De discussie tussen raad en CvB over de definitieve plannen voor een nieuwe bestuursorganisatie, vervat in de nota 'Naar een nieuw elan', verliep teleurstellend tam. Verrassend veel U-raadsleden waren afwezig. Bovendien zijn de standpunten van beide zijden inmiddels genoegzaam bekend en lijken de kaarten geschud. De U-raad heeft overigens niets te zeggen over de invulling van de nieuwe bestuursstructuur. Het CvB beslist, de raad kan slechts zijn standpunt geven.
Desondanks poogden Willemien Wallinga (DD), Kees Eijkel (KPS) en Kees van Duinen (buitenlid) nogmaals uit te leggen waarom het CvB toch voor ongedeelde medezeggenschap moet kiezen. Zij wezen op de grotere complexiteit van een bestuursorganisatie waarin studenten en medewerkers in aparte raden zitten, op het gevaar van pure belangenbehartiging, polarisatie en conflicten en op het 'cultuuraspect'. In Twente bestaan de kiesverenigingen DD en KPS, anders dan elders, uit studenten én medewerkers. Dat heeft volgens de KPS een positieve uitstraling op de relatie tussen beide groeperingen binnen de UT in het algemeen.
Het CvB pareerde de kritiekpunten, overigens in de wetenschap dat dit op de raad geen indruk zou maken. Want de voor- en nadelen van de ene en de andere structuur heffen elkaar zo'n beetje op. Het belangrijkste, overigens ook al bekende, argument van het College luidt dat het een breuk met de huidige situatie wil bewerkstelligen. Desondanks zal de U-raad het CvB komende dinsdag nogmaals dringend verzoeken voor een ongedeelde medezeggenschapsstructuur te kiezen.
Het CvB wil dat de U-raad al direct na de beëindiging van zijn huidige zittingstermijn, in augustus, wordt opgevolgd door de nieuwe medezeggenschapsraden. Volgens de raad lukt het nooit om voor de zomervakantie alle benodigde reglementen op te stellen en verkiezingen te organiseren. Het is zelfs nog niet bekend of de centrale raden rechtstreeks of getrapt zullen worden gekozen.
Gon Radstake (KPS) verwonderde zich erover dat CvB en CvD een speciaal adviesorgaan voor beheer, planning en begroting willen laten voortbestaan. Zij vond dit strijdig met de integratie van bestuur en beheer, een van de belangrijkste doelen van de nieuwe bestuursorganisatie. Het CvB leek zich wel te kunnen vinden in haar kritiek.
De andere vragen en opmerkingen spitsten zich toe op het Management Team (MT), bestaande uit CvD en CvB. Uit de antwoorden van het College bleek dat nog niet zeker is of ook na het vertrek van Collegevoorzitter Veltman in september rector magnificus Van Vught de voorzitter van dit orgaan blijft. Voorts legde het CvB uit dat het MT wettelijk geen bevoegdheden heeft. Wel is afgesproken dat het College alle besluiten die het wil nemen in het MT aan de orde stelt. Een afwijkend besluit moet het CvB motiveren.