Maagdenhuis
'Van bovenaf'
Prof.dr. K. Vrieze, vorig jaar nog kandidaat voor het rectoraat, wordt de eerste professionele decaan van de UvA, meldt Folia, en wel van de faculteit Scheikunde. Zijn benoeming 'van bovenaf' kwam als een 'donderslag bij heldere hemel', reageert prof.dr. H. Poppe. 'Het College van Bestuur had ons moeten raadplegen, dit is geen goede gang van zaken.' Vrieze heeft, vooruitlopend op zijn benoeming per 18 juni, alvast twee beslissingen genomen die haaks staan op het beleid van de huidige decaan. Hij wil een nieuwe onderwijsdirecteur aanstellen en de invoering van het nieuwe curriculum uitstellen. Faculteitsbestuur en -raad wilden per 1 september met het nieuwe programma starten wegens de lage instroom bij scheikunde. Het besluit van Vrieze ontlokt prof.dr. G.J. Koomen: 'Dit is geen bewijs van grote daadkracht'.
Aanmodderen
De U-raad van de TU Delft heeft grote kritiek op de door het CvB voorgestelde clustering van faculteiten. Buitenraadslid Aalbers vindt zelfs dat het College maar wat 'aanmoddert', schrijft Delta. Vooral de onderbouwing van het plan deugt volgens de raadsleden niet. Het CvB heeft de medewerkers van de TUD sowieso wat uit te leggen. Uit een enquête blijkt dat zij in grote angst en onzekerheid verkeren over een al in gang gezette reorganisatie. Van de ondervraagde medewerkers denkt 52 procent dat de reorganisatie tot ontslagen zal leiden en verwacht 70 procent 'negatieve' gevolgen. Slechts 39 procent ziet ook positieve kanten. Projectleider prof.dr.ir. M. de Bruin concludeert dat de medewerkers te weinig weten over de doelstellingen van de reorganisatie. Niet bezuinigingen, maar kwaliteitsverbetering is de hoofdreden voor de veranderingen, onderstreept hij.
Varkenspest
De feestelijkheden rond het zeventigjarig bestaan van het Tilburgse studentencorps St. Olof ondervinden moeilijkheden door de varkenspest. Onderdeel van de feestweek is een 'rijjool' met feestelijk versierde rijtuigen, karren en boerenwagens. Verschillende disputen hadden hiervoor een tractor gehuurd uit wat nu 'besmet gebied' is verklaard. Gelukkig blijken de corpsballen 'creatief' genoeg om elders een tractor vandaan te halen. Ook in Univers de resultaten van een enquête over de recent ingevoerde chipkaart. Een kwart van de medewerkers en iets meer dan de helft van de studenten is tevreden over de kaart. Bijna eenvijfde van de medewerkers en 8 procent van de studenten vindt het gebruiksgemak echter onder de maat. Gesignaleerd probleem: 'Ik ben personeelslid en vind het dan wel vreemd om een kaart te krijgen waar 'studentenkaart' op staat.'
Geen gezeur
Zestig Groningse studenten weigeren hun flat te verlaten voor asielzoekers. Hun nieuwe huiseigenaar wil de voormalige studentenwoningen verhuren aan het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers. Volgens de advocaat van de studenten staan zijn cliënten sterk: 'Juridisch gezien rammelt de huuropzegging aan alle kanten.' Veel studenten blijken overigens geen zin te hebben in een gang naar de rechter. Zij voelen wel voor een schikking in bijvoorbeeld de vorm van een verhuispremie. De nieuwe eigenaar vindt het 'heel vervelend' dat de studenten van hun kamer af moeten. 'Maar als ze er wat tijd en energie in steken kunnen ze gemakkelijk een nieuwe kamer vinden.' UK maakt ook melding van een initiatief voor RUG-medewerkers die zijn vastgelopen in de universitaire bureaucratie. Elke werkdag tussen half vijf en half zes zit een directeur van een van de universitaire diensten ongeduldig te wachten op hun telefoontjes. 'We horen nogal 's van mensen met klachten die niet op het juiste adres terecht komen', legt H. Bruins, baas van het Bureau van de universiteit, uit. 'Je wordt zes, zeven keer doorverwezen zonder dat er iemand een knoop doorhakt.' De klachtenlijn, in de wandelgangen 'Geen gezeur, bel de directeur' gedoopt, geeft binnen een week antwoord.
Geheimzinnigheid
De Utrechtse U-raad wil opheldering over de toelage die het College van Bestuur zichzelf en twee directeuren vorig jaar heeft toegekend. Drie weken geleden schreef het U-blad dat het gaat om een salarisverhoging van 15 procent. Naar nu blijkt gingen de Collegeleden er tussen de 20 en de 35 procent op vooruit. Volgens redacteur Erik Hardeman is niet alleen de relatief exorbitante verhoging van de topsalarissen verbazingwekkend. Vooral de geheimzinnigheid waarmee de zaak is omgeven leidt tot speculaties. 'Het lijkt waarachtig wel of er dingen zijn gebeurd die het daglicht niet kunnen verdragen...', schrijft hij in een ingezonden brief.