Sneller schaatsen door de wetenschap?

| Jasmijn Kol

Kun je sneller schaatsen door heel systematisch en wetenschappelijk naar de schaatssport te kijken? Schaats- en techniekliefhebbers waren donderdagavond te vinden bij een tweetal lezingen, georganiseerd door sport- en ijsvereniging Enschede.

Photo by: Gijs van Ouwerkerk

Twee sprekers, Jos de Koning (bewegingswetenschapper VU Amsterdam) en UT-hoogleraar technische stromingsleer Kees Venner, hielden in de Horsttoren lezingen over de relatie tussen wetenschap en sport.

Optimale rit

In de lezing van Jos de Koning kwam naar voren dat er heel veel tijd gewonnen kan worden op de 1500 meter als de schaatser een optimale rit zou rijden. Dit houdt volgens hem in dat ‘je zo hard mogelijk moet beginnen en dan op het einde moet sterven.’

Je moet daarin ook je optimum vinden, maar het principe blijft hetzelfde. Het enige nadeel van dit optimale model is dat het geen pijn kent, terwijl dat natuurlijk een enorme rol speelt.

Ruwere stof blijkt sneller

Daarnaast sprak Kees Venner over hoe de aerodynamica van schaatspakken de snelheid en daarmee de ronde- en eindtijden van een schaatser kan beïnvloeden. Hij vertelde dat het enkele tienden van een seconde kan verschillen tussen verschillende schaatspakmaterialen.

Venner vervolgde over het onderzoek vanuit zijn vakgroep dat als een schaatspak een stof heeft zoals een golfbal, het veel minder luchtweerstand heeft. Dit bleek inderdaad waar. De ruwere stof die ze gebruikten was veel aerodynamischer dan een volledig gladde stof.

Venner liet verder weten dat het materiaal van het pak alleen invloed heeft op gevorderde schaatsers. ‘Als je geen techniek hebt, zal het pak je niet opeens beter laten rijden. Het is dan beter dat je eerst aan je techniek werkt, voordat je jezelf in een ander pak hijst.’

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.