'Droomapparaat' verkort diagnosetijd

| Esther Windt

Voor het ontwikkelen van een geheel nieuw apparaat voor de diagnose van borstkanker, krijgt een groot internationaal onderzoeksconsortium ruim vijf miljoen euro subsidie. Het onderzoek komt onder leiding van de UT.

De subsidie komt voornamelijk van de EU. De Zwitserse overheid is verantwoordelijk voor de rest van het subsidiebedrag. Het prototype van het diagnose-apparaat, dat over ongeveer vier jaar klaar moet zijn, verbetert niet alleen de beeldvormingstechnieken fotoakoestiek en echoscopie, maar levert ook gecombineerde beelden van beide methoden. Het nieuw te ontwikkelen apparaat moet de diagnosetijd van borstkanker sterk verkorten, geen gebruik maken van (potentieel schadelijke) straling of contrastmiddelen, pijnloos werken en geschikt zijn voor jongere vrouwen.

PAMMOTH

Srirang Manohar, van de onderzoeksgroep biomedical photonic imaging van UT-onderzoeksinstituut MIRA gaat leiding geven aan het onderzoek. Hij noemt het apparaat, dat PAMMOTH is gedoopt, nu al een ‘droomapparaat’. ‘We werken met de beste partijen uit Europa samen aan dit prototype en betrekken artsen en patiëntenverenigingen actief bij het proces.’

Borstkanker

Jaarlijks wordt bij meer dan 1,5 miljoen vrouwen ter wereld borstkanker geconstateerd. Een half miljoen daarvan overlijdt aan de ziekte. De huidige technieken om borstkanker op te sporen – röntgenmammografie, echoscopie en MRI – kampen met tekortkomingen. Belangrijkste nadeel van de technieken is dat het niet altijd lukt om een tumor goed te onderscheiden van gezond weefsel of een ongevaarlijke afwijking, met als gevolg dat er tumoren gemist worden en dat er onnodige (belastende) biopsies moeten worden uitgevoerd.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.