News

Nieuws gemist? Studenteninitiatief tegen kanker & ziekteverzuim UT gedaald

Lukte het je deze week niet om al onze berichten te lezen? Wij sommen in dit overzicht het belangrijkste nieuws nog eens kort voor je op.

News

UT-biljartvereniging en cultuurvereniging leggen het loodje

Biljartvereniging de Stoottroepen en fotografievereniging Foton zijn onlangs opgeheven. Een gebrek aan nieuwe aanwas betekende voor beide clubs einde verhaal.

News

Wangedrag: Leidse hoogleraar wordt na 33 jaar ontslagen

De Universiteit Leiden gaat een hoogleraar ontslaan die zich samen met haar partner schuldig heeft gemaakt aan machtsmisbruik, manipulatie en schending van de wetenschappelijke integriteit.

  • EN
  • NL
News
Vijftig jaar medezeggenschap uitgelegd

Harry de Boer: ‘Zodra het gaat om het slaan van paaltjes, botst het’

Hoe ontwikkelde de medezeggenschap op universiteiten zich door de jaren heen? Harry de Boer, onderzoeker bij BMS-vakgroep KiTeS en onderzoeksinstituut CHEPS, deed jarenlang onderzoek naar sturingsvraagstukken en governance op universiteiten. Zo ook naar de medezeggenschap.

  • EN
  • NL
News
Participation at universities over the last half-century

Harry de Boer: ‘A university council can still wield quite a lot of power’

How has participation at universities evolved over the years? Harry de Boer, researcher in the BMS KiTeS department and at the CHEPS research institute, has spent years researching issues around management and governance at universities. This includes the topic of participation.

News

Protesten om Gaza gaan door in hoger onderwijs

Niet alleen in Amerika demonstreren studenten en medewerkers tegen de oorlog in Gaza. Ook in Nederland klinken protesten aan universiteiten en hogescholen. Tegelijkertijd leven er zorgen over het antisemitisme dat de oorlog opwekt.

News

Werkgerelateerd ziekteverzuim hoog onder jonge UT-medewerkers

Het ziekteverzuim op de UT daalde in 2023 ten opzichte van een jaar eerder. Dat blijkt uit het jaarrapport van De Bedrijfspoli. Wel zijn er aandachtspunten, zo is het percentage werkgerelateerd verzuim vooral onder jonge medewerkers hoog.

News

Studentinitiatief tegen kanker: ‘Woord in studentenkringen te genormaliseerd’

Studentbestuur Ter Bestrijding van Kanker, kortweg SBK Enschede, is een nieuw UT-studenteninitiatief om geld op te halen voor KWF Kankerbestrijding. Op 12 juni vindt hun eerste evenement plaats, een benefietconcert in Metropool Enschede.

News

Meer regie voor vrouwen met diagnose voorstadium van borstkanker

Vrouwen die gediagnosticeerd worden met DCIS (Ductaal Carcinoma In Situ), een voorstadium van borstkanker, kunnen in het ziekenhuis overbehandeld worden. Met het project Direct-DCIS, dat vorige week werd afgetrapt, wil de UT daar verandering in brengen.

News

Nieuwe expositie toont de menselijke kant van UT-onderzoek

Kunstenaars Bianca Sistermans en Eva Gerlach openen donderdagmiddag een expositie in de Vrijhof. Het duo verkende vele UT-laboratoria op zoek naar inspiratie en vertaalde dat naar een veertiental gedichten en foto’s ‘om de menselijke kant van wetenschap tot leven te brengen.’

News

Solar Boat Twente onthult verfrissend witte zonneboot

Studententeam Solar Boat Twente presenteerde dinsdagmiddag hun nieuwe zonneboot. Meerdere innovaties kenmerken de zonneboot, waaronder een nieuwe vorm en een verfrissende witte kleur.

News

Nog altijd grote verschillen in stagevergoedingen

Studenten krijgen lang niet altijd een passende vergoeding voor hun stage. 'Dat moet echt anders', vindt demissionair minister Robbert Dijkgraaf. Hij overweegt stagevergoedingen verplicht te stellen.

  • EN
  • NL
News

Herbert Wormeester: ‘Medezeggenschap is meebesluiten’

Wie medezeggenschap zegt, zegt Herbert Wormeester. Al jarenlang hamert hij menig besluit af als voorzitter van de universiteitsraad. Een interview over het belang van de medezeggenschap voor de universiteit. ‘Elke beslissing moet begrijpelijk, navolgbaar en in het belang van de universiteit zijn.’

  • EN
  • NL
News

Herbert Wormeester: ‘Participation is co-deciding’

If you say participation, you say Herbert Wormeester. For years now he has been signing off on decisions as chair of the University Council. We interviewed him on the importance of participation for the university. ‘Every decision must be understandable, traceable and in the best interest of the university.’

Read more articles