Poeh in voetsporen van Pluk

| Redactie

Winnie de Poeh: wie kent de ontspannen levensgenieter en zijn vrienden niet? Toneelvereniging NEST heeft een aantal Poeh-verhalen tot een toneelstuk bewerkt. En zoals de kindervoorstelling 'Pluk' drie jaar geleden zowel kinderen als studenten wist te vermaken zal ook 'Poeh' wel een enorm succes worden. Waar het over gaat? 'Poeh gaat nergens over'.

De uit de jaren twintig daterende verhalen van Winnie de Poeh van A.A. Milne zijn wereldberoemd. Het maken van een toneelversie van zo'n beroemd boek houdt altijd een risico in, want helden die slechts in de verbeelding bestaan krijgen op het toneel opeens een gestalte en een stem. De ervaring met Pluk is echter dat de meeste kinderen ademloos meegesleept worden door het spel. En hoewel 'Poeh' een kindervoorstelling is, is het ook een voorstelling waar studenten van kunnen genieten. Tekstgrapjes die kinderen vaak niet door hebben worden door volwassenen wel opgepikt.

Het maken van toneel voor kinderen lijkt eenvoudiger dan het maken van toneel voor volwassenen, maar schijn bedriegt. Juist kinderen prikken genadeloos door ongeloofwaardig spel heen. En waar Pluk nog opgehangen was aan een spannend verhaal, bestaat 'Poeh' uit min of meer losstaande fragmenten. 'Het gaat er in de verhaaltjes eigenlijk meer om hoe het gebeurt dan wat er gebeurt', vertelt regisseur Gerja Meima, die ook Pluk regisseerde. 'Daarom wordt er van de spelers veel gevraagd. Het gaat om details die volstrekt eerlijk gespeeld moeten worden. De spelers kunnen zich niet verschuilen achter een groot verhaal. Het gaat in Poeh eigenlijk nergens over. De kleine dagelijkse dingetjes, die staan centraal.'

De samenhang in het toneelstuk is aangebracht door begin en eind aan elkaar te koppelen. In het begin zien we Janneman Robinson met de dieren spelen. Aan het einde voelt hij het dreigende gevaar van de grote mensenwereld, maar wil hij toch het kind in zichzelf bewaren. Als hij Poeh vraagt wat hij het lekkerst vindt, zegt Janneman Robinson daar zelf over: 'Niets doen'. Kind blijven en spelen, dat is wat hij het liefst zou willen. Met Poeh spreekt hij af dat ze elkaar in het bos nog vaak zullen treffen.

Naast Poeh, gespeeld door Geertruide Jonkman, en Janneman Robinson is een groot aantal bekende dierfiguren van de partij: het bange varken Knorretje, de aandacht trekkende, immer zeurende ezel Iejoor, het overmoedige tijgertje Teigetje, het slimme Konijn en de protserige wijsdoenerige Uil.

Het stuk bestaat voornamelijk uit dialogen. Zoals die tussen Poeh en Knorretje die een beest in de boom zien:

Poeh: Het is een jagular.

Knor: Een jagular?

Poeh: Ja.

Knor: Wat doen jagulars?

Poeh: Ze verstoppen zich in een boom en als je er dan onderdoor loopt laten ze zich zo op je vallen.

Knor: Dan kunnen we er beter niet onderdoor lopen want dan zou hij kunnen vallen en zich misschien wel bezeren.

Poeh: Maar dan weten we nooit zeker of het een jagular is...

NEST speelt 'Poeh' donderdag 10 april (19.00 uur), vrijdag 11 april (19.00 uur) en zaterdag 12 april (13.30 uur) in het Amphitheater van de Vrijhof en zondag 27 april (15.00 uur) in het Vestzaktheater (Walstraat 35, Enschede). Entree: fl 7,50 / fl 4,- (kinderen tot 12 jaar/CK/CJP/E-pas/ouderen vanaf 65 jaar). Reserveren gewenst bij receptie Vrijhof: 4898002

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.