aan minister Dijkgraaf. Ze willen niet stoppen met het werven van internationale studenten, want zo kopte de Twentsche Courant Tubantia ‘Twente kan niet zonder buitenlandse studenten’. Maar je kan ze wel willen, maar willen ze jou ook?

Vroeger op de draaiende ronde dansvloer van Bill’s bar in Markelo, wiegde ik mijn heupen en loerde naar de jongens aan de bar. Gierend van de hormonen, dat wel, maar ook vol met bedenkingen. Want de disco rook naar iets te dikke en dronken mannen, er werd gepiest in de hoek en als je niet oppaste, pakte iemand je bij jouw tieten als je voorbij liep. Als de kameraden van zo’n hufter het zagen, lachten ze: ‘Moet kunnen toch? Kijk eens hoe boos ze nu kijkt, jongens, ooooooeh da’s niet best, hahaha’. Met drank in de man zijn Tukkers op hun naarst. Hormonen moesten maar wachten. Ik keek om me heen midden jaren negentig en besloot de eerste discobus uit Overijssel te nemen die ik kon vinden.

Hoe gaat Enschede ooit groeien naar 170.000 inwoners, als studenten niet weten hoe snel ze de stad weer moeten verlaten na het afstuderen?’ vraagt het platform 1Twente op Twitter. Een Enschedeër reageert: ‘Gewoon volgooien met kansloze immigranten’. Daar is-ie weer, denk ik. Anno 2023, dezelfde harde, lacherige ondertoon. De toon waar de onderwijsinstellingen, burgemeesters en Twentse ondernemers doof voor lijken te zijn.   

Nederland is helemaal niet zo’n leuk land voor internationale mensen of mensen met talent. Twente is niet zo leuk. Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg. Een Chinese bekende vertelde hoe ze een keer met haar man door Enschede liep. Vier tieners begonnen om hen heen te draaien en ze te pesten. Ze trokken spleetogen. Een voorbeeld uit velen. De Chinese dame wilde absoluut niet in Enschede wonen. De stad is haar te racistisch. Ze koos voor een luw stekje verderop. Eerste asielzoekers arriveren in oude vertrekhal Vliegveld Twenthe, kopte 1Twente in juli 2022. ‘Instappen en vertrekken’, reageert een anonieme toetsenbordheld met het logo van FC Twente als profielfoto.

Drank of sociale media zijn allang niet meer nodig om zulke sentimenten te horen. In Enschede hebben we een Forum voor Democratie en een PVV die dingen roepen als: ‘haal die gevaarlijke elektrische Chinese bussen van de weg!’. De bouw van de moskee wordt al tijden tegen gehouden. De rechter oordeelde dat het besluit niet goed gemotiveerd is (en dus eigenlijk niet kan?). Sommige partijen haalden vast lachend hun schouders op: ‘Moeten wij weten, toch?! Oh, kijk dan wat voor pruillip die moslims trekken’. Het moge duidelijk zijn: sommige internationalen zijn meer welkom dan anderen in Twente.

Tuurlijk kunnen we die sentimenten als stille meerderheid negeren. Zo zijn wij immers niet. ‘Dat heeft niks met onze zaak te maken. We willen talenten behouden. Wij willen samen de schouders eronder’. Maar als de ondernemers en de universiteit talenten willen houden, zullen ze niet alleen banen aan moeten bieden, maar zich ook moeten bemoeien met de sfeer in de disco. Voorlopig kijken de internationals goed om zich heen en besluiten ze na sluitingstijd mooi de discobus naar huis nemen. Laat die Nederlanders zelf hun vacatures maar opvullen. Geef ze eens ongelijk.

Columnist Femke Nijboer last een pauze in en is in april weer terug met een nieuwe column. Interesse om haar voor deze twee maanden te vervangen als gastcolumnist? Stuur dan een mailtje naar [email protected]

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.