Chef Catering Hans Schuppers, sinds 1989 in die functie werkzaam, kan niet echt veel begrip opbrengen voor de plannen van het CvB om de campus in organisatorisch opzicht een totaal ander gezicht te geven. Met als nieuw fenomeen de Student Union, afgekeken van East Anglia, de universiteit waar een delegatie van de UT eind vorig jaar een werkbezoek aan bracht. Ook het feit dat directeur campusvoorzieningen Walter Bout als hoofdschuldige wordt aangewezen voor de matige verhouding tussen zijn dienst en studenten keurt hij af. 'Er is teveel op de persoon gespeeld. Als goed werkgever ga je zo niet met je mensen om. Mobiliteit is prima, maar het nut ontgaat me van een personele ruil waarbij een nieuwe man de campus gaat runnen. Een dienst die notabene moet worden afgebouwd. In het verleden zijn er ook voortdurend strubbelingen geweest binnen de campus. Het gaat tijden goed en dan is het weer 'es wat minder. Die golven, dat spanningsveld, die horen er bij. Desondanks, vergeet dat niet, is er de laatste tien, vijftien jaar veel tot stand gebracht. Waar is die uitslaande brand?'
Schuppers was in Engeland ook van de partij en hij was niet onder de indruk. 'Het was er heel gezellig, dat wel, maar ik constateerde dat wij in Twente met ons niveau van voorzieningen mijlenver voorliggen. Wij hebben het hier aanzienlijk beter voor elkaar met onze sport en cultuur. Bastille, Sportcentrum en Vrijhof zijn vrijwel het hele jaar geopend ten behoeve van studenten, overdag gerund door personeel, 's avonds door studenten. Dat gaat over het algemeen heel goed. In East Anglia zijn gebouwen maar negen maanden per jaar geopend en het komt voor dat het sportcentrum gewoon een paar dagen wordt gesloten als er een groot congres is. Ik vind dat dat niet kan. Wij zijn veel verder. Ik zie ook niet dat commercie en studentenleven met elkaar botsen, zoals het CvB stelt. Integendeel, de binnenvloeiende gelden komen ten goede aan de studentenvoorzieningen. Zonder die inkomsten zouden Vrijhof, Sportcentrum en Bastille absoluut minder goed marcheren dan nu het geval is.'
Dat de dienstverlening binnen de UT wordt gestroomlijnd, daar heeft Schuppers geen moeite mee. 'Daar vloeit voor ons geen bloed uit. Het maakt niet zoveel uit of Catering onder één groot Facilitair Bedrijf komt te vallen, zoals voorgesteld, of dat we bij de dienst Campus blijven. Het gaat er veeleer om dat we als Catering één geheel blijven vormen en niet worden versnipperd. Onze missie is eetcafé, mensa, het à la carte restaurant en de groepsaccomodatie, zeg maar de congressen en grote partijen, die het hele jaar doorlopen. Dat vormt één geheel, op één locatie in het hart van de campus (of dat nu in de Bastille is of in een nieuw te bouwen pand) en dat willen we graag zo houden. Natuurlijk, je kunt de restaurantfunctie uitbesteden aan derden, maar het is maar de vraag of dat op termijn, na aftrek van bijvoorbeeld wachtgelden, profijt oplevert. De nieuwe plannen zijn financieel niet goed doorgerekend en zorgen voor veel onzekerheid en onrust onder het personeel. Veel mensen zijn de draad echt helemaal kwijt en ik kan er zelf soms ook weinig touw meer aan vast knopen. Ergebeurt teveel in één keer. Het lijkt op veranderen om het veranderen en dat kan niet de bedoeling zijn.'
Over het functioneren en het welzijn van de campus zijn in de loop der jaren veel stukken verschenen, het is zeker niet een fenomeen van de laatste tijd, aldus Schuppers. De nota 'Inspirerend aanbod' was er één van en sprak wat hem betreft tot de verbeelding. 'Het ging om de filosofie en niet alleen om structuren en schema's. Die kant gaat het nu teveel op. De boodschap was: maak van de campus iets speciaals, onderscheid je van andere universiteiten die zich meer en meer gaan beroepen op hun vermeende campus. Iedere universiteit verzorgt goed onderwijs, haal dus je meerwaarde uit de combinatie. Wat er nu ligt....ik snap het niet helemaal. Het campusmanagementteam plus (het uit studenten bestaande, red.) campuscollege liet het CvB begin dit jaar weten unaniem voorstander te zijn van niet schokkende veranderingen, in de lijn van genoemde nota. Toen was het even een paar maanden stil en nu ligt er iets waarin we nauwelijks meer iets terugzien van onze uitgangspunten. Het lijkt wel of we voor niets hebben zitten praten en de kaarten al vóór de grote discussieavonden (in o.a. de Pakkerij, red.) geschud waren.'
En nu?
'Tja, ik vrees dat er voor de net gelanceerde plannen niet voldoende draagvlak is. Voor zover ik dat kan overzien tenminste. Maar de ene week is de andere niet. Dit plan heeft te veel open einden. Het CvB zegt in de nota Dienstverlening dat wie eindverantwoordelijkheid draagt voor de primaire taakstelling, greep hoort hebben op de bijbehorende dienstverlening. Ik vind dat niet terug in de voorgestelde campusopzet.
'Studenten komen hier primair om te studeren. Natuurlijk is het uitstekend om studiepunten te verdienen met bestuurswerk in een student union, maar zoiets kan al jaren. Er komt nu wel erg veel druk op de studenten te liggen. Hebben ze er overdag tijd voor? Het is nu al lastig om studenten te krijgen. Langer dan een jaar zullen ze de kar niet trekken. Is dat voldoende waarborg voor continuïteit? De Pakkerij, dat doen ze nu prima. Maar wat gebeurt er als de UT-subisidie van, ik geloof nu twee ton per jaar, over een paar jaar wegvalt? Studenten moeten nu met ideeën komen, en voor een verdere invulling zorgen. Zitten ze daar op te wachten? Wie begint waar? Ik weet in elk geval wel dat het verbouwen van een mooi, maar lastig te onderhouden gebouw- met op de begane grond allerlei winkeltjes- ontzettend veel geld kost. Als de UT studenten er gratis in laat zitten, dan moet men zich wel realiseren dat de huur en exploitatiegelden ergens anders vandaan moeten komen. Is dat het allemaal waard? Catering samen met de Student Union in één gebouw, dat vraagt ook om fricties. Niet doen dus. Ik zie een eerbiedwaardige club als de Van Hoytemastichting nog niet zo snel de lunch gebruiken in een Student Union gebouw.'
Zelf zegt Schuppers te streven naar nieuwbouw voor Catering. 'Full speed. In ons bedrijfsplan staat dat we per het jaar 2000 financieel gezond kunnen draaien op basis van een nieuwe opzet. We zitten nu veel te ruim in de vierkante meters. Ieder jaar vertraging levert verlies op. Een nijpende factor is de sterk verouderde keuken. We kunnen de Keuringsdienst van Waren niet steeds maar weer vertellen dat er aan iets nieuws wordt gewerkt.'
Chef-Catering Hans Schuppers: ....de goede dingen niet weggooien