Discussie over honoursprogramma

| Redactie

De overlegvergadering van de Universiteitsraad met het college van bestuur werd gistermorgen in de Horsttoren een lange zit. Op de agenda stonden onder andere de evaluaties van de Onderwijsnota en het Honoursprogramma.

Een eerdere evaluatie van de onderwijsnota 2006-2010 werd in december door het college teruggetrokken, omdat deze niet voldeed aan de wensen van de raad. Eén van de conclusies in de nieuwe notitie is dat het streefgetal van 10.000 studenten in het initieel onderwijs niet gehaald is. Raad en college discussieerden - ook al eerder - over het feit welke studenten nu eigenlijk meetellen. Want met aio's, en ITC-studenten meegerekend haalt de UT wel ruimschoots de 10.000 studenten. De vraag zou - volgens het CvB - dan ook moeten zijn of de UT `een populatie studenten heeft waarmee de kwaliteit en omvang van het onderwijsaanbod gewaarborgd is'.

De raad deed de aanbeveling om - zoals de commissie-Berger in haar rapport voorstelt - de bedrijfseconomische kant van het onderwijs te belichten in de nieuwe onderwijsvisie, die voor de zomer wordt verwacht.

Een andere evaluatie betrof die van het Honoursprogramma voor getalenteerde studenten. De pilot hiervan heeft twee jaar gelopen en werd door de deelnemende studenten, 41 in totaal, als positief ervaren. Vanuit de Uraad waren er vooral vragen over de kosten: het gaat om 200.000 euro voor 14 studenten. Dit geld zit vooral in de begeleiding door hooggekwalificeerde docenten.

UReka vroeg zich af of die docenten niet dubbel betaald worden. En Pro-UT maakte zich kwaad over het feit dat échte cijfers ontbraken en het dus onduidelijk is waarin het geld precies zit. `Geen inzage in de cijfers, betekent in principe een vrijkaartje voor het college van bestuur om dit dure programma door te laten gaan', aldus een boze Jann van Benthem van Pro-UT.

Rector magnificus Ed Brinksma beloofde om voor de zomer met heldere cijfers te komen. `Maar het feit dat we een bewuste keuze maken voor dit soort talentenprogramma's, betekent ook dat het kosten met zich meebrengt.'

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.