SRD 'verbaasd en ontsteld' over plannen CvD en CvB

| Redactie

De SRD heeft met 'verbazing en ontsteltenis' kennis genomen van de nota 'Naar een nieuw elan' van het College van Bestuur en het College van Decanen over de nieuwe bestuursorganisatie. Volgens de studentenvakbond hebben de opstellers niet geluisterd naar kritiek die er op eerdere plannen is gekomen. De nota zou zelfs een 'student-onvriendelijke' sfeer ademen. Bovendien denkt de vakbond dat de invl

De SRD heeft met 'verbazing en ontsteltenis' kennis genomen van de nota 'Naar een nieuw elan' van het College van Bestuur en het College van Decanen over de nieuwe bestuursorganisatie. Volgens de studentenvakbond hebben de opstellers niet geluisterd naar kritiek die er op eerdere plannen is gekomen. De nota zou zelfs een 'student-onvriendelijke' sfeer ademen. Bovendien denkt de vakbond dat de invloed van studenten op het onderwijs in de nieuwe structuur afneemt en niet toeneemt, zoals de nota stelt.

In de nota wordt over de rol van studenten bijna consequent niet gesproken, constateert de SRD in een reactie getiteld 'Over aanvalsgeesten en opwellingen...'. De bestuurders schetsen bijvoorbeeld een profiel van de vijf 'ideale' leden van de Raad van Toezicht. Hierbij verzuimen ze echter te vermelden dat de minister als een van de leden iemand zal benoemen die (mede) het bijzondere vertrouwen geniet van de Studentenraad.

De SRD hekelt ook de slechte onderbouwing van de keuze voor gedeelde medezeggenschap (studenten en medewerkers in twee aparte raden). CvD en CvB stellen onder meer dat personeel en studenten verschillende belangen hebben. Dat valt wel mee, meent de vakbond. Beide geledingen hebben immers baat bij een goed draaiende universiteit. Als medewerkers en studenten echt uitsluitend hun eigen belangen na gaan streven, leidt dat alleen maar tot polarisatie. Ook vindt de SRD het onlogisch te veronderstellen dat een structuur met meer raden niet leidt tot extra vergadertijd.

In 'Naar een nieuw elan' staat dat het overleg tussen Studentenraad en CvB voorgezeten moet worden door de voorzitter van het College. Dit vindt de SRD 'niet correct', het zou de verhoudingen binnen het overleg ernstig scheef trekken. Overigens ontbreekt deze opmerking in de laatste concept-versie van de nota van CvB en CvD. Daarin staat alleen dat de Studentenraad een voorzitter uit zijn midden zal kiezen.

De studentenvakbond stelt daarnaast dat enkele conclusies van de 'Expertisegroep', die de voor- en nadelen van gedeelde en ongedeelde medezeggenschap in kaart bracht, door de beide Colleges niet juist zijn overgenomen. Twee studentleden van de Expertisegroep zijn deze mening eveneens toegedaan. Zij lieten dat middels ingezonden brieven in het UT-Nieuws van vorige week weten.

Als de beide Colleges de invloed van studenten op het onderwijs echt willen vergroten, moeten ze nog eens serieus nadenken over de mogelijkheid studentbestuurders te benoemen, vindt de SRD. De wet staat studentleden toe in het faculteits- en het opleidingsbestuur. In de voorstellen voor de nieuwe bestuursorganisatie wordt hierover met geen woord gerept. De studentenvakbond denkt dat sprake is van 'koudwatervrees' van bestuurders die geen ervaring hebben met het samenwerken met studenten binnen een bestuur.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.