Bezem door het wp?

| Redactie

Het CvB wil de komende jaren de bezem door het wetenschappelijk personeelsbestand halen. Daarvoor, zo deelde de rector tijdens de opening van het academisch jaar mee, trekt de UT twintig miljoen gulden uit. Met het geld wil het college tweehonderd wetenschappers (à raison van een ton) vervangen. Om de leegloop en het massal verdwijnen van kennis door vergrijzing tegen te gaan, moet jong talent een

Het CvB wil de komende jaren de bezem door het wetenschappelijk personeelsbestand halen. Daarvoor, zo deelde de rector tijdens de opening van het academisch jaar mee, trekt de UT twintig miljoen gulden uit. Met het geld wil het college tweehonderd wetenschappers (à raison van een ton) vervangen. Om de leegloop en het massal verdwijnen van kennis door vergrijzing tegen te gaan, moet jong talent een kans krijgen. De vraag is hoe dat te realiseren.

Wat het CvB betreft kunnen UT-wetenschappers de komende jaren kiezen voor 'grow or go'. Middels relevante opleidingen, betaald educatief verlof en tijdelijke functiewisselingen dienen wetenschappers er zelf voor te zorgen dat ze niet vastroesten. Blijkt over vijftien jaar dat de werknemer zich niet 'employable' heeft getoond, dan zou de persoon in kwestie moeten opstappen. Althans, dat was de strekking van de HRM-beleidsnota die het CvB begin januari 1998 aan de Centrale Ondernemingsraad (COR) aanbood. Maar omdat de COR in het stuk een opmaat voor een grootse sanering zag, eiste de raad keiharde toezeggingen. Vrijwillige medewerking van werknemers was daarvan de belangrijkste.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.