Meer joint degrees met buitenlandse universiteiten

Nederlandse en buitenlandse universiteiten bieden steeds vaker gemeenschappelijke onderwijsprogramma’s aan. Als het ministerie de regels versoepelt, kunnen het er nog veel meer worden, verwacht universiteitenvereniging VSNU.

Photo by: Flickr.com | Chat Wacharamanotham

De bachelor ‘public governance across borders’ van de UT en Münster is een voorbeeld van een gemeenschappelijke opleiding. Het eerste jaar volgen de studenten in Münster, daarna komen ze naar de UT. Ze krijgen een gemeenschappelijk diploma met de namen van beide universiteiten erop (joint degree).

In 2012 waren er 147 joint programmes tussen bachelor-, master en promotie-opleidingen, en nu zijn er al 220. Het grote voordeel is volgens de universiteiten dat studenten goed worden voorbereid op de internationale arbeidsmarkt. Afgestudeerden kunnen behalve een joint degree ook meerdere diploma’s van iedere afzonderlijke instelling krijgen: het zogeheten double of multiple degree.

Wet werkt niet mee

Helaas werkt de wet- en regelgeving niet erg mee, schrijft de VSNU in een zojuist verschenen rapport. Een simpeler accreditatiestelsel zou een goede verbetering zijn, net als een vereenvoudiging van de bekostigingsafspraken. Een ander knelpunt is dat de meeste Nederlandse masteropleidingen eenjarig zijn, terwijl ze in andere landen gewoonlijk twee jaar duren.

Toch is de VSNU is optimistisch: het ministerie van Onderwijs werkt aan wetsvoorstel waarin een aantal knelpunten uit de weg zal worden geruimd.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.