Diversen

| Redactie

Salaris Een paar tientjes extra salaris per maand. Dat krijgen alle 350 duizend werknemers in het onderwijs vanaf volgende maand. De verhoging met driekwart procent is een voorlopige aanpassing aan de loonsverhogingen in het bedrijfsleven. Volgens de huidige onderwijs-cao, die loopt tot eind 1998, zouden de lonen in twee jaar met ruim vier procent stijgen. De eerstvolgende verhoging - met één proc

Salaris

Een paar tientjes extra salaris per maand. Dat krijgen alle 350 duizend werknemers in het onderwijs vanaf volgende maand. De verhoging met driekwart procent is een voorlopige aanpassing aan de loonsverhogingen in het bedrijfsleven.

Volgens de huidige onderwijs-cao, die loopt tot eind 1998, zouden de lonen in twee jaar met ruim vier procent stijgen. De eerstvolgende verhoging - met één procent - zou pas per 1 augustus ingaan. Als ontsnappingsclausule is echter vorig jaar vastgelegd dat de koopkracht zonodig tussentijds zou worden gerepareerd om gelijke tred te houden met de 'marktsector'.

Nu de lonen in het bedrijfsleven inderdaad sterker oplopen dan was gedacht, heeft de Algemene Onderwijsbond (AOb) zich op deze reparatieclausule beroepen. Vorige week leidde dat tot afspraken tussen minister Ritzen en de vier vakcentrales. Al per 1 april gaan de salarissen voorlopig met 0,75 procent omhoog. Over een definitieve aanpassing moet voor 1 augustus een akkoord bereikt zijn.

De tijdelijke loonsverhoging voor 350 duizend werknemers kost Ritzen in vijf maanden tijd zo'n 60 miljoen gulden. De AOb hoopt na 1 augustus, afgezien van de al vastgelegde verhoging met één procent, een structurele verhoging te realiseren.

HOP, Frank Steenkamp

Tweeduizend WB-irs

De faculteit Werktuigbouwkunde heeft afgelopen donderdag de tweeduizendste ingenieur afgeleverd. Uit handen van rector magnificus Frans van Vught ontving Sybrand Hoeksta een oorkonde en een cadeaubon. Voor zijn ouders waren er bloemen. Hoeksta werd door een gelukkige speling van het lot de tweeduizendste afgestudeerde. Om de nominatie werd namelijk geloot. Hij studeerde af bij prof.dr. P. Powell van de vakgroep Ontwerpen in Kunststoffen. In zijn afstudeeronderzoek heeft hij een wikkeltechniek ontwikkeld voor glasvezelversterkte kunststofbuizen.

Paasnacht

Het Studentenpastoraat Enschede (SPE) wil Pasen ook dit jaar uitvoerig vieren met een echte wake naar oud gebruik. Volgens studentenpastor Jan de Jongh is een wake een onvergetelijke ervaring: 'Je beleeft als het ware lichamelijk wat opstanding zou kunnen zijn. Het aardige is dat deelnemers ook een deel of delen van deze viering kunnen meemaken. Ze kunnen in- en uitlopen of een tijdje naar huis gaan en bijvoorbeeld om zeven uur terugkomen.' Het SPE schenkt de hele nacht thee en koffie. Ook is er een leestafel en kunnen er brieven worden geschreven voor Amnesty International. De eerste uren zingt het SPE-koor.

De paaswake begint op zaterdagavond om tien uur. Eerst maken de deelnemers de overgang van de Stille Zaterdag naar de Paasnacht mee. Om kwart voor twaalf begint de eigenlijke nachtwake. De hele en halve uren beginnen telkens met een eenvoudige liturgie rond lezingen uit het Oude Testament. Het is een meditatieve wake, waarin stilte, traditionele bijbellezingen, muziek, liederen en gedichten elkaar afwisselen. Op zondagmorgen om kwart over zeven (dat is inmiddels zomertijd) worden bij het carillon liederen gezongen en het Paasevangelie gelezen. Daarna deelt het SPE in de Vrijhofbrood en wijn. Om acht uur wordt de viering besloten met een paasontbijt.

Voor meer informatie kunnen belangstellenden terecht bij het secretariaat SPE (053-4892369) of Jan de Jongh (074-2430230).

Arbeidsmarktdag

Afgestudeerde bestuurskundigen solliciteren gemiddeld zes tot twaalf maanden. Twentse bestuurskundigen vinden daarbij sneller een baan dan afgestudeerden van vergelijkbare opleidingen. Maar daar moet je wel wat voor doen, zeggen het Stagebureau van de faculteit Bestuurskunde en studievereniging Sirius. Daarom organiseren ze dit jaar weer een arbeidsmarktdag. Op die manier hopen ze afgestudeerden voor te bereiden op de arbeidsmarkt.

De dag bestaat uit twee delen. De ochtend wordt gevuld met lezingen van deskundigen op het gebied van de arbeidsmarkt en het proces van solliciteren. Tijdens de lunch is er gelegenheid kennis te maken met de netwerkcordinatoren van de Vereniging van Twentse Bestuurskundigen en van gedachten te wisselen met de sprekers. 's Middags worden vier parallelle werkgroepen gehouden over de psychologische test, de assessment- of sterkte-zwakte analyse, de sollicitatietraining en de startende ondernemer.

De kosten voor de BSK-arbeidsmarktdag bedragen vijf gulden per persoon. Koffie en lunch zijn inbegrepen. Deelname is mogelijk door zo spoedig mogelijk telefonisch contact op te nemen met Carolien Klein Haarhuis of Miranda Loots van Sirius of met het stagebureau (053-4893204).

Pophal

De gemeente Enschede werkt aan plannen voor een grote evenementenhal waar popconcerten, beurzen en congressen kunnen worden gehouden. Het bouwwerk moet plaats gaan bieden aan vijfduizend bezoekers en komt in de buurt van het nieuwe NS-station Enschede/ Drienerlo. Mogelijk dat de hal deel gaat uitmaken van een groter sport- en evenementencomplex dat nabij het Twentekanaal zal verschijnen. Met de bouw van het FC Twentestadion is daar onlangs een begin gemaakt. UT-medewerker Tonnie Buitink, die op de UT belast is met de programmering van popconcerten en andere grote evenementen, zal de gemeente bij de plannenmakerij adviseren.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.