'Universitaire lerarenopleidingen te theoretisch'

Minister Bussemaker en de Tweede Kamer maken zich zorgen over de universitaire lerarenopleidingen. Ze wacht op een plan van aanpak van de universiteiten.

Photo by: Arjan Reef

Tijdens het overleg in de Tweede Kamer over de lerarenopleidingen verwees VVD’er Pieter Duisenberg vanochtend naar een oproep van twee jonge natuurkundedocenten, Carsten Daniels en Astrid van der Zijden-Wanrooij in dagblad Trouw.

Die vinden de universitaire lerarenopleiding (ulo) nu veel te theoretisch en pleiten ervoor om het programma om te draaien: studenten worden in de praktijk opgeleid en krijgen de lesstof van de universiteit pas aangeboden als ze daar behoefte aan hebben. De ulo’s van de Universiteit Utrecht en de Vrije Universiteit werken daar volgens Duisenberg al aan.

Samen zorgdragen

Opleidingsdirecteur Jan van der Meij van UT-lerarenopleiding ELAN reageert: 'Volgens Carsten Daniels en Astrid van der Zijden-Wanrooij 'is het leraarschap het beste vanuit de ervaring en de praktijk te leren, ondersteund door theorie en inzichten vanuit de literatuur, opleidingen en zelfreflectie. Daar ben ik het van harte mee eens. Dit is precies wat universitaire lerarenopleidingen en VO-scholen in academische opleidingsscholen doen.'

'Leraren-in-opleiding worden opgeleid en begeleid door instituutsopleiders, schoolopleiders en vakcoaches die tijdens de initiële opleiding samen zorgdragen voor een startbekwame docent en die de startende docent de eerste drie jaar van het docentschap intensief blijven begeleiden', besluit Van der Meij, die stelt dat de lerarenopleidingen van de drie technische universiteiten de natuurkundedocenten en de VVD- en PvdA-kamerleden hebben uitgenodigd voor een bezoek.

Meer stage lopen

D66-Kamerlid Paul van Meenen zei de kritiek van de natuurkundeleraren te herkennen, maar opperde dat opleidingen hun studenten ook meer stage kunnen laten lopen. Want als ze in de praktijk worden opgeleid is het de vraag of ze daar wel goed begeleid worden. Zelfs erkende ‘opleidingsscholen’ laten op dat punt steken vallen. En de SP waarschuwde dat er dan nog meer mensen voor de klas komen die feitelijk onbevoegd zijn.

De lage tevredenheid onder ulo-studenten en afgestudeerden baart ook minister Bussemaker van Onderwijs zorgen. Ze maakte een rondgang langs de lerarenopleidingen en hoorde dezelfde kritische geluiden. Ze is in overleg met de universiteiten en verwacht binnenkort een plan van aanpak. Daar wil ze nog voor de kerst op reageren.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.