INFO

| Redactie

De Wetenschapswinkel van de Universiteit Twente heeft onderzoeksopdrachten in voorraad waar je niet alleen wijzer van kunt worden door het opdoen van leerervaringen maar waar je ook enig geld mee kunt verdienen. Behalve in deze rubriek kun je ook informatie op het net over ons vinden http://www.twenteweb.nl/wewi/. Of kom even langs in de Vrijhof, kamer 207 (tel. 053-4893848/email: [email protected]). Wij hebben onderzoek in voorraad voor studenten van verschillende studierichtingen. Iedereen kan dus bij ons 'winkelend wijzer worden'.

Algemeen

Winkelend wijzer worden

Promoties

ir. M. Bijker (EL) over 'Oblique sputtered and evaporated magnetic thin films for tape recording', 2 oktober 1998, 13.15 uur, BB2.

ir. B.L. Kropman (TN) over 'Self-assembled monolayers of alkyssiloxanes on SiTiO3', 2 oktober 1998, 15.00 uur, BB2.

drs. A. Klomp (CT) over 'Novel discharge treated PET non-wovens for leukocyte filters for platelet concentrates', 2 oktober 1998, 16.45 uur, BB2.

Mw. ir. B. de Boer (CT) over 'Relation between microstructure and electrochemical performance for different type of SOFL anodes', 9 oktober 1998, 13.15 uur, BB2.

ir. F. Kuijt (TW) over 'Convexity preserving interpolation', 9 oktober 1998, 15.00 uur, BB2.

ir. A.I.M. Denneman (TN) over 'An extended bead-spring model for applications in rheology', 15 oktober 1998, 15.00 uur, BB2.

ir. T.W. Tukker (TN) over 'A high repetition rate picosecond infrared light source for a sumfrequency vibration spectrometer', 15 oktober 1998, 16.45 uur, BB2.

Alle faculteiten

Integrand Twente

Integrand Twente bemiddelt tussen bedrijven en studenten voor werkopdrachten, stages en afstudeeropdrachten en is voor de volgende projecten op zoek naar: 1) Een student(e) TCW/TBK/BSK voor het schrijven van een marketingplan (in het Engels). Duur: 2 mnd, 2-3 dagen per week. Ref.670. 2) Een student(e) TBK die bij KLM Catering Services gaat meewerken aan het schrijven van een normeringsplan d.m.v. tijdsstudies en werkmethodisch onderzoek t.b.v. implementatie van ERP-pakket. Ref.B65. 3) Een student(e) CT voor het ontwikkelen van een chemisch ontbraamproces bij een bedrijf in Kerkrade. Ref.664. 4) Een student(e) (die kan programmeren in C++ en SQL) voor het schrijven van een ERP- tool in C++ bij een bedrijf in Enschede. Duur: ± 1 mnd. Ref.646. 5) Een student(e) TCW voor het schrijven van een communicatieplan bij een politie instelling in Gelderland. Kan als afstudeeropdracht! Ref.667. 6) Een student(e) CT&M voor een onderzoek naar de inpassing van de Betuwelijn op een lokale verkeersafwisseling. Duur: ± 3 mnd, full-/parttime(bespreekbaar) Ref.669. 7) Een student(e) EL voor ontwikkeling/het bouwen v/e nieuw meetsysteem bij een bedrijf in Kerkrade. Ref.665.# Geïnteresseerd in deze of andere opdrachten of een bestuursfunctie bij Integrand? Kom dan op kamer Vrijhof 120, tel. 4893909.

Sollicitatieronde UniPartners

UniPartners voert voor bedrijven allerlei soorten projecten uit. Onder begeleiding van projectmanagers van UniPartners voeren studenten deze opdrachten uit. UniPartners heeft binnenkort een tekort aan projectmanagers. Daarom wordt in oktober een uitgebreide sollicitatieronde gehouden. Projectmanagers besteden per week ongeveer 10 uur aan hun bezigheden op ons kantoor, zoals het opstellen van offertes, contacten leggen en onderhouden met bedrijven, studenten selecteren, enz. Aan projectmanagers stellen we alleen de eis dat ze tijd hebben en enthousiast zijn. Ben jij een goede projectmanager die het aankomende jaar tijd heeft om ons team aan te vullen, meld je dan aan voor de sollicitatieronde op onze kamer WB hal V, kamer 127-c, bel 4893811 of e-mail [email protected].

BSK

Afstudeercolloquia

Dennis Huurdeman over 'Cyprus versus Cyprus'. An analysis of the Issue Paradigm based on the territorial issue which has dominated Cypriot affairs since 1963, 30 september 1998, 16.00 uur, TWRC C-238.

Marijs Arets over 'Lomé V: an extended partnership?' A study into the possibilities for African Non-Governmental Organisations to participate in a future Lomé Convention, 1 oktober 1998, 16.00 uur, TWRC C-238.

Ingrid Wegkamp over 'Wijkgericht werken'. Een onderzoek naar wijkgericht werken in vier steden vanuit beleidsnetwerkperspectief, 2 oktober 1998, 13.00 uur, TW A-118.

Methoden en technieken van sociaal-wetenschappelijk onderzoek IIA (177002)

Voor D1 studenten BSK. Voor alle studenten TBSK: Naast de reguliere tentamenmogelijkheden op 24-11-98 en 16-3-99 wordt een extra schriftelijke tentamen aangeboden op 20 januari 1999. Voor degenen die hier gebruik van maken wordt in blok 3 een responsiecollege gepland op Maandag 11 januari 1999 (week 2) het 7e en 8e uur in TW B-209. Deze studenten dienen wel in blok 1 en 2 het prakticum van het vak te volgen. Aanmelding voor het responsiecollege 'per email' voor 8 januari 1999 bij de docent A.R. Draisma. Aanmelding voor het schriftelijk tentamen t.z.t. via TAST.

Recht, politiek en samenleving (178007)

Voor P studenten BSK. De literatuur voor week 39 is gewijzigd. In de syllabus staat dat de pagina's 1-103 uit het boek Contouren van het recht, De Blois c.s., moeten worden bestudeerd. De pagina's 41-79 komen te vervallen. Hiervoor in de plaats is tijdens het 4e college hoofdstuk 2 uit Regionaal bestuur in Nederland, D.J. Elzinga (red.), getiteld De geschiedenis van de bestuurlijke reorganisatie uitgedeeld. Studenten die dit college niet hebben bijgewoond kunnen een copie ophalen bij het secretariaat, C-226. Dit nieuwe hoofdstuk maakt eveens onderdeel uit van de tentamenstof RPS.

Afstudeeropdracht 'Knelpunten in de wijk Haaksbergen'

Voor D3 studenten BSK. Vanuit de wijk Zienesch in Haaksbergen komen tal vanklachten binnen over problemen in de buurt. Zienesch kan gekarakteriseerd worden als een achterstandsbuurt met relatief veel allochtone bewoners. Samen met de gemeente wil de buurt de problemen aanpakken door gezamenlijke projecten op te starten. Allereerst dienen de aard en de omvang van de problemen onderzocht en geanalyseerd te worden. De wetenschapswinkel is daarom op zoek naar een BSK-student die onderzoek wil verrichten naar de leefbaarheid in deze probleemwijk. Hierbij dient aandacht te worden besteed aan sociale aspecten als veiligheid, woonomstandigheden en het aanbod van voorzieningen. Begeleiding bij het onderzoek wordt geboden vanuit de faculteit en de opdrachtgever in Haaksbergen. In overleg met de BSK-docent kan het onderzoek ook als afstudeeropdracht worden ingekleed. Van de student wordt dan een interesse in kwantitatieve methoden van onderzoek verwacht. Ook zijn er mogelijkheden om studiepunten toe te kennen aan de uitvoering van het onderzoek. Het onderzoek moet in het eerste of tweede trimester van dit studiejaar worden uitgevoerd. Nadere informatie: De Wetenschapswinkel, Egbert van Hattem, Vrijhof 208, tel. 4407/3848, email: [email protected]. Faculteit Bestuurskunde, Muriel de Groot, TW C-325, tel. 3939, email: [email protected]. Jasper van den Brink, TW C-131b, tel. 2616 (di), email: [email protected].

Criminologie II (178811)

Voor D2/D3 studenten BSK. Roosterwijziging: In de studiegids staat dat het vak Criminologie II geen vast trimester heeft en bestaat uit het maken van een werkstuk + mondeling tentamen. In verband met de grote belangstelling is besloten om in plaats hiervan in het tweede trimester een serie hoorcolleges te geven (met schriftelijk tentamen en een syllabus). Studenten die hierdoor aantoonbaar in grote problemen komen met hun planning, kunnen in overleg met de docent nog kiezen in aanmerking komen voor de oorspronkelijke opzet. De colleges worden als volgt gegevens: Woensdag het 5e en 6e uur in de weken 49,50,51,2 en 5 t/m 9 in WB HV-212. De (her)tentamens worden gegeven op 10-03-98 van 09.00 tot 12.00 uur en op 14-05-98 van 13.30 tot 16.30 uur. Inschrijving t.z.t. via TAST.

Verschuiving tentamendata Vloeistofmechanica (224020)

Voor TBK/CT&M, BSK. Zie mededeling TBK/CT&M.

Tentamen Water (224012)

Voor CT&M, BSK. Zie mededeling TBK/CT&M.

Enquêtes en onderzoek

Voor BSK-, TCW- en WMW-studenten die ervaring op willen doen met het maken en afnemen van (telefonische) enquêtes heeft de Wetenschapswinkel een aantal aanvragen in portefeuille. Uit Mariënheem bij Raalte hebben wij een aanvraag om te onderzoeken wat voor soorten vertier ouderen/bejaarden willen en uit Raalte zelf gaat het om een aanvraag op het gebied van het onderwijs. Kortom, voor 'ondernemende studenten' die uit zijn op studiepunten en/of wat geld hebben wij wat te bieden. Informatie: Jelle Smit, tel. 053-4893942/email: [email protected].

Gezocht: student-onderzoeker

Voor BSK, TCW, WWTS en WMW. De wetenschapswinkel is op zoek naar een student-onderzoeker die in het kader van de studie een uitgebreide enquête wil uitvoeren in Losser en omgeving. De onderzoeker moet een aardige kijk hebben op sociaal onderzoek. Naast de goede begeleiding en coördinatie kan de wetenschapswinkel helpen met het versturen van schriftelijke vragenlijsten. Ook heeft de WeWi ervaring met het organiseren van telefoonpanels omzo een grote doelgroep te bereiken. Het onderzoek is aangevraagd door Stichting Mantelzorg die de omvang van de mantelzorg in de regio in kaart wil brengen, en die wil nagaan tegen welke knelpunten de mantelzorgers aanlopen. Informatie: Egbert van Hattem, tel. 4407/3848, email: [email protected].

CSR

Als het goed is hebben velen al een uitnodiging gehad voor onze introduktie borrel op 29 september in de Sociëteit van de Bastille. Deze borrel wordt gehouden van 17.30 tot 19.00. Volgende week dinsdag vindt om 13.30 in WBT1300 een overlegvergadering met het College van Bestuur plaats. Onderwerpen op de agenda zijn o.a.: Bespreking van de algemene gang van zaken op de UT, het vastgoedplan en de nieuwe opleiding Telematica! Deze vergadering is openbaar en geïnteresseerden zijn welkom. Wil je ons bereiken of opzoeken dan kun je ons bellen op 4219 of langsgaan op kamer 432 in het BB-gebouw tussen 10.30 en 15.30.

CT

D-geslaagden augustus 1998

Bisschop, R.F., Amsterdam; Bottenberg, H.A., Z. IJsselmeerpolders; Breedeveld, S., Leiden; Danvers, A.C., Angerlo; Deen, N.G., Hengelo (O); Drijfholt, R.K., Noordoostpolder; Dunnewijk, J., De Bilt U; Giesen, M.P.W., Wehl; Heijkants, R.G.J.C., Sittard; Hessels, A.T.C. mw., Nijmegen; Huibers, S.C. mw., Arnhem; Kleinendorst, F.I., Delft; Kruizinga, G.J. (PT), Stedum; Lakmaaker, M.E., Amersfoort; Lubbers, R.G., Hengelo (Gld); Mandos, C., Amsterdam; Mewe, I.M. mw., Zevenaar; Nijmeijer, D.C. mw., Geleen; Oortgiesen, G.H., Hummelo en Keppel; Pourkamal, A., Teheran; Radstake, J., Doetinchem; Schupp, B.A., Bunschoten; Smit, W.R., Dwingeloo; Stegeman, S.C., Zwolle; Takens, A. mw., Borne; Tol, R.T., Edam; Uitslag, T.J., Almelo; Verbeeten, J. (LOF), Boxtel; Werff, L.M. van der, Leeuwarderadeel; Wester, G.A. mw., Weststellingwerf; Zwart, R.W.R., Munstergeleen; Zwol, A.H.C. van, Delfzijl.

Wijziging tentamendatum Proceseconomie en Cost Engineering (137507)

CT/TBK studenten D2/D3 en PT-cursisten. Het tentamen van dit vak van donderdagmiddag 26 november a.s. is verplaatst naar Maandag 16 november 1998 van 13.30 tot 17.00 uur.

Zaalwijziging werkcolleges Energie en Entropie in de weken 42 t/m 47 (134003)

Voor P studenten CT. Groep 1: dinsdag 3e en 4e uur-INF U4; donderdag 1e en 2e uur-WB Z 124. Groep 2: dinsdag 3e en 4e uur-weken 42+43 - CT 1345; - weken 44 t/m 47 - INF U3; donderdag 1e en 2e uur-WB HIV 201. Groep 3: dinsdag 1e en 2e uur-TW D 103 A; donderdag 3e en 4e uur-WB Z 124.

Milieu en onderzoek

De aandacht voor het onderwerp milieu(-technologie) heeft tot gevolg dat de Wetenschapswinkel UT verschillende aanvragen op dit terrein in voorraad heeft. Het gaat om het doen van bodemonderzoeken, het nemen van luchtmonsters of het lezen en beoordelen van rapporten op het gebied van bodemsanering. In die laatste categorie gaat het om bewonersgroepen die graag een 'second-opinion' willen over rapportages van onderzoeks- en adviesburo's. Kortom, genoeg in voorraad voor 'ondernemende studenten' die uit zijn op studiepunten en/of wat geld. Informatie: Dick Schlüter, tel. 053-4891135/email: [email protected].

2.2-Practicum Synthese, Analyse en Karakterisering (139901)

I.v.m. het treffen van de nodige voorbereidingen is het noodzakelijk dat elke student die aan dit practicum wenst deel te nemen, zich nu reeds aanmeldt. Een intekenlijst ligt gereed bij het Bureau Onderwijszaken CT. De inschrijving, die verplicht tot deelname, sluit definitief woensdag 30 september 1997, 17.00 uur. Niet (op tijd) intekenen betekent dat het 2.2- en ook het 2.3-practicum pas het volgende cursusjaar gevolgd kunnen worden. Verplichte onderdelen van dit practicum zijn de brandveiligheid- en milieu-instructie. Om aan deze instructies te kunnen deelnemen dient de student(e) in het bezit te zijn van "Veiligheid in het laboratorium" van H. Kramers-Pals en C.J.G. Altman. Over plaats, groepsindeling en programma van deze instructies volgen t.z.t. in de Kattebel nadere medede-lingen. Wie niet aan deze instructies deelneemt, kan geen aanspraak maken op een plaats op het practicum! Zoals in het rooster is aangegeven, begint het practicum op woensdag 2 december a.s. Voor de goede orde wordt erop gewezen dat dit jaar het practicum uitsluitend op woensdag, donderdag- en vrijdagmorgen plaats vindt. Nadere inlichtingen: dr. W. Verboom, CT1703, tel. (489)2977, b.g.g. (489)2980.

EL

Kunst, techniek en onderzoek

Voor INF, WB, EL en TN. Zie mededeling INF/BIT.

Studentassistenten gezocht

Voor het tweede blok van het eerste jaarspracticum Meetinstrumenten/Netwerkanalyse kunnen nog twee studentassistenten geplaatst worden, bij voorkeur derde jaars studenten of ouder. De tweede periode duurt van 30 november tot 23 december a.s. (3 1/2

week). Verdienste: 6 SAE. Inlichtingen: Henk Tattje (tel. 2108, INF 5122), Maarten Korsten (tel. 2779, EL/TN 8204).

HC/Tentamen Produktiebesturing en voorraadbeheer 1 (112747)

Voor WB/TBK/EL/INF D3-studenten. Zie mededeling WB.

D-voordracht

P.J. Bouma (Leerstoel HC) over 'Implementation of the counterflow pipeline processor', 25 september 1998, 16.00 uur, EL/TN gebouw, zaal B1220.

360-uurs opdracht

R.G. Bankras (IC-O) over 'Reduction of 1/f noise in CMOS ring oscillators by switching', 1 oktober 1998, 13.30 uur, EL/TN gebouw, zaal 3164.

INF/BIT

Grafentheorie voor INF/BIT (151038)

Op vrijdag 2 oktober a.s. om 13.45 uur zal het voorbeeld van het tentamen uit het collegedictaat worden voorgemaakt. Tevens is er dan gelegenheid om vragen over de stof te stellen. Plaats: TWRC-B 209.

Calculus I, groep 6

Voor P-studenten INF. Het werkcollege Calculus I voor groep 6 van woensdag 30 september a.s. het 3e en 4e uur is verplaatst naar zaal TW-B102.

Statistiek (153031)

Voor D2-studenten BIT. De colleges Statistiek in week 40 (maandag 28 september en donderdag 1 oktober) komen te vervallen.

D-voordracht BIT

Gerbrand Bakker over 'Implementatiemanagement in middelgrote organisaties',24 september 1998, 16.00 uur, INF-L204 (demozaal).

Kunst, techniek en onderzoek

Voor INF, WB, EL en TN. De Wetenschapswinkel UT krijgt de laatste tijd veel aanvragen van kunstenaars die de schilderskwast of de hamer en bijtel hebben ingeruild voor multimedia en technologische constructies om hun creativiteit vorm te geven. Door hun achtergrond lopen kunstenaars echter regelmatig aan tegen een gebrek aan kennis op het gebied van informatica, werktuigbouwkunde, elektrotechniek en natuurkunde. Studenten van deze studierichtingen die willen helpen bij het realiseren van kunstwerken van AKI-studenten zowel als beroepskunstenaars kunnen contact opnemen met Dick Schlüter, tel. 053-4891135/email [email protected].

D-geslaagden d.d. september 1998

Faculteit Informatica : Jarno F. Boks, Apeldoorn; Koen G. van Brero, Kapellen; Hendrik Eshuis (met lof), Almelo; Michael A.S. Jongeneel, Ujung Pandang; Arno H.G. Knopers, Goor; Daniel H. Lie (met lof), Bandoeng; Michel H.E. de Louwere, Valkenswaard; Ronald W. Nagelhout, Hattem; Thomas H.N. van Nispenrode, Winsum; Niels E. Noorlander, Dordrecht; Harold J. Oortwijn, Smilde; Jurgen J.A. Rosendahl, Lichtenvoorde; Martijn E. Sanders, Ridderkerk; Jurgen W.E. te Stroet, Hengelo (gld.); Jun Tanaka, Rotterdam; Jan S.van der Veen, Dokkum; Vincentius H.A. Weijsters, Tholen.

BedrijfsInformatie Technologie (BIT) :

Jaap W.de Klerk (met lof), Dordrecht; Marc P. Koorn, Schagen; Hans F. Leideman, Hardenberg; Edwin Meijer, Ede; Erik M. Nagel, Dokkum; Willem D. Noorlag, Groningen; Hugo C.G. Pragt, Zuidlaren; Mathijs W.B.Weijers, Nijmegen; Gerrit Wieten, Avereest.

Aanmelding keuzevak 'Beoordelen en begeleiden van groepsprocessen' (239802)

Dit vak bestaat uit twee delen, een training in het tweede trimester (1 SP) op enkele dinsdagmiddagen, en de werkelijke uitvoering in het derde trimester (2 SP). Gegadigden voor dit vak moeten zich uiterlijk vrijdag 9 oktober a.s. melden BOZ-INF. Voor inlichtingen kunt u terecht bij Sietze van der Honing ([email protected]), tel. 3698.

HC/Tentamen Produktiebesturing en voorraadbeheer 1 (112747)

Voor WB/TBK/EL/INF D3-studenten. Zie mededeling WB.

TBK/CT&M

Stage 3e trimester 98/99

CT&M studenten die in het studiejaar 98/99 het derde trimester op stage willen, dienen zich aan te melden vóór vrijdag 2 oktober a.s. Aanmeldingsformulieren zijn af te halen bij Bureau Onderwijszaken CT&M. De intakegesprekken met de stagecoördinator van CT&M zullen eind september/begin oktober plaatsvinden.

Colloquia

D.H.J. Bos over 'Opportunities for environmental management in the Hazaribagh Leather Industry Bangladesh', 1 oktober 1998, 13.45 uur, BB6.

E.J. van Uffelen over 'Analyse en ontwerp om te komen tot verbeterde kennisdeling bij KLM-information services', 2 oktober 1998, 13.45 uur, BB6.

Pim Bonenkamp over 'Beheersing van Software Reliability bij Signaal', 5oktober 1998, 16.00 uur, BB6.

Filice Frehen over 'Met Merp op rozen? De implementatie van Maintenance Excellence bij DuPont Rozenburg kritisch bekeken', 9 oktober 1998, 15.45 uur, BB5.

P-diploma uitreiking

Voor CT&M. Op vrijdag 25 september a.s. vindt de P-diploma uitreiking plaats in CC-3, aanvang 16.00 uur. Degenen die geslaagd zijn voor hun propedeuse ontvangen deze week een uitnodiging. Ouders, vrienden en kennissen zijn ook van harte welkom.

Stroming en Transport (224040)

Voor CT&M. De colleges voor dit vak worden in week 43, 44 en 45 gegeven op donderdag het 1e en 2e uur i.p.v. het 3e en 4e uur. De zaal blijft WB Z122.

Verschuiving tentamendata Vloeistofmechanica (224020)

Voor TBK/CT&M, BSK. De herkansing voor dit vak die voor 11 maart 1999 staat verroosterd komt te vervallen. In plaats daarvan vinden de hertentamens voor Vloeistofmechanica tegelijkertijd met de tentamens voor het vak Stroming (224021) plaats, en wel op 26 januari 1999 en 28 juni 1999. Het hertentamen dat al voor 9 oktober 1998 verroosterd stond gaat gewoon door. Er zijn nu dus drie i.p.v. twee herkansingsmogelijkheden.

Tentamen Water (224012)

Voor CT&M, BSK. Het tentamen voor dit vak dat voor 5 oktober a.s. staat verroosterd, vindt 's ochtends van 09.00-12.30 uur plaats en niet 's middags van 13.30-17.00 uur, zoals in TAST heeft gestaan. Het tijdstip dat op het blauwe jaarrooster staat vermeld is dus het juiste. Gelieve zelf even te checken of je aanmelding voor het tentamen is blijven staan.

Wijziging tentamendatum Proceseconomie en Cost Engineering (137507)

CT/TBK studenten D2/D3 en PT-cursisten. Zie mededeling CT.

Vragenuurtjes OCC II (226021)

Voor TBK/CT&M. Mogelijk is er wat verwarring ontstaan over de data voor de vragenuurtjes voor het vak OCC II. De juiste data zijn: -vragenuurtje Constructie (deel A) op 14 december 1998 en op 21 juni 1999, 12.30-13.30 in WB Z122. -vragenuurtje Water (deel B) op 7 december 1998 en op 14 juni 1999, 12.30-13.30 in WB Z122.

Gezocht: T&M-studenten

Voor studenten Technologie & Management heeft de Wetenschapswinkel UT verschillende marktonderzoeken in voorraad. Het eetcafé De Huifkar in de binnenstad van Enschede wil graag een onderzoek in het centrum van de stad naar de mogelijkheden om lunches aan te bieden. Een particulier die in Enschede een theeschenkerij wil beginnen vraagt eveneens om een marktverkenning. Uit Losser heeft de winkel een aanvraag in portefeuille van de Taxi Centrale. De directie overweegt om het aantal vervoersopties uit te breiden maar wil eerst een onderzoek bij de verschillende doelgroepen. Kortom, genoeg in voorraad voor 'ondernemende studenten' die uit zijn op studiepunten en/of wat geld. Informatie: Egbert van Hattem, tel. 053-4892671/email: [email protected].

Project bij UniPartners Twente

UniPartners Twente is met spoed op zoek naar twee studenten (TBK/CT&M) die een project willen uitvoeren bij een bedrijf in Enschede. Het bedrijf wilhet ISO certificaat behalen, waarvoor er een kwaliteitshandboek geschreven dient te worden. Tijdens het project, dat enkele maanden zal duren, zal een projectmanager van UniPartners Twente voor begeleiding zorgen. De tijdsbesteding bedraagt ongeveer twee dagen per week, en de vergoeding is f2100 p.p. Heb jij interesse reageer dan snel en kom langs bij WB hal V, kamer 127-c of bel 4893811. E-mail:[email protected].

HC/Tentamen Produktiebesturing en voorraadbeheer 1 (112747)

Voor WB/TBK/EL/INF D3-studenten. Zie mededeling WB.

Bestuursrecht II (175902)

Voor D1 studenten CT&M. Verschuiving tentamen: In tegenstelling tot wat op internet heeft gestaan vindt er geen tentamen voor het vak Bestuursrecht II (175902) plaats op 9 oktober 1998. In plaats daarvan is er een tentamen op donderdag 26 november 1998 van 9.00 tot 12.30 uur. Ook is er op 23 augustus 1999 nog een tentamenmogelijkheid.

Studentassistenten Bedrijfsinformatiesysteemontwikkeling (186357)

Voor TBK, D1, D2. Voor dit vak in het tweede trimester wordt een aantal studentassistenten gezocht voor het begeleiden van de practicumsessies. De inhoud en opzet van het vak is vergelijkbaar met het afgelopen jaar. Als je geïnteresseerd bent in het begeleiden van de practicumsessies, dan kun je je aanmelden bij de docent (BB-215, tel. 3517/3912). Begin oktober zal er een eerste informatiebijeenkomst gehouden worden voor degenen die zich als practicumassistent hebben aangemeld.

Vervallen tentamen PBBO (185257)

Voor TBK D2. Het tentamen PBBO "oude stijl" (185257) dat gepland stond op maandagmiddag 5 oktober a.s. VERVALT. Binnenkort wordt de nieuwe datum hiervoor bekendgemaakt.

Afstudeeropdracht bij ECO Ceramics te Heerhugowaard

Voor TBK. Kennis transfer van kennisinstituut naar MKB. Case study ECN-ECO Ceramics. Doel: de evaluatie van de wijze waarop kennisoverdracht tussen ECN en ECO Ceramics is gebeurd en de lessen die daaruit geleerd kunnen worden, ook voor andere instituten en MKB bedrijven. Sinds het begin van de jaren 90 staan technology transfer en spin-off bedrijven op de agenda van het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN). Eén van de voorbeelden van het nieuwe beleid is het in 1996 opgerichte ECO Ceramics BV. Deze privé onderneming is gestart om de door ECN ontwikkelde technologie op het gebied van keramische schuimbranders commercieel op de markt te brengen. Zoals met veel nieuwe activiteiten en veranderingsprocessen is het traject van opstarten naar de eerste serieleveringen met vallen en opstaan verlopen. Om het leereffect van deze eerste spin-off onderneming te vergroten lijkt het de betrokken partijen verstandig om het traject vanaf het eerste onderzoek van ECN tot en met de eerste serie leveringen van ECO Ceramics BV te evalueren in de vorm van een case study. Naast aanbevelingen voor eventuele verbetering van de huidige samenwerking, moet de case study tevens leiden tot richtlijnen voor het vormgeven van toekomstige kennistransfer richting MKB, zowel voor ECN, ECO Ceramics als andere kennisinstituten cq spin-off bedrijven. Tevens is het de bedoeling dat de case study i.s.m. de begeleiders vanuit de UT, verwerkt wordt in een artikel voor de High Technology Small Firms Conference in 1999. UT begeleiders zijn: Petra de Weerd-Nederhof, vakgroep T&O (tevens contactpersoon: BB 435, tel 3499) en Aard Groen, vakgroep CM&M/SM. De student zal werkzaam zijn bij ECO Ceramics en aldaar begeleid worden door Herman Goverse (directeur). Voor financiering issubsidie aangevraagd bij NOVEM.

Strategisch Personeelsmanagement

Voor TBK D2 studenten. Deelnemers aan het vak Strategisch Personeelsmanagement dienen, zoals in de reader staat vermeld, in week 45 op het werkcollege de eindopdracht in te leveren. Tevens dient voor deze gelegenheid een mondelinge presentatie voorbereid te worden. Deze presentatie zal meegenomen worden in de beoordeling van de eindopdracht. Het is raadzaam om op tijd met deze opdracht te beginnen, aangezien deze opdracht dubbel meetelt voor het eindcijfer. De groepen met de bestgemaakte eindopdrachten krijgen in week 46 op het afsluitende (verplichte) seminar de kans om de oplossingen te presenteren. Dit zal worden beoordeeld door een forum, met onder meer een vertegenwoordiger van de NS. De beste groep zal beloond worden met een prijs. In dit forum zal tevens feedback worden gegeven op de eindopdracht.

TN

Datum ir. diploma

Met ingang van september 1998 wordt op het diploma de datum vermeld van het laatst behaalde studieonderdeel, dit wordt het afstuitend examen genoemd. (Tot nu toe werd standaard de datum van de examenvergadering op het diploma vermeld). De inschrijving wordt beëindigd in de maand volgend op die waarin het afsluitend examen wordt behaald. Dan houdt ook de studiefinanciering en recht op OV op. Aan verzoeken om een andere datum in te vullen (pre- of ante-datering) zal niet worden ingegaan.

Fysische meettechniek II

Dit geldt voor studenten van generatie 95/96 en eerder, die nog geen of een onvoldoende beoordeling voor FMT II hebben. In verband met de aanstaande pensionering van ir. S. F. Van der Meulen, wordt het vak FMT II vanaf 1998 onder de naam Fysische signaalanalyse en -bewerking (FSA,144118) door dr.ir. G. J. Gerritsma gegeven. Omdat er enige tijd onzekerheid was over het op tijd beschikbaar zijn van deze vervanging, is een extra mogelijkheid gemaakt voor de invulling van FMT II: -Studenten van bovengenoemde generaties kunnen FMT II ook afronden door signaalverwerkingsaspecten met een minimale omvang van 3 SP op te nemen in de afstudeeropdracht, indien dit naar oordeel van de afstudeerhoogleraar bij de afstudeeropdracht past. De concrete invulling valt onder de verantwoordelijkheid van de afstudeerhoogleraar. Hij is ook degene die het tentamenbriefje ondertekent. -Een andere mogelijkheid is om mee te doen met het nieuwe vak FSA. Studenten die het vak FMT-II nog nooit hebben bestudeerd, wordt in ieder geval sterk aangeraden om dit nieuwe vak te doen, en niet gebruik te maken van de eerst genoemde mogelijkheid.

Kunst, techniek en onderzoek

Voor INF, WB, EL en TN. Zie mededeling INF/BIT.

Modules Lage Temperaturen (Deel van 8-SP-vak of als keuzevak)

Vanaf week 41 starten twee van de zes modules van Lage Temperaturen, als onderdeel van het afstudeervak Lage Temperaturen Fysica (145910) of als keuzevak. Beide modules worden verzorgd in de weken 41 t/m 46. Op de maandagen wordt het college Cryogene Technieken gegeven in BB 109 gedurende het 1e en 2e uur. In deze module worden met name technieken behandeld voorde koeling van supergeleidende devices en systemen. Na het vijfde college (in week 45 op 2 november) worden gedurende het 3e en 4e uur een aantal voorbeelden getoond in het laboratorium. Op de woensdagmorgens (1e t/m 4e uur) wordt het college Materiaalkunde van dunne film supergeleiders gegeven in EL/TN 4110. In deze module worden materialen voor dunne lagen behandeld: de laatste ontwikkelingen op het gebied van dunne lagen technologie t.b.v. oxidische materialen, zoals de hoge temperatuur supergeleider. Tijdens de college-uren zullen ook bezoeken aan het dunne-film laboratorium worden gebracht. Tijdens het tweede trimester worden de overige vier LT modules gegeven (Supergeleidende elektronica: hoogfrequente en digitale toepassingen; Supergeleidende elektronica: sensoren; Grootschalige toepassing van supergeleiders; en Instrumentatie en Biomagnetisme). Ook deze modules worden in principe op maandag- en woensdagochtend gegeven. Details zullen tijdig voor aanvang van het tweede trimester worden gepubliceerd.

TO

D-voordracht

Annemieke van Enckevort over 'Het inkopen van opleidingen voor baliemedewerkers in een gekantelde gemeente', woensdag 7 oktober 1998, 16.00 uur, L213.

Toegepaste statistiek (196017)

Het vak Toegepaste statistiek wordt in de weken 42, 43 en 44 op dinsdag het 1e en 2e uur gegeven in zaal L105 i.p.v. L216.

Studeren in het buitenland

Iets voor jou?? Ook in 1999 is er weer een mogelijkheid voor jou als student om, in het kader van het Socrates-programma, een aantal maanden in het buitenland te studeren. Er zijn plaatsen in Lancaster (Engeland), München en Berlijn (Duitsland), Barcelona en Madrid (Spanje). Op donderdag 1 oktober a.s. vindt er een informatiebijeenkomst plaats, om jullie hierover te informeren. Er zullen ook studenten aanwezig zijn die voorgaande jaren reeds in het buitenland hebben gestudeerd. Zij zullen al jullie vragen beantwoorden. Als je interesse is gewekt, ben je van harte welkom! We zien je dan graag op: donderdag 1 oktober 1998, zaal L 213, 12.30 uur. Voor meer informatie: Gerrit Carleer (kamer L 220, tel. 3623) of Karen de Groot (kamer H 115, tel. 4588).

Tentamenzalen-D1

193518-Inleiding educatieve kennistechnologie, herhalers, 8 oktober 1998, 5e en 6e uur in zaal L213. 193032-Instrumentatietechnologie 2, grondslagen, 26 oktober 1998, 3e en 4e uur in zaal CC4. 196036-Data-analyse 3, 2 november 1998, 3e en 4e uur in zaal BB2. 194524-Instructietechnologie, 9 november, 3e en 4e uur in zaal CC4.

Tentamenzalen Propedeuse

153010-Data-analyse 1, herhalers, deeltoets 1 op 6 oktober, 5e en 6e uur in zaal L213. 153010-Data-analyse 1, herhalers, deeltoets 2 op 9 oktober, 5e en 6e uur in zaal BB3. 191003-Inleiding onderwijs- en opleidingskunde, 20 oktober, 1e en 2e uur in zaal CC2. 192001-Onderwijs- en opleidingsstelsels, 27 oktober, 1e en 2e uur in zaal CC2. 195601-Onderwijskundige technologie 1, mod. 1, 3 november, 1e en 2e uur in zaal CC2. 193031-Instrumentatietechnologie 1, introductie, toets 1, 17 november, 1e en 2e uur in zaal CC2.

Deeltijd-Tentamen Inleiding Onderwijs- en Opleidingskunde

Uitsluitend voor de deeltijdstudenten vindt een tentamen plaats voor Inleiding Onderwijs- en Opleidingskunde op vrijdag 30 oktober om 18.30 uur in zaal L216.

TW

Aanmelding doctoraal examen in december 1998

Uiterlijk tot en met maandag 16 november 1998 kan men zich opgeven voor het doctoraal examen Toegepaste Wiskunde op maandag 14 december 1998 d.m.v. het invullen van een aanmeldingsformulier bij BOZ-TW. Terugtrekken voor het examen is mogelijk tot en met maandag 7 december 1998. Een samenvatting van de doctoraalopdracht dient op diskette te worden ingeleverd bij BOZ-TW, alsmede een exemplaar van het doctoraalverslag. Het verslag zal, indien u daarvoor uw toestemming hebt gegeven, naar de bibliotheek van TW gaan. De diploma uitreiking zal plaatsvinden op donderdagmiddag 7 januari 1999. Inschrijven voor het doctoraalexamen na de sluitingsdatum is niet meer mogelijk. De eerstvolgende examenvergadering is op 6 april 1999. In speciale gevallen, mits tijdig aangevraagd, is het mogelijk om administratief te slagen.

Data examenvergaderingen en diplomauitreikingen TW 1998/1999

Examenvergadering op 14 december 1998, uitreiking op 7 januari 1999. Examenvergadering op 6 april 1999, uitreiking op 15 april 1999. Examenvergadering op 21 juni 1999, uitreiking op 1 juli 1999. Examenvergadering op 31 augustus 1999, uitreiking op 9 september. De zalen voor de uitreikingen worden t.z.t. bekend gemaakt. Alle uitreikingen beginnen in principe om 16.00 uur.

WB

Afstudeercolloquium

T. Wijnker (PT) over 'Definitie en Structurering van Methodekennis in de Resource Informatie Structuur', 9 oktober 1998, 14.00 uur, WB N.105.

Gehouden: A. van der Linden (TS) heeft op 23 september 1998 een voordracht gehouden over 'Fast X-ray CT measurement of Void Franction in Rod Bundles'.

P-uitreiking d.d. 16 oktober 1998

Voor WB-studenten. Bovengenoemde P-uitreiking zal plaatsvinden op 16 oktober 1998 om 14.00 uur in WB C.101. NB: Studenten die hun P-diploma kunnen afhalen tijdens de uitreiking hebben hierover bericht ontvangen.

Zaalwijziging hoorcollege Systeem- en regeltechniek (113143)

Voor WB D2-studenten. Het hoorcollege, verroosterd op maandag het 5/6e uur (wkn. 41 t/m 46) wordt verplaatst van zaal TW B.209 naar zaal WB T.500. Het hoorcollege, verroosterd op dinsdag het 3/4e uur (wkn. 49 t/m 3 en 5) wordt verplaatst van zaal BB.3 naar zaal WB T.500.

Kunst, techniek en onderzoek

Voor INF, WB, EL en TN. Zie mededeling INF/BIT.

Inleidend hoorcollege Vezelversterkte Kunststoffen (110305)

Voor WB D1-studenten. Op maandag 28 september houdt Dr.Ir. R. Akkerman een inleidend college over vezelversterkte kunststoffen, bedoeld voor studentenbetrokken bij project D (2de jaar). In het college wordt ingegaan op de toepasbaarheid en keuzemogelijkheden van vezelversterkte kunststoffen in project D. Plaats: WB N105. Tijd: 1e en 2e uur.

HC/Tentamen Produktiebesturing en voorraadbeheer 1 (112747)

Voor WB/TBK/EL/INF D3-studenten. Van dit vak zijn de werkcolleges op de dagen 13 okt. en 27 okt. verplaatst naar 20 okt. en 3 nov. (tijd: 5e en 6e uur; zaal: BB 2). Tevens is voor dit vak beslist dat het bij de tentamens wordt toegestaan om het boek van Hopp en Spearman, alsmede 2 A4-kantjes met aantekeningen, bij de hand te houden.

Drempeltoets Werktuigbouwkundig tekenen

Voor WB P-studenten. Bovengenoemde drempeltoets vindt plaats op woensdag 7 oktober a.s. Groepen 10, 11 en 12: 10.30 uur t/m 11.30 uur in zaal WB T.1100. Groepen 13, 14 en 15: 11.30 uur t/m 12.30 uur in zaal WB T.1100. Groepen 01, 02, 03 en 04: 13.45 uur t/m 14.45 uur in zaal WB T.1100. Groepen 05, 06, 07, 08 en 09: 15.30 uur t/m 16.30 uur in zaal WB T.1100.

WWTS

Gezocht: student-onderzoeker

Voor BSK, TCW, WWTS en WMW. Zie mededeling BSK.

SPE

Het SPE Studentenplein is er voor jou! Bij het SPE kun je in een gezellige sfeer praten over: kennis en ETHIEK-moderne FILOSOFIE-kritische ECONOMIE-allerlei RELIGIES-je eigen LEVEN. Ook is er gelegenheid voor stilte, meditatie.

Start Filosofie maar dan leuk: gesprekken met filosofen van vandaag en gisteren. Volgende keer: donderdag 8 oktober, 19.30-21.00 uur, Vrijhof 201. Friedrich Nietzsche : provocerende teksten van de filosoof met de hamer. Volgende keer: dinsdag 6 oktober, 21.00-22.30 uur, Vrijhof 201. De taal van het verhaal : over ontstaan en verstaan van bijbelse literatuur. Volgende keer: woensdag 7 oktober, 19.30-21.00 uur, Vrijhof 201. Verhalen spelenderwijs : betekenissen van cultuurverhalen dmv schilderen, drama, enz. Volgende keer: woensdag 7 oktober, 19.30 uur, Hengelosestraat 100. Geloven door elkaar : wisselende onderwerpen over geloven. Volgende keer: dinsdag 6 oktober, 19.30 uur, Vrijhof 202. Je kunt altijd meedoen met een workshop!

Vervolg Het grote geld : Studeren gaat niet voor niks, maar je krijgt er wel wat voor: een titel en een goed salaris. Zeven workshops over de economie van het (dagelijks) leven. Thema's: De waarde van kennis-Hoe word je rijk-Waarom blijven mensen arm-Kan het anders. Eerste keer: dinsdag 29 september, 21.00 - 22.30 uur, Vrijhof 201

Meditatie

Viering

Informatie Internet: www.utwente.nl/spe. SPE-UT: 053-4892369, Vrijhof 203, Pb 217, 7500 AE Enschede. SPE-HE: 053-4871927, Pb 70.000, Hengelosestraat 100, 7500 KB Enschede.

Pastores: Kees Kuyvenhoven (Prot-UT): 053-4337571; Hélène van den Bemt (RK-UT en HE): 053-4345107; Arent Weevers (Prot-HE): 074-2909064.

SRD

De SRD is op zoek naar werkgroepleden voor de werkgroep milieu. Intereseer je je voor het milieu buiten en op de campus. Vind je het interessant om over bio-technologie, kern-energie en andere milieu relevante onderwerpen te praten? Kom dan eens langs of bel/schrijf/mail voor meer informatie.# De studentenvakbond SRD is dagelijks bereikbaar van 9.00 tot 17.00 uur. Ons kantoor zit in de Vrijhof tussen de CSA en de Centrale Bibliotheek. Aan onze balie verkopen wij diverse derde wereld produkten, poenboeken en vakwerkgidsen. Alle formulieren en informatiefolders van de IBG zijn gratis bij ons op te halen.# Als je dit jaar problemen krijgt met docenten van je faculteit, als je huurbaas je plotseling vertelt dat je je kamer moet verlaten of de IBG je wijzigingen niet wil overnemen kun je naar de SRD komen om je probleem op te lossen.# De werkgroepen van de SRD kunnen nog wel wat nieuwe leden gebruiken. Als je geïntresseerd bent in onderwijs, rechtspositie, milieu, emancipatie, ethiek, activisme of teleleren kun je eens een bijeenkomst bijwonen. Activiteiten bij de SRD zijn zowel inhoudelijk als erg gezellig en kosten niet veel tijd. Kom eens langs bij de SRD voor informatie over een of meer van deze onderwerpen.

Diversen

Cyclus Sport en Wetenschap

De cyclus 'Sport en Wetenschap' krijgt op 29 september een afsluiting met een lezing van dr. Harm Kuipers. Deze oud-wereldkampioen schaatsen en bewegingswetenschapper van de Universiteit van Maastricht zal het hebben over de grenzen van het menselijk lichaam. Kunnen sporters steeds harder en sneller? Zullen er immer records gebroken blijven worden en hoe moet dat doel bereikt worden? De avond wordt gehouden in het Amphitheater van de Vrijhof en begint om 19.30 uur. De toegang is gratis en aanmelden vooraf is niet nodig.

KIvI

De Regio Oost van het KIvI heeft dit seizoen weer een tweetal regioborrels op het programma staan, een uitstekende gelegenheid om informele contacten met overige leden en collega-ingenieurs te leggen en te versterken. De eerste bijeenkomst is op donderdag 8 oktober a.s. bij Hollandse Signaalapparaten, Zuidelijke Havenweg 40, Hengelo. Deelname: gratis. Hollandse Signaalapparaten B.V. is uniek in Nederland met haar producten en diensten. Sinds 1990 is Signaal een onderdeel van de multi-national Thomson-CSF. Signaal is het "Centre of Excellence" voor marinesystemen en radartechnologie. Een van de sterktes van Signaal is een continue ontwikkeling van haar producten, systemen en logistieke processen. Programma: 17.30 uur:Ontvangst in het Virtual Reality Theatre; Welkomstwoord door ir. Dick Smit, voorzitter KIvI Regio Oost. 17.40 uur: Introductie Signaal door ir. Huub Langeraar. 18.10 uur: Demonstratie Virtual Reality Theatre. 18.30 uur: Informeel samenzijn + borrel in het Gastenrestaurant. Aanmelding/informatie: Elfride Dijkstra, tel. 4097, e-mail: [email protected]. Informatie over KIvI: http://www.student.utwente.nl/~kivi of www.kivi.nl.

NIVE-JMC Twente

De inschrijving voor de snelleescursus is geopend. Deze (professionele) cursus is speciaal bedoeld voor eerstejaars. Geleerd wordt om op een efficiëntere en effectievere manier te lezen, zodat je meer opneemt in minder tijd. De cursus duurt twee dagen en is op donderdag 22 en 29 oktober a.s. De kosten voor niet-leden zijn f50 met beide dagen gratis lunch en een jaar lidmaatschap van NIVE-JMC Twente. Inschrijving: via telefoon, voice-mail of inschrijflijst, of stuur een mailtje.# Eind 1999 organiseert NIVE-JMC opnieuw een groot congres. Wil jij meehelpen dit congres op poten te zetten, meld je dan aan voor de Congrescommissie 1999.# Voor alle leden (en geïnteresseerden) is er 26 september om 20:00 een borrel in de Torenkamer van de Bastille. Naast gezelligheid zal het bestuur daar ook enkele opzienbare aankondigingen doen.# NIVE-JMC Twente, studentenvereniging voor management, Vrijhof kamer 204, is geopend op ma/di/wo van 12.30 tot 17.00 uur, en altijd bereikbaar via tel. 053-4894020, e-mail: [email protected] of www.student.utwente.nl/~nive-jmc/.

Gezocht: CampusRondleiders

Ik ben op zoek naar mensen die een positieve band met de Campus hebben, op de Campus wonen of er gewoond hebben en die daar enthousiast over kunnen vertellen op de voorlichtingsdagen van de UT. Op die dagen krijg je een groep scholieren (met ouders) mee en geef je ze een Campusrondleiding. Leuk werk, want deze mensen weten vaak niets over de Campus en reageren doorgaans positief. Voor meer informatie of reacties bel Sjoerd, tel. 4895148 of e-mail: [email protected] hem.

SNT-Algemene Leden Vergadering

Beste leden, Graag wil het bestuur van Studenten Net Twente jullie uitnodigen voor het bijwonen van de ALV die wordt gehouden op maandag 12 oktober a.s. Meer informatie is te vinden op: http://www.student.utwente.nl/snt/vereniging/alv. Het bestuur.

Amnesty International

Onze studentengroep, met leden zowel op de Hogeschool als Universiteit, is dit jaar al weer enthousiast van start gegaan. De komende maanden organiseren wij o.a. filmavonden, schrijfmiddagen, -marathons en toneelstukken. Ook geven wij veel voorlichting op basisscholen en scholen in het voortgezet onderwijs in de regio. Heb je zin om nuttig werk met een gezellige groep te combineren? Meld je dan aan mij Marije (tel. 4895036). Op dit moment zijn we ook druk op zoek naar mensen die HTML kunnen programmeren om onze homepage van een nieuw uiterlijk te voorzien. Dus als je het leuk vindt om een pagina te ontwerpen en je wilt meer weten, bel Wouter (tel. 4303703).

Studium Generale

Het heelal is een bron van spannend onderzoek. Vier topwetenschappers presenteren in even zoveel lezingen de laatste stand van zaken. Op maandagavond 28 september om 19.30 uur in het Amphitheater/Vrijhof verricht de astronoom Malcolm Longair de aftrap. Hij spreekt dan, in het Engels, over 'De oorsprong van sterrenstelsels en quasars'. Waarnemingen met nieuwe typen telescopen, zoals de Hubble, de Cobe, de Keck en de James Clerk Maxwell, hebben astronomen tal van nieuwe inzichten gegeven in de vorming van sterrenstelsels en quasars. In zijn lezing zal de beroemde Engelse astronoom Malcolm Longair (57) de verschillende waarnemingen bijeenbrengen om op deze wijze een consistente theorie te presenteren over de oorsprong en evolutie van sterrenstelsels. De lezing zal worden geïllustreerd met foto's en met films van de gedane waarnemingen. Longair, hoofd van het Cavendish laboratorium van de Universiteit van Cambridge (Engeland), vervangt in de serie 'Hoogspanning' de ziek geworden Hubert Reeves. Entree: f7,50 (studenten f5). Wie alle vier de lezingen wil bezoeken betaalt f25 (studenten f15) en krijgt daarvoor ook het wetenschap&techniek-geschenk. De andere drie lezingen zijn op 6, 8 en 13 oktober en worden gehouden door resp. Lee Smolin, Seth Shostak en Vincent Icke. Informatie/reservering: tel. 053-4893321.

Studieverenigingen

Communiqué

Bestelde boeken kan je als je hiervoor een briefje in je postvakje hebt ontvangen afhalen op dinsdag en donderdag in de middagpauze, tussen 12.30 en 13.30 uur.# Vanmiddag (24 september) is er een borrel in de TWRC-kantine. Deze borrel draagt de naam: Proefborrel en begint om 16.30 uur.# Je kan nog steeds een boekje van de Bedrijvendagen bij ons kopen.# Ben je meergeweest naar de Grolsch en wil een paar foto's nabestellen? Dan kan je deze natuurlijk altijd eerst bekijken bij de Communiqué-kamer.# Voor meer informatie: Communiqué, TWRC-A223, tel. 053-4894461, [email protected], http://www.wmw.utwente.nl/studiever/communique/.

ConcepT

Tot 1 november is er de volgende actie: Koop de nieuwe ConcepT-stropdas voor maar f20 en je krijgt de oude ConcepT-stropdas cadeau!# ConcepT zoekt nog nieuwe leden voor de volgende commissies: IACES LC Twente, ConcepTueel- en Boekencommissie.# Wil jij dagcommissaris zijn en een bedrijf op de Bedrijven Dagen (29 en 30 september) begeleiden? Je kunt je nog inschrijven op het ConcepT-bord. Tevens zijn er nog BD-boeken te koop voor maar f2,50!# Heb je je civieltechnische vakantiefoto nog niet ingeleverd voor de fotowedstrijd? Je hebt nog tot 25 september de tijd!# Kijk voor meer informatie op het ConcepT-bord. ConcepT is verder te bereiken in WB Hal IV kamer 201, tel. 3884; e-mail: [email protected] of kijk op de homepage: http://www.student.utwente.nl/~ConcepT/.

Inter-Actief

Op 29 en 30 september zijn er bedrijvendagen in CC. Kom een gids halen bij Inter-Actief.# Op 26 oktober zijn er speciale BIK-bedrijvendagen. # 2000 piek verdienen? Meld je dan aan voor het nieuwe bestuur! Het nieuwe bestuur gaat op 14 oktober van start en er zijn nog een of twee mensen nodig als secretaris of penningmeester. Ook voor andere commissies zijn nog vacatures. Kijk voor een overzicht in de Vizion.# Win een studentensurvivalkit, met koffie, bier en andere essentiële studenten goodies! Schrijf een stukje voor de Vizion: Hoe zie jij jezelf over twintig jaar?# Binnenkort zal erweer een Grolsch excursie zijn. Er staat een Gala aan te komen en 17 oktober begint het Nederlands Kampioenschap programmeren, dat Inter-Actief zal organiseren.

Abacus

Komende dinsdag en woensdag (29 en 30 september) zijn de bedrijvendagen. In de Abacuskamer kan je een bedrijvendagen boekje kopen # Donderdag 1 oktober is er weer een borrel. Het is al weer een tijdje geleden dat we geborreld hebben, dus reden te meer om allemaal te komen!# We zijn nog steeds op zoek naar mensen voor verschillende commissies: de symposiumcommissie, de isaactripcommissie, de coco (computercommissie), de tentamenbundelcommissie en de Ideaal! Wees niet bang om langs de Abacuskamer (TW B-106) te komen voor meer informatie, tel. 053-4893435, email: [email protected].

Isaac Newton

Op 3 t/m 13 november vindt er voor tweedejaars en ouder een uitwisseling met de universiteit van Dortmund plaats. Schrijf je voor deze unieke ervaring in op het Newton-bord.# De tentamenbundels zijn klaar. Ze zijn af te halen op de bestuurskamer.# Ook voor bedrijvendagen-bundels kun je terecht op de bestuurskamer. Er worden weer films gedraaid. Kijk op de film-agenda in de Newton-kamer voor de exacte data.# Eerstejaars: vanavond vroeg naar bed, morgen begint het beruchte na-introkamp!# De Newton-kamer (WB Z-103) is elke dag van 10 tot 16 uur geopend. Tel. 053-4892531, e-mail [email protected], internet http://www.isaacnewton.wb.utwente.nl.

TObias

Vanavond is de verlotingsborrel van de Accie. Kom dus allemaal om 17.00u naar de kantine!#Dinsdag 29 september zal de traditionele voetbalwedstrijd tussen TObias en de Masters gehouden worden. Schrijf je in via het mededelingenbord of kom om 18.00u TObias aanmoedigen.#Binnenkort zullen de filmavonden van de Accie weer van start gaan. Wil jij inspraak hebben op de films die er gedraaid gaan worden? Kijk dan op het mededelingenbord.#Zin in bestuurservaring? Kom langs bij de TObias kamer!# Kijk ook op onze webpage: http://www.to.utwente.nl/tobias/tobias.htm.

Stress

Heb jij interesse in een onvergetelijk jaar. Dan is een bestuursfunctie bij Stress de ideale oplossing. Wil jij een jaar lol, leren, nuttige contacten opdoen en betsuren kom dan op dinsdag 29 september om 21.30 uur naar 't Gat in de markt voor een kennismaking.# Woensdag 30 september is er een interessante excursie naar Akzo Nobel Fibers in Emmen. Ondanks het technische karakter van deze excursie is deze excursie geschikt voor elke TBK-er.# Kom ook eens kijken op onze nieuwe web-site www.stress.utwente.nl.# Voor gezelligheid, koffie, thee en cola (f1) is de Stress kamer altijd open, dus kom een keer langs.

Arago

Vanavond is de fotoavond van de Raman. Het begint om 19:30 uur in de Tombe (vloer 0).# De vrijdagmiddagborrel van deze week wordt verzorgd door de BRAK. Vanaf 16:30 uur zal in de Aragokamer de feestverlichting aan gaan en zal o.a. het zelfgebrouwen Bruine Beer bier geschonken worden.# Tweedejaars en oudere studenten: schrijf je nu in voor de excursie naar de KEMA in Arnhem op woensdag 30 september! De kosten voor weekendkaarters zijn f12.# Dinsdag en woensdag 29 en 30 september zijn de Bedrijven Dagen van de UT.68 bedrijven en instituten zullen zich presenteren in het CC-gebouw.# Donderdag 15 oktober is de Algemene Ledenvergadering van Arago.

Sirius

Eerstejaars, jullie kunnen de bon om je op te geven voor een commissie van de Nieuwsbrief in de groene bus van Sirius deponeren of kom bij ons langs, kamer TW-B108.# Op 13 oktober is de ALV in de Kelderbar om 20:00. Het bestuur wordt dan gewisseld. Het kandidaatsbestuur ziet er als volgt uit: voorzitter: Gert-Jan Fernhout, secretaris: Nicole Letteboer, Penningmeester: Frank van Boekel, Commissaris Interne Betrekkingen: Nienke Kraeima, Commissaris Externe Betrekkingen: Norma Lebbink, PR-Commissaris: Pieter Jellema, Onderwijscommissaris: Renate Heuseveldt. Op 14 oktober is de bestuurswisselborrel in 'De Kikker' daar kun je het nieuwe bestuur feliciteren.# Op 29 en 30 september zijn Bedrijvendagen. De organisatie is op zoek naar mensen die op een van deze twee dagen dag- of zaalcommissaris wil zijn. Op de deur bij de Siriuskamer hangt een inschrijflijst.# We kunnen nog mensen gebruiken voor de Sirius Sights redactie en de materiaalcommissie.# De foto's van het BIC-kamp hangen voor bij de Siriuskamer je kunt ze nabestellen.# We zoeken een persoon die wil helpen bij de organisatie van het Nieuwjaarsfeest dat georganiseerd wordt i.s.m. met andere studie-, sport- en cultuurverenigingen.

Scintilla

Alle Scintillaleden zijn uitgenodigd voor de ALV van woensdag 28 oktober om 20.00. Drie weken voor de aanvang van de ALV zijn de stukken in te zien in de Scintillakamer.# Dinsdag 29 september kun je gratis bier komen proeven in de borrelkelder. De SCALA organiseert die avond om 20.00 een bierproefavond. De inschrijflijst kun je op het prikbord in de kantine vinden. Schrijf je snel in, want het aantal plaatsen is beperkt.# Scintilla is nog op zoek naar versterking voor de jaarboekcommissie. Heb je interesse? Kom dan een keer langs in de Scintillakamer of mail: [email protected].# Voor de bedrijvendagen van 29 en 30 september kun je nog een bedrijvendagenboek bij Scintilla kopen. Kosten hiervan zijn maar f2,50.

Sport

Batavierenrace

De inschrijving van de 27e Batavierenrace is weer geopend! Studenten kunnen zich inschrijven tussen 1 oktober en 30 november bij de studentensportraad. De 27e Batavierenrace vindt plaats op 24 april en loopt van Nijmegen naar Enschede. In 25 etappes lopen 7000 studenten 175 km. Daarmee is de Batavierenrace de grootste estafetteloop ter wereld. De Batavierenrace wordt afgesloten met het grootste studentenfeest van Nederland!

D.A.V. KRONOS

Dit weekend hebben wij gestreden om promotie naar de eerste divisie. Kom jij ons team versterken? Ook aanstaande dinsdag kun je (weer) bij ons terecht voor het volgen van een introductietraining. Natuurlijk kun ook altijd meedoen met de reguliere trainingen. Introductietrainingen: t/m 13 oktober, elke dinsdag 18:00 uur op de sintelbaan UT. Reguliere trainingen: ma, krachthonk, 16:30 uur, di, sintelbaan UT, 18:00 uur, wo, sportcentrum, 12:15 uur, 60 min. herstel duurloop, do, FBK-stadion Hengelo, 18:00 uur,za/zo, duurloop. Bel voor meer informatie: Bram, tel. 053-4315481, Thijs, tel. 074-2502159.

Piranha Onderwaterhockey

Heb je nog nooit van Onderwaterhockey gehoord en heb je zin om het een keer te proberen bij Piranha? Kom dan op dinsdagavond 29 september om 19.30 uur een duik nemen bij de open training van Piranha in het binnnenbad van het sportcentrum. Voor materiaal is gezorgd, alleen een zwembroek/badpak is noodzakelijk. Voor meer informatie bel Stijn: tel. 5012, e-mail: [email protected].

Drienerlose Hockey Club

Woensdag 30 september is er weer de 6 tegen 6 competitie. Deelname hieraan is geheel gratis en staat voor iedereen open. De 6 tegen 6 wedstrijden beginnen om 20.00 uur. Inschrijven kan ter plekke, zowel in je eentje als met een zestal. Doe mee met studentenhuis, dispuut, flat ofander verband. Uiteraard is ons clubhuis "De Boortoren" na afloop geopend voor de nodige verfrissingen en gezelligheid. Verder hebben wij in bijna alle teams nog wel ruimte voor nieuwe leden, zowel op prestatie- als op recreatieniveau. Heb je interesse, kom dan eens langs bij een van de trainingen: H1 di/do. 20:30, H2 di 20:45 en do 18:15, D1 di. 19:00 en do 19:30, D2 di. 19:00 en do. 18:30, H3/4 di. 17:45, D3/4 wo. 18:00, H5 t/m 10 wo. 20:00. Informatie: Wouter tel. 4319827, of Esther tel. 4337996.

Basketballen bij Arriba

Heb jij zin om te basketballen, maar weet je niet of basketball echt iets voor jouw is. Kom dan gerust eens langs op een van onze trainingen en doe mee. Voor de geïnteresseerde Heren is er training op maandag om 19:30 uur. De geïnteresseerde Dames kunnen op dinsdag om 19:30 uur langskomen. Wil je meer informatie, bel dan Martijn Bergsma (tel. 053-4315839).

Volleyballen bij Harambee

Volleybalvereniging Harambee is nog op zoek naar nieuwe leden. Het maakt niet uit of je beginner bent of gevorderd, want we spelen op competitieniveau mee van de laagste (4e) klasse tot en met de derde divisie. Heb je wel zin om te volleyballen, maar wil je nog niet direct beginnen met competitie, dan kun je bij de recreanten terecht (waar je overigens ook een aantal wedstrijdjes kunt spelen). Als je wat meer informatie wilt kun je Jeroen (053-4306073) of Tijs (053-4337040) bellen of gewoon een keertje langskomen bij onze trainingen in het sportcentrum.

Roeien doe je bij D.R.V. Euros!

Vanavond is er vanaf 18.00 voor de introductieroeiers de mogelijkheid om een keer te skiffen, dus ga deze uitdaging aan als je meedoet aan de introductiecursus of nog mee wil gaan doen. Aanstaande dinsdag 22 september, zal om 21.00 uur een informatie-uurtje plaatsvinden, zodat je een goede keuze kan maken tussen de twee mogelijke roeivormen. WK-deelnemer Robert van der Vooren zal vertellen wat het wedstrijdroeien inhoud en onze regiocommissaris zal vertellen hoe je roeiseizoen eruit zal zien als je gaat regio-roeien. Na deze informatie wordt de avond voortgezet met de dinsdagavond borrel, met als tema deze keer de EICetak borrel. Komt allen naar de laatste borrel van de intro-periode!

v.v. Drienerlo Flaza

Ook dit jaar wordt het FLAZA-toernooi (flatzaalvoetbaltoernooi) weer georganiseerd door v.v. Drienerlo. De eerste rondes van dit toernooi vinden op zondag 11, 25 oktober en 13 december 1998 plaats. Naast flats kunnen ook huizen, studievereningingen, medewerkers en vriendenteams aan dit toernooi meedoen. Je kunt je opgeven met een team van minimaal 6 personen. Dit kan d.m.v. een briefje in het postvak van v.v. Drienerlo in het sportcentrum. Vermeld daarop: teamnaam; contactpersoon; adres en telefoonnummer. Het inschrijfgeld zal ca. f50 bedragen.

T.C. Ludica

Aanstaande dinsdag is er natuurlijk weer verenigingsavond op het Paviljoen. Dinsdagavond staat synoniem voor Ludica Tossavond, kom dus langs! Tevens worden er kaartspellen georganiseerd, vrije inschrijving en mooie prijzen! Voor meer informatie kun je je altijd richten tot Astrid, 4340199.

Menu

WEEK 40

ZATERDAG 26 SEPTEMBER

Soep van de Dag

***

Keuze uit Chinees / Indisch

buffet

Rijst

ZONDAG 27 SEPTEMBER

Soep van de Dag

***

Rollade - Bourguignonne saus

Witlof of keuze groent

Gebakken aardappelen of

gekookte aardappelen

MAANDAG 28 SEPTEMBER

Goulash soep

***

Duitse biefstuk of 2 Gyros spiesen

Frites saus

Mexicaanse groente

Frites of gekookte aardappelen

DINSDAG 29 SEPTEMBER

Oosterse groentesoep

***

Nasi Goreng - Babi Ketjap

Sambalboontjes

Kroepoek

WOENSDAG 30 SEPTEMBER

Champignonsoep

***

Varkenssteak Bastille

Shoarma kruiden - Ui - Champignons

Peper saus - Doperwten

Gebakken of Gekookte aardappelen

DONDERDAG 1 OKTOBER

Groente Vermicelli soep

***

Gebakken of gepocheerde visfilet

of Vleesgerecht - Choron saus

Wortelen

Frites of Gekookte aardappelen

VRIJDAG 2 OKTOBER

Asperge soep

***

Hutspot

Verse worst of Rookworst

Vlees saus

of

Chili Con Carne met Rijst

_______________________________

VEGETARISCH

_______________________________

MAANDAG 28 SEPTEMBER

Kerrie soep

***

Bonen Goulash

Mexicaanse groente

Gekookte aardappelen

DINSDAG 29 SEPTEMBER

Oosterse groentesoep

***

Groente Sojaburger - Sauce Tartare

Roerbak groente

Aardappel in schil of gekookte aardappelen

WOENSDAG 30 SEPTEMBER

Champignon soep

***

Tagliatelle Verde

Champignonroom saus

Doperwten en Worteltjes

DONDERDAG 1 OKTOBER

Groente Vermicellisoep

***

Omelet Foe Yong Hay

Chinese Roerbakgroente

Zilvervlies Rijst

Vrijdag t/m zondag vegetarisch alternatief

verkrijgbaar bij hoofdbuffet.

H A P A A N D E T A P

Maandag 28 sept. t/m vrijdag 2 okt.

Schnitzel Madras, Kerriesaus met ananas en rozijnen, Frites

BRASSERIEMENU

Maandag 28 + dinsdag 29 sept.

Mexicaanse Stoofschotel

Verse groente

Aardappelkrokketjes

Woensdag 30 sept. + donderdag 1 okt.

Spare Ribs met Diverse sauzen

Stokbrood

Oraties

mw. prof. dr. B.A. Collis, benoemd tot hoogleraar Teleleren aan de faculteit der Toegepaste Onderwijskunde, over 'Teleware: Instrumentation for Tele-Learning', 1 oktober 1998, 16.00 uur, BB2.

Prof.dr. W. Jonker, benoemd tot hoogleraar Databasetechnologie in Telematica-applicaties aan de faculteit der Informatica, over 'Het begrip van de samenwerking; data management in telematica systemen', donderdag 8 oktober 1998, 16.00 uur, BB2.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.