Cultuur: 3D-kunstwerk in Carré

| Redactie

Wie de trap oploopt in Hal B bij de hoofdingang van Carré komt oog in oog te staan met het nieuwe 3D-lichtkunstwerk van onderzoeker en docent Edwin Dertien. Het kunstwerk is het nieuwe visitekaartje van de universiteit. Het werk is opgebouwd uit driehoekige panelen met door de huisstijl geïnspireerde grafische elementen.

Ingrid Szwajcer

Edwin Dertien kwam op het idee van een lichtkunstwerk door een eerder project. ‘Ik werkte met Samson, een ontwerpbureau in Utrecht, samen aan projecten voor interactief behang. Dat waren een soort lichtwanden die bestonden uit foto’s en een LED-strip. Met behulp van sensoren werden patronen en animaties op de wanden getoond. Een voorbeeld is de installatie op de wand van de Schipholtunnel. Vanaf het perron zie je een animatie van een boom waarvan de blaadjes afwaaien als er een trein voorbij rijdt. Met dat idee in mijn achterhoofd deed ik mee aan de ontwerpwedstrijd ‘het beste idee,’ vertelt Edwin.

In september vorig jaar werd zijn inzending uitgeroepen tot het winnende ontwerp. De lichtmuur is interactief zonder dat de voorbijganger een bijdrage moet leveren. Bewegingssensoren op de trapleuning en onder de traptreden zorgen er voor dat de panelen oplichten als er mensen voorbij lopen. Net als het onderwijs en onderzoek van de Universiteit Twente richt dit ontwerp zich op high tech met een human touch, technologie die mensen uitdaagt tot interactie. Edwin: ‘Ik wilde iets maken dat mensen ook op de lange termijn interessant vinden. Daarom is het werk niet te opdringerig of te aanwezig. De lichtanimaties, geïnspireerd op de huisstijl van de UT, zijn dan ook lekker subtiel. De gedachte achter de huisstijl, dat je dingen verbeeld door bepaalde abstracties, spreekt me aan. En dat zie je ook terug in het kunstwerk.’

Het was even aanpoten om het werk op tijd af te krijgen. ‘Toen bekend werd dat mijn ontwerp had gewonnen, mocht ik het tot mijn verrassing ook zelf bouwen. Het was even hard werken om het voor de opening van Carré af te krijgen. Gelukkig had Edwin een goed team om zich heen. ‘Behalve het concept heb ik de besturing van de lichteffecten gemaakt. Het ontwerp, zoals het fabriceren van de lichtbakken, is door Jonas Samson gedaan en het frame is door Wout Zweers gemaakt. Het facilitair bedrijf heeft gezorgd voor een stevig ophangsysteem om het 300 kilo wegende kunstwerk veilig aan de muur te bevestigen.’ Het kunstwerk in werking werd op vrijdag 8 april 2011 onthuld.




Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.