Over en Sluiten

| Redactie

Vrouwelijke sollicitanten mogen niet teveel glimlachen, want dat is een teken van dominantie en niet van vriendelijkheid. Grote ogen worden op prijs gesteld, omdat die duiden op een vriendelijke inborst. De Amerikaanse psycholoog, die onderzoek heeft gedaan naar uiterlijk en solliciteren bij vrouwen, raadt ze aan vooral regelmatig serieus of zelfs enigszins bedrukt te kijken.

Uiterlijkheden

Anderzijds is een al te neutrale blik ook weer niet verstandig, want dan wordt de sollicitante voor een kouwe kikker aangezien. Onderzoek van een Britse psycholoog heeft bovendien onlangs aangetoond dat ook de lengte en het figuur van de kandidate een rol spelen. Lange vrouwen (bedreigend) en brede heupen (een teken van gebrek aan inzet) zijn in het nadeel.

Heerlijk toch, al die onderzoeken. Hoewel ze zeker een leuk borreltafelonderwerp opleveren, blijft de belangrijkste vraag echter achterwege: hoe doen de dames het ten opzichte van de mannen? Is ook hun lengte van belang en mogen ze niet te vaak glimlachen?

Kijkende naar de media, de politiek en de wetenschap kan vrees niet achterwege blijven. Deze categorieën worden nog steeds bestuurd en bepaald door veelal kalende mannen van middelbare leeftijd. Diezelfde mannen die in de jaren zestig nog om het hardst riepen dat ze voor gelijkheid waren. Dat het om kwaliteit ging en niet om uiterlijkheden. Dat zijn de mannen die nu de sollicitatieprocedures met hun oordeel domineren.

Referendum

SSNS? 'Studentenstatuut nieuwe stijl', rechten en plichten van de hedendaagse student, door studenten afgedwongen ter compensatie van de almaar hoger wordende collegegelden. Het UT-statuut is er. Vraag is alleen nog in welke vorm het onder de studenten moet worden verspreid.

Alleen nog...? Het CvB gaat liever niet over één nacht ijs. Een heuse werkgroep schreef over de kwestie een adviesnota, waarvan de U-raad immers nooit genoeg kan krijgen. Conclusies van het 32 pagina's tellende verhaal? Geef iedere student een populaire en toegankelijke versie van het statuut in de vorm van brochures. Geen (voor studenten) 'vrij ontoegankelijke' strikt juridische taal en financiële regelingen met een 'hoog abstractieniveau'. Geen complete herdrukken als er weer eens een regeling op de helling gaat. Voor de complete tekst kan de student terecht op het Internet.

SRD? Nee. Studenten moeten een volledige, begrijpelijke versie van het SSNS krijgen. CvB? Twee maal neen. Studenten moeten de volledige juridische rimram krijgen. Met toelichtingen in de vorm van brochures. Reden? Angst voor studenten die bij de rechter zullen klagen dat ze hun rechten en plichten niet kenden, omdat ze alleen maar een paar rottige populaire en toegankelijke brochures hebben. Reactie (studentleden) U-raad? Tegen. Reden? Angst voor een 'informatieoverload' van studenten. Reactie? Referendum!

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.