Over en sluiten

| Redactie

De Bastille is straks de Bastille niet meer. Nog een week of drie en het monument in het hart van de campus is ontdaan van zijn bewoners. De asbestverwijderaars krijgen vrij spel. Dan de slopers van niet-functionele binnenmuren, ornamenten en ongelijkvloerse kruisingen. Met de mensa wordt korte metten gemaakt. Het karkas van het zeventigerjaren-flower-power-bastion wordt overwoekerd door kantoortuinen voor de eenentwintigste eeuw. Na anderhalf jaar breek- en bouwwerk is de Bastille straks de Bastille niet meer.

Prijsvraag

Maar straks verhuizen de Student Union en Disc uit de Vrijhof naar de Bastille en eetcafé De Stek van de Bastille naar het Theatercafé, dus dan is de Vrijhof ook de Vrijhof niet meer. De Boederij is al lang de Boerderij niet meer sinds Bureau Communicatie in december daar plaatsmaakte voor een inmiddels welig tierende vleermuizenkolonie. Industrieel ontwerpers en civiele techniekers lopen hopeloos miskend rond in een gebouw dat zich ten onrechte nog steeds WB noemt. Het TW/RC-gebouw, oorspronkelijk bedoeld voor wiskundigen en het rekencentrum, doet zijn naam ook al geen eer meer aan sinds de cijferaars hun behuizing moeten delen met filosofen en bestuurskundigen. Als straks de laatste rekenaars van het CIV hun plek afstaan aan aankomende psychologen heeft TW/RC echt zijn langste tijd gehad.

Dus het wordt tijd voor een prijsvraag. Voor nieuwe namen, op alle UT-gebouwen. Met een beetje samenhang; thematisch het liefst, maar niet verwijzend naar (tijdelijke) bewoners of functies. Bijvoorbeeld, om bij de Bastille te beginnen en in Franse sferen te blijven: de Bastille kan worden omgedoopt in Moulin Rouge. Voor de Vrijhof ligt dan Montmartre voor de hand. De toren van WB herinnert sterk aan de Tour Montparnasse en het EL/TN/Mesa-complex heeft in de verte wel iets weg van het Centre Pompidou. Clubgebouw De Boortoren van de Drienerlose Hockeyclub gaat naadloos verder als Eiffeltoren en het groen campushart als Bois de Boulogne. Toegang tot dit alles krijgt de bezoeker via het Gare du Nord, voorheen station Drienerlo.

Betere bijdragen aan de prijsvraag kunnen worden gedeponeerd in de kopijbus van het UT-Nieuws of gemaild naar [email protected].

Inval

Het NOS-Nieuws meldt woensdagmiddag dat de saboteurs van de door de Rijks Voorlichtingsdienst georganiseerde chatsessie met Maxima en Willem-Alexander zijn gepakt. Zes verdachten, in destudentikoze leeftijd van 18 tot 30 jaar heeft justitie op de korrel. Ze zouden lid zijn van een internationale hackers-netwerken als Xtreme Power en de Down Under Crew. Bij een van de hackers, die de RVD-site eind januari bombardeerden met drie miljard datapakketjes, is tevens een hennepkwekerij aangetroffen.

Intussen heeft in Enschede studentenvereniging Audentis het eveneens aan de stok met de RVD. De voorlichters hebben lucht gekregen van een blote Beatrix in een almanak. De concurrerende vereniging Taste zou hierover hebben gelekt.

Maar wie op het grotere verband let, ziet het volgende: op zoek naar de betere computercriminelen komt een wetsdienaar tegenwoordig al gauw terecht op de campus, een erkend digitaal piratenhol. Als daar de verdenking van oranjesabotage bijkomt is hij er helemaal als de kippen bij. Deze keer vonden de nijvere rijksspeurders echter niet helemaal wat zij zochten: geen hackers en geen hennep, maar wel een almanak in wording, met daarin de afbeelding van hun hoogste baas. En dan zijn de rapen gaar.


Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.