‘Het draait om het herkennen van emoties’

| Joëlle Willemsen

Hoe val je op tijdens een sollicitatiegesprek? Celeste Wilderom, hoogleraar Change Management and Organizational Behaviour, gaf er gisteren in de Ravelijn een workshop over als onderdeel van The Week of Inspiration.

Photo by: Gijs van Ouwerkerk
Celeste Wilderom

De workshop begint met een diagnostic self test om de emotionele intelligentie te testen. Belangrijk, want volgens Wilderom geeft je emotional Intelligence de doorslag of je wordt gekozen boven andere sollicitanten. De hoogleraar gaat vervolgens dieper in op wat emotionele intelligentie is en waarom het bezit ervan cruciaal is. ‘Het draait om het herkennen van je eigen emoties en die van anderen. Emoties zijn een soort virus, ze verspreiden zich’. Hiermee bedoelt ze dat anderen emoties overnemen. En er zijn een hoop verschillende emoties: afgunst, angst, afkeer, afwezigheid, apathisch, ambivalent, en dat is enkel het begin. Wilderom verklaart: ‘Er zijn zes verschillende emotionele smaken ijs: vreugde, verbazing, angst, verdriet, woede en walging’.

Voorsprong op concurrenten

Maar hoe pas je emotionele intelligentie nu toe tijdens een sollicitatiegesprek? Wilderom legt uit dat iemand met een hoge emotionele intelligentie beter andermans emoties kan inschatten en gepaster kan reageren. Een voorsprong op concurrenten. Eén studente heeft binnenkort een banenconferentie waar duizenden werkzoekenden op af komen. ‘Wees bewust van het belang van emotionele intelligentie. Maar,’ voegt de workshopleider toe, ‘voorbereiding is het halve werk’. Ze adviseert iedereen om zich goed te verdiepen in het bedrijf waar ze solliciteren en om hun verhaal goed voor te bereiden, want ‘it’s all about the right story’.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.