News

Overheid was blind voor mens en recht: lessen voor strijd tegen fraude met basisbeurs

In een blinde strijd tegen fraude heeft de overheid mensen vermorzeld, staat in een schokkend rapport dat een parlementaire enquêtecommissie maandag heeft uitgebracht. Welke lessen zijn er voor de studiefinanciering?

 • EN
 • NL
News

Een dutje in de bieb? Het kan!

In de universiteitsbibliotheek staat sinds kort een slaapcabine, waarin vermoeide studenten en medewerkers twintig minuten kunnen ‘dutten’. Het idee komt voort uit het University Innovation Fellows-programma (UIF) en is bedacht door studenten.

 • EN
 • NL
News

A nap in the library? It is possible!

In the university library, a sleeping cabin has recently been installed, where tired students and staff can ‘nap’ for 20 minutes. The idea comes from the University Innovation Fellows (UIF) program and was conceived by students.

News

Vliegtickets goedkoper dan kamer huren voor Canadese student

Ook in sommige Canadese steden is de woningnood hoog. Het is zo duur om in Vancouver te wonen, dat een student een goedkopere oplossing heeft bedacht: hij woont 700 kilometer verderop en pakt het vliegtuig.

 • EN
 • NL
News

Ook cijfers tonen dalende trend activisme aan

De Student Union constateert een ‘algemene daling in het aantal actieve leden’ bij verenigingen, zo blijkt uit de pas verschenen activismemonitor 2023. Vooral de studie- en wereldverenigingen kampen met dalend activisme.

 • EN
 • NL
News

Figures also show a downward trend in activism

The Student Union notes a 'general decline in the number of active members' among associations, according to the recently published activism monitor 2023. The study and world associations in particular are struggling with declining activism.

News

Nieuws gemist? Subsidie voor Einsteintelescoop & ov-boetes

Lukte het je deze week niet om al onze berichten te lezen? Wij sommen in dit overzicht het belangrijkste nieuws nog eens kort voor je op.

News

VVD-senator gaat koepel universiteiten leiden

Hoogleraar Caspar van den Berg volgt vanaf juni Jouke de Vries op als voorzitter van Universiteiten van Nederland (UNL). Daarmee komt opnieuw een VVD’er aan het roer van de universiteitenkoepel.

News

GroenLinks-PvdA wil overzicht van mogelijk onterechte ov-boetes

Hoeveel studenten hebben de afgelopen tien jaar onterecht ov-boetes gekregen, wil Kamerlid Luc Stultiens van GroenLinks-PvdA weten. Een door DUO verloren rechtszaak roept veel vragen op.

News

Inzameling voor vlogger Acid al meer dan 100 duizend euro

Een inzamelingsactie voor de Vlaamse vlogger Acid levert binnen een dag ruim 100 duizend euro op. Dat is veel meer dan de schadevergoeding die hij van de rechter moet betalen. En de teller loopt nog.

News

Rechter straft Vlaamse vlogger zwaarder dan daders dodelijke ontgroening

De Vlaamse influencer Acid krijgt een voorwaardelijke celstraf en 800 euro boete voor zijn onthullende filmpjes over de ontgroening van Sanda Dia. Ook moet hij een schadevergoeding van 20 duizend euro betalen.

 • EN
 • NL
News
Discussie rond internationalisering ook onderwerp van gesprek op P-NUT dag

‘PhD’s die lesgeven maken zich zorgen over de politieke koers’

‘Mind the Gap’ is vrijdag het thema van de jaarlijkse P-NUT PhD & EngD Day. Bestuursleden Lea Berkemeier en Bram Kohlen merken dat naderende veranderingen in het hoger onderwijs ook promovendi niet onberoerd laten.

 • EN
 • NL
News
Discussion on internationalisation also a topic of discussion at P-NUT day

'Especially PhDs who teach are concerned about the political direction'

'Mind the Gap' is the theme of the annual P-NUT PhD & EngD Day on Friday. Board members Lea Berkemeier and Bram Kohlen have noticed that impending changes in higher education do not leave PhD candidates untouched.

News

DUO legt te hoge ov-boetes op, meent rechter

Studenten krijgen al jarenlang te hoge boetes als ze hun ov-kaart niet op tijd stopzetten. Studiefinancier DUO heeft nog niets veranderd na een bijna twee jaar oude uitspraak van de rechter.

 • EN
 • NL
News

Deze fixus op Engelstalige trajecten houdt geen stand, waarschuwt jurist

Een numerus fixus op het Engelstalige traject van opleidingen maakt een indirect onderscheid op basis van nationaliteit. En dat mag niet zomaar, waarschuwt Job Buiting, voorheen jurist bij het ministerie van Onderwijs.

 • EN
 • NL
News

This student quota for English-taught tracks won’t survive, warns lawyer

A limit on the number of students enrolling for English-taught tracks leads to indirect discrimination based on nationality. And that is not permitted, warns Job Buiting, who previously served as a lawyer for the Ministry of Education.

Read more articles