Leiden: in vrije rol de markt op

| Redactie

De Universiteit Leiden wil zich losmaken van het huidige onder- wijsstelsel en meer de markt op. Ze wil een grotere financiering vanuit het bedrijfsleven en aparte afspraken over het te volgen beleid met minister Hermans van Onderwijs. In deze opzet moeten studenten wel een hogere bijdrage aan de studiekosten leveren. Dat zegt de voorzitter van het College van Bestuur van de Leidse universiteit L. Vredevoogd zaterdag in een vraaggesprek met NRC/Handelsblad.

De koepel van universiteiten VSNU kan zich bij monde van voorzitter M.H. Meijerink in grote lijnen vinden in de opzet die de Universiteit Leiden voor ogen staat. Temeer daar het van de overheid gevraagde extra geld er niet komt, zegt Meijerink in een eerste reactie.

Een eerste stap in de richting van de vrijere rol van Leiden is kort geleden gezet door een filiaal in Den Haag te openen. Vanuit deze dependance wordt contact gelegd met het bedrijfsleven, met de stad zelf en middelbare scholen. Ook moet vanuit Den Haag een masterclass worden gestart voor begaafde VWO'ers en voor postdoctorale studies in onder andere de telecommunicatie.

De Leidse universiteit voelt zich volgens Vredevoogd te veel beknot door de huidige regels in het onderwijssysteem. Bovendien krijgt de universiteit steeds minder overheidsgeld, maar moet ze internationaal wel blijven concurreren. De universiteit heeft nu een jaarlijks budget van 600 miljoen gulden; tussen de 60 miljoen en 120 miljoen gulden is van het bedrijfsleven afkomstig. Dat percentage wil Vredevoogd 'aanzienlijk verhogen.'

Voor het bedrijfsleven moet het daarvoor fiscaal aantrekkelijker worden gemaakt om geld te steken in het onderwijs. Dan kunnen universiteiten volgens Vredevoogd ook meer op eigen benen gaan staan, zoals de overheid wil.

Het Leidse plan voor grotere zelfstandigheid moet stap voor stap worden ingevoerd, aldus Vredevoogd. Hij vraagt allereerst om minder regels en voorschriften vanuit het ministerie. Daarbij denkt hij bij voorbeeld aan de mogelijkheid een nieuwe studierichting te beginnen zonder dat het ministerie dat vooraf hoeft te fiatteren. De noodzakelijke verhoging van het collegegeld verdedigt Vredevoogd met de belofte dat Leidse studenten 'meer begeleiding krijgen dan op een andere universiteit.'

De vier grote politieke partijen, de regeringsfracties PvdA, VVD en D66 alsmede oppositiepartij CDA, staan niet afwijzend tegenover het plan van de universiteit. De woordvoerders van de paarse partijen wijzen op de afspraak in het regeerakkoord om de universiteiten meer vrijheid te geven. PvdA en CDA eisen wel dat deuniversiteit voor iedereen toegankelijk blijft.

Meijerink van de veertien samenwerkende universiteiten in ons land, zet wel enige vraagtekens bij de 'selectie aan de poort' zoals Leiden voor ogen staat. Die selectie is het VWO immers al. 'Ik kan met niet voorstellen dat je dat voor alleen één universiteit kan veranderen.' De VSNU-voorman vindt ook dat de in Leiden beoog- de variant met invloed van het bedrijfsleven louter moet kunnen gelden voor postdoctorale opleidingen. Bij de doorsnee doctoraalstudie betaalt de overheid immers.

HOP

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.