Tot mijn schrik las ik laatst dat de UT over wil stappen op Douwe Egberts 'Alliance'. Ik ben zelfs al een apparaat tegen gekomen van dit merk. Ik vind dat een bijzonder kwalijke ontwikkeling. Alliance is een zeer zwak alternatief voor de prestaties van stichting Max Havelaar. De producenten in de onderontwikkelde landen zijn er op de lange termijn ook niet bij gebaat. Ik vraag me af hoe een organisatie in deze tijd van maatschappelijke bewustwording een dergelijke keuze kan overwegen! Het is kiezen voor de makkelijkste weg en af gaan op de marketing in plaats van een degelijke onderbouwde keuze.
Je moet het zien als het geven van brood aan een hongerige en het creeëren van een baan voor deze zelfde persoon. Het brood is na een paar dagen op maar de baan blijft bestaan en voorziet de persoon zelfstandig van brood. Max Havelaar is meer dan alleen extra geld voor 'die zielige' boeren. Max Havelaar zorgt voor agrarische scholing, milieubewust productie, scholing op het gebied van distributie, kennis van de markt, stimulatie van samenwerking tussen de regio's, emancipatie en participatie van vrouwen, leningen voor investeringen en voorkomt dat de boeren uit de bergen wegtrekken en vervallen in de criminaliteit. Handel op basis van eerlijkheid is de enige manier waarop deze landen uit het misÞre kunnen komen.
DE is al wel een stuk beter bezig dan eerst. Ze hebben nu tenminste een variant verzonnen. Maar het is een soort van charme project om klanten te behouden ben ik bang. Het draagt niet substantieel bij aan de ontwikkeling van de boeren en hun gezinnen. Er zijn zo'n 15 koffiebranders in Nederland actief. DE is de enige die weigert om mee te doen met Max Havelaar. De UT alleen al kan met haar koffie en thee consumptie zorgen voor het verschil tussen ellende en een toekomst voor enkele tientallen gezinnen. Neem je verantwoordelijkheid als organistie en kies voor een verantwoord product. Het is niet voor niets dat vele banken en andere instellingen (Rabobank, ING, Unilever, SNS, Procter en Gamble in de VS, Shell, Ikea, enz) hebben gekozen voor koffie, thee en cacao met het keurmerk.
Lees voor meer informatie het boek Fair trade van Nico Roozen en Frans van der hof. ISBN: 905515315X. Een lekker leesbaar boek waar het hele verhaal in uitgelegd staat.
Derk van Mameren
student