Werkloosheid in HBO-richtingen loopt op

| Redactie

De werkloosheid in enkele technische en economische hbo- richtingen is de laatste jaren flink opgelopen. Dat blijkt uit een deze week gepubliceerd onderzoek onder abonnees van het weekblad Intermediair. Beter dan de jaarlijkse Hbo-Monitor, die alleen de recent afgestudeerden volgt, geeft het nieuwe rapport een totaalbeeld van zowel de tijdelijke als de langdurige werkloosheid per studierichting. Een belangrijke beperking is alleen dat het weekblad Intermediair alleen aan hbo-ers uit de sectoren techniek, landbouw en economie wordt verspreid. Over andere delen van het hbo valt op grond van dit rapport dus niets te zeggen.

Een boodschap van het rapport is overigens dat hbo-ers, net als academici, op de arbeidsmarkt steeds breder uitwaaieren. Alleen accountants, informatici en journalisten komen doorgaans bij het beroep uit waarvoor ze zijn opgeleid. Maar verder komen mensen met één diploma in zeer verschillende functies, beroepen en branches terecht.

egelijk groeit het belang van kleinere bedrijven. 'Vooral de sterke opkomst van de zakelijke dienstverlening is opvallend', vindt onderzoeker Dick de De Gilder van de Universiteit van Amsterdam. Naast architecten en ingenieursbureau's telt deze branche een sterk groeiend aantal automatiseringsbedrijven, financiële en andere dienstverleners. Terwijl multinationals inkrimpen, zorgen deze kleinere bedrijven voor veel nieuwe banen.

De cijfers over hbo-ers laten een zeer lage werkloosheid zien bij bouwkunde, civiele techniek, scheepsbouwkunde en computertechniek (minder dan 2%). In de economiesector komen met minder dan 3% werkloosheid ook accountants, informatici en journalisten goed aan de bak. Vooral van de laatsten is dat opmerkelijk. Drie jaar geleden werd in een ander onderzoek nog 6,5 procent werkloosheid gemeten.

Verslechterd is de arbeidsmarkt vooral voor facilitaire dienstverleners (van 6 naar 14% werkloos), voor chemisch laboranten (van 2 naar 8%) en voor afgestudeerden van de landbouwhogescholen (van 4 naar 9%). Ook bestuurskundigen staan er met een werkloosheidspercentage van 9 niet goed voor. In het algemeen blijft overigens zowel de werkloosheid in de technische sector (3,4%) als bij economie (4,3%) aan de bescheiden kant.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.