Na de verschrikkingen van de twee wereldoorlogen aanvaardde de Verenigde Naties op 10 december 1948 de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Inmiddels zijn de 30 artikelen, die ondermeer betrekking hebben op cultuur, sociale zekerheid, godsdienst en asiel door meer dan de helft van alle landen ter wereld ondertekend. Dat is een goede zaak, maar het kan en moet nog veel beter, is het algemeen gevoel. Iedere dag opnieuw zijn we er getuige van hoe de mensenrechten met voeten getreden worden: genocide, politieke moorden, verdwijningen en hongersnoden. Maar ook dichtbij huis is het niet altijd pluis: in Nederland waar de vlag der mensenrechten altijd hoog in het vaandel wappert, wordt ook gediscrimineerd, gepest en mishandeld.
Reden te over dus om tijdens het tiende lustrum de mensenrechten nog eens flink in de schijnwerpers te zetten. In de regio Twente is hiertoe een grootse cultuurmanifestatie georganiseerd. In Enschede, Hengelo, Almelo en Oldenzaal zijn diverse activiteiten te bezoeken: theater, muziek, film en tentoonstellingen. Ook de UT draagt haar steentje bij. Het programma aldaar gaat maandag 7 december van start met een Broodje Cultuur waarin de uit Irak gevluchte schrijver Mariwan Kanie zijn persoonlijk verhaal zal vertellen. Daarnaast zal hij in gaan op de algemene mensenrechtensituatie in het Midden- Oosten. Dit Broodje Cultuur fungeert tevens als opening van de expositie 'Kunst van verre', waarop het werk van een vijftal gevluchte kunstenaars te zien is.
Ook de kids zijn van de partij; besef van mensenrechten kan immers niet jong genoeg aangeleerd worden. Kinderen uit de asielzoekerscentra van Almelo en Azelo maken onder het motto 'Het land van je dromen' tekeningen en zeefdrukken waarin zij hun ideale droomwereld proberen te verbeelden. Foton is erbij en kijkt ernaar, door de zoeker van de camera. De zeefdrukken èn het fotografische verslag van de totstandkoming ervan hangen vanaf 8 december in de Vrijhof. Het werk van de kinderen is te koop, de opbrengst komt ten goede aan kinderactiviteiten in de asielzoekerscentra.
Op 9 december 's avonds is de cabaretvoorstelling 'Turkse Troel Integreert' te zien, waarin het duo Mark Koudijs en Nilgün Yerli het Amfitheater aanveegt met vooroordelen over autoch- en allochtoon. 'Humor is de beste methode om vooroordelen te bestrijden' luidt hun devies. Dan valt er nog heel wat af te lachen in deze boze wereld, zal een cynicus opmerken!
Broodje Cultuur ma 7 dec, 12.35u in het Amfitheater (f5,=/f2,=). Turkse Troel, wo 9 dec, 20.15u in het Amfitheater (f7,50/f4,=). De expositie 'Kunst van verre' is tot 27 januari te zien in de Vrijhof en het BB-gebouw. De expositie 'Het land van je dromen' is tot 31 december te zien in de Vrijhof.